Last news in Fakti

31 Август, 2017 08:51 5 040 26

Борисов: Военните заводи се източват

  • дунарит-
  • военни заводи-
  • бойко борисов
Борисов: Военните заводи се източват - 1

Държавата ще предприеме всички действия за придобиване на „Дунарит”, тъй като не можем да допуснем дружеството да затвори или да има някакво сътресение – това означава сътресение за целия сектор на военнопромишления комплекс, коментира министърът на икономиката Емил
Караниколов на правителственото заседание.

Той посочи, че след придобиването на „Дунарит” ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни.

По думите му, такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия. Като следствие от добрите резултати на „ВМЗ” е разпоредено увеличаването на фонд „Работна заплата” с 10 процента. Подобна стъпка ще се предвиди от следващата година и за съживеното от държавата дружество „Авионамс”, ако продължава да работи със сегашните темпове, каза министърът на
икономиката.

„Нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „Работна заплата” на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват”, изтъкна премиерът Бойко Борисов, застъпвайки
тезата за отстраняване на посредниците.

Ето и пълния текст на стенограмата от заседанието на правителството:

БОЙКО БОРИСОВ: Караниколов, запознай колегите със ситуацията около „Дунарит“.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.
Накратко, положението с „Дунарит“ е следното. Първо, от май месец има изискуемо вземане за 67 милиона. Другият основен проблем са обвиненията към управителите, което води до задължение да се предприемат действия за отнемане на лиценза за производство.

Не може да допуснем да има сътресения от гледна точка на изпълнителни производства, обявяване на процедура по несъстоятелност, тъй като вакуум в този сектор няма да остане – веднага „Дунарит“ ще бъде изместен от пазара от конкуренти, не говоря конкуренти в България. „Дунарит“ е изключително важна връзка между целия военнопромишлен комплекс в България.

Към момента Държавната консолидационна компания предприе действия за изкупуване на изискуемите кредити, за да не се предприемат действия срещу „Дунарит“. От тук нататък стои проблемът с отнемането на лиценза, тъй като не могат да бъдат освободени управители, въпреки техния акт, с който са си поискали освобождаване. Няма собственик в дружеството, оспорва се и собствеността въобще. Там е изключително неприятна като цяло картината. Каквото и да се случи, държавата ще предприеме всички действия за придобиване на това дружество, тъй като не можем да допуснем то да затвори или да има някакво сътресение, ще има сътресение в целия сектор на военнопромишления комплекс.

Другото, което е изключително важно – 1300 работници, техните семейства, свързаните дружества, които работят, доставки, са около 5 хиляди човека и това за регион Русе е недопустимо. Пред вас поемам ангажимент, ще направим всичко възможно да го придобием. Това не е национализация, няма такъв термин и такава възможност в нашето законодателство. Ясни са какви са възможностите.
Друго, което гарантирам. И пред работниците го гарантирам – няма повече да има посредници по търговските сделки на дружеството с цел някакви пари или комисионни да отиват тук и там.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Да им го обясня по-простичко на колегите.
На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто, за да създадат фон, че имат работници. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти, и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби без да се влага труд, само с посредничество. Така че, нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „Работна заплата“ на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват.
Караниколов.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.

Специално за „ВМЗ“, тъй като изключително добре се справят и мениджмънтът, и работниците, много сериозни обороти имат, много задачи имат, на три смени работят, там вече е разпоредено, предвид добрите резултати, фонд „Работна заплата“ да бъде увеличен с 10 процента.

Друго дружество, което наблюдаваме, е „Авионамс“. То беше почти фалирало, знаете, в момента го съживихме, работи, работниците си получават заплатите. Към края на годината, ако продължава така да работи, за догодина ще предвидим и там увеличаване на фонд „Работна заплата“, не зная дали с 10% ще е възможно, защото беше в много тежко състояние.


Но така или иначе, секторът върви изключително добре, хората работят, развиват се.
Това в държавните предприятия в момента сме го спрели на входа и на изхода. Купува се на пазарни цени и се продава на такива, няма посредници.

БОЙКО БОРИСОВ: Натовските хеликоптери, колко направихме вече?

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Вторият тръгна. Два.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Не е лесно, все пак дружеството беше фалирало, трябваше да осигурим средства заплатите да платим, задължения да платим. Така или иначе, си стъпва на краката при всички положения. А и клиентите са доволни, приемат. Много са. Ако се справяме добре, ще има още повече, от нас зависи. Договорът е за 160 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БудАлата

    59 8 Отговор
    Кажи си Боко. Истината е не работниците да вземат повече пари а ГЕРБ да прибират тлъстата комисионна. Колко години си на власт? А сега ти домиля за работниците. Помня нямаха заплати и имаха стачки. Една жена ти поднасяше лук и какво бе друго. А ти гледайте колко пръстени имала, брей едва ли не милионерка. Засрами се Боко и суджук не ядеш заради високо кръвно ама пари крадете за световно.

    Коментиран от #6

  • 2 Скорпион29

    45 7 Отговор
    Иска да сложи ръка и на този отрасъл .по някое време изведнъж съвсем ,,случайно" ще се окаже че Д.П го е купил за 5 лв.Най алчния човек в РБ се казва Б.Б за малко сведеня междувременно се говори че е купил и ЧЕЗ България.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Олелелеее

    36 1 Отговор
    10г Кой е Премиер г-н Премиер
  • 5 Подкрепям

    25 1 Отговор
    ВПК трябва да е държавен!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    20 9 Отговор
    Той прави друго, плаща с държавни пари запълвайки дупките в дружеството оставени от мутрафоните. Тоест държавна финансова инжекция за сметка на данъкоплатеца. Услуга се казва срещу процент.
  • 9 Гебрев

    23 1 Отговор
    Бойко, Емо, мачът свърши - "Дунарит" си платиха дълга! Ами сега???
  • 10 Цун Кай Хуй

    31 3 Отговор
    Б.Б най големия крадец на БГ.и верен Слуга на Пашата и кръгът на Жени Живкова издържа държавста със заеми и има постоянно зареден самолет с гориво готов да го изкара в нелегалност. Нагушил се е с мн. Милярди крадени пари от КТБ Евро.Ф данъци ,Дрога,Контрабанда
  • 11 Трол

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    Пуснах си телевизора и какво да видя-Сидни, български абориген дои мъжко кенгуру!

    Коментиран от #12

  • 12 Д-р Фройд

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трол":

    Я го зарежи тоя Бърка по боклуците в Монтана исперкал е викат му Мунчо Австралията
  • 13 Зорница

    30 1 Отговор
    Г-н Борисов,по какви критерии преценяте в кое предприятие да има по-голямо дяловото участие на държавата?
    Ако е според голямата си задлъжнялост,то защо не национализирахте и КТБ?
  • 14 7777

    26 0 Отговор
    : Военните заводи се източват
    Къде беше досега ,господин министре ,вече 10- та година си в упрвление
  • 15 алфа

    25 1 Отговор
    ДОБРЕ ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ САМО ВОЕННИТЕ ЗАВОДИ СЕ ИЗТОЧВАТ.Абе пич,ти оправляваш държавата вече почти 10г.За военните заводи кога точно разбра ,че се източват?Вчера или днес?Ама разбра ли поне кой,кой точно ги източва?Стигам до извода,че за човека е адски важно всеки божи ден да сподели някоя мисъл.Какво точно казва изобщо не е важно.По важното е да каже нещо,дето се вика да напомни и днес за съществуването си.После медиите да сложат поредната негова снимка и днес ние всички за пореден път да видим неговата юнашка физиономия и поредната му мисъл... Абе Бойко,приятел не се напъвай толкова съвет ти давам.И за Тодор Живков 40г подред всеки ден говореха,ама сега последно кога и къде си видял негов портрет.Виж примерно за личности като Вазов,Ботев,Левски е съвсем друго Те са вечни и вечно ще се помнят....,но те не са на твойто ниво !!!
  • 16 5656

    20 1 Отговор
    Дори и с улично,мутренско и елементарно възпитание един министър председател трябва да се обръща към подчинените му МИНИСТРИ на ВИ,а не като :"Караниколов запозНАЙ колегите....."
    Но на нашия му липсва и най-елементарното възпитание и уважение към тези,които го крепят,но ВСИЧКО Е ДО ВРЕМЕ!!!!!!
  • 17 5656

    15 1 Отговор
    Дори и с улично,мутренско и елементарно възпитание един министър председател трябва да се обръща към подчинените му МИНИСТРИ на ВИ,а не като :"Караниколов запозНАЙ колегите....."
    Но на нашия му липсва и най-елементарното възпитание и уважение към тези,които го крепят,но ВСИЧКО Е ДО ВРЕМЕ!!!!!!
  • 18 5656

    15 2 Отговор
    Дори и с улично,мутренско и елементарно възпитание един министър председател трябва да се обръща към подчинените му МИНИСТРИ на ВИ,а не като :"Караниколов запозНАЙ колегите....."
    Но на нашия му липсва и най-елементарното възпитание и уважение към тези,които го крепят,но ВСИЧКО Е ДО ВРЕМЕ!!!!!!
  • 19 Иванов

    9 0 Отговор
    КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВНИ ПРЕТПРИЯТИЯ ЗАВОДИ И КОЛКОТО ПО ГОЛЯМО УЧАСТИЕ В ПРОЦЕНТИ ИМА ОЩЕ ПО ДОБРЕ. ЧЕ ТИЯ ЛАИНЕТА ЧАСНИТЕ ШЕФОВЕ ПРЕЗИДЕНТИ НА ФИРМИ ОТ МНОООООГО ГОДИНИ ГЛЕДАТ ДА ПЛАЩАТ МСЛКО НАД МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА А СЪБОТА ЗА ТЯХ БИЛО УИКЕНТ А ЗА СЛУЖИТЕЛИ РАБОТНИЦИ НЕ. ДАВАТ НЯКАКВА ЗАПЛСТА АВАНССССЧЕ ПЪРВО ДА ИМА ДА ВЗИМАШ И СЛУЧАИНО АКО СИ ВЗЕМЕШ ЗАПЛСТА И Я РАЗДЕЛИШ НА 30-31 ДНИ МЕСЕЦА РАЗБИРАШ ЧЕ СИ РАБОТИЛ ЗА 20-30 ЛВ. ЗА ЦЯЛЛЛЛ ДЕН. НЯКЪДЕ И ТОЛКОВА НЕПЛАЩАТ В БГ. БГ РАБОТОДАТЕЛЧЕТО ГЛЕДА ДА МУ ИЗКАРСШ ПРИМЕРНО 100 ЛВ. ДНЕС И ДС ТИ ДАДЕ ОТ ТЯХ 20 лв. Щото Толкова се плащало в БГ. Вече не работим за БГ Работодатели към 12 г.
  • 20 хоплит

    2 15 Отговор
    Господин Будала,
    Преди да плюеш някого или нещо, трябва да имаш готова антитеза. А, извинявай! Едва ли знаеш какво е това! Казано на много прост език - като плюеш някого, трябва да кажеш, кой е по добър от него.... Сиреч, кой е бил по-добър премиер от Боко.
    Ще ти кажа нещо, Будала смотан.
    Човек, който не уважава собствения си премиер, собствените си институции, полиция и армия1, рано или късно ще бъде принуден да уважава чужди.

    Скорпион 29,
    Ако Премиера искаше да сложи ръка на ВМЗ-Сопот мислиш ли, че до се га не е могъл да го направи? Ако наистина е купил ЧЕЗ-България, свалям му шапка, защото е успял да се пребори с тези обирджии и парите от АЕЦ ще остават в БЪЛГАРИЯ тъпо копеле. Защото ако за теб думата БЪЛГАРИЯ не означава нищо, а парите са всичко, аз искрено се надявам, че все още има мъже, които се гордеят да се назоват българи.
    И като пишеш тук, първо научи БЪЛГАРСКИ език, продажно копеле! Пише се "сведения", а не "сведеня".
    А на господин "Алфа" ще кажа:
    -За да си наистина "АЛФА" трябва да си достатъчно силен, за да простиш грешките на по-силния от теб. Едва ли ще разбереш, какво искам да ти кажа, защото си тъп и елементарен, като амеба. Ще те посъветвам да изкараш и ти курс по литературен български език!
    Пише се "управлявам", а не "оправлявам".
    Добре, че не ни"Оправляват" хора, като теб.
    А на теб г-н 5656 ще кажа:
    -И 100 пъти да напишеш глупостите си тук, няма кого да впечатлят, просто защото са глупости!

    Накрая ще кажа,

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 21 Будалата

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "хоплит":

    Платен трол на ГЕРБ си ти и то много злобен. Ако Боко е обида здраве му кажи. Погледни + и - на постовете. Аз затова се пиша Будалата , но хората май взеха да прогледват за великия ти Премиер. Само ще кажа че за времето на целия преход всички оправлявали ни са крали здраво. Но ГЕРБ са номер 1 в това отношение. От където минат трева не никне.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Скорпион29

    13 1 Отговор

    До коментар #20 от "хоплит":

    Личи си на кого служиш и ще ти кажа всеки премиер е бил по добър от Али Баба- Б.Б и алчнотията на същия няма насита а бг.простотията народна е исторически феномен.
  • 24 Хасан

    9 1 Отговор
    Държавата се разпада..Бойко от десет години премииер и сега разбира че се източват държавните предприятия
  • 25 ПенаОтНощнатаСмена

    5 0 Отговор
    е като си тръгнал, кажи дали има връзка между некои привидно несвързани неща .. като износа на кокошки за Катар, взривените и опразнени складове на Петолъчката, Челопечене и разни случайно пуснати клипове как чалмите от ИД ползват нашенско оръжие :D
  • 26 1234

    3 0 Отговор
    Като ги раздадохте на ВАШИ хора така ще ги източват.Защо всичко което носи печалба е раздадено на частни лица,а не е оставено в държавата тя да печели?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове