Last news in Fakti

21 Декември, 2011 09:14 1 104 0

Дядо Кирил: Ясни сили искат да върнат разкола в Църквата

  • кирил-
  • митропорит-
  • досиета-
  • светия синод-
  • lincoln

„Lincoln”-а не е нито скъп, нито лукс, заяви митрополитът

Дядо Кирил: Ясни сили искат да върнат разкола в Църквата - 1
Снимка: БГНЕС

Светият Синод не е отказвал да дава списъка, а просто иска да се изясни дали Комисията по досиетата има право да изисква такъв списък или не. Това заяви митрополит Кирил пред БНТ по повод на искането да бъдат отворени досиетата на всички духовници, подлежащи на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Тъй като народните представители не са си свършили работата, в закона пише, че религиозните общества трябва да представят списъци за проверка, но Православната църква не е религиозно общество, посочи духовникът. Ще дадем списъка, след като се уточни този въпрос, добави митрополит Кирил и подчерта, че няма никакъв страх да бъдат отворени досиетата.

По думите му въпросът с досиетата се манипулира. „Това ли е сега най-важното”, попита той. Според него не това е проблемът на обществото. Погледнете какво става с палежите на коли, с насилието между децата, призова още митрополит Кирил.

„С абсолютно спокойна съвест си върша своето служение. Не съм подписвал никакви документи и не съм бил сътрудник на Държавна сигурност”, заяви по темата митрополитът.

Ясни сили искат да върнат разкола в Българската православна църка, каза митрополит Кирил. На въпрос кои са хората, които искат да върнат събитията от 1992 година, митрополитът не пожела да коментира. "Запитайте се защо Негово светейшество патриарх Максим ръководи църквата толкова години, а всички, които искаха главата му загинаха", каза митрополит Кирил.

На въпрос дали е върнал „Lincoln”-а, около който се развихри скандал, митрополитът заяви, че не гледа на църковното имущество като на бащиния. Знам какво правя и не го правя за лични облаги, колата нито е скъпа, нито е лукс, нищо лошо не правя, подчерта още митрополит Кирил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА