Last news in Fakti

22 Декември, 2011 10:47 1 983 0

Всички зам.-министри на правосъдието са сменени

  • диана ковачева-
  • маргарита попова-
  • зам.-министър-
  • правосъдие

Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова влизат в екипа на Диана Ковачева

Премиерът Бойко Борисов назначи за заместник-министри на правосъдието Велина Тодорова и Деница Вълкова-Петкова. Досегашните заместник-министри Даниела Машева и Жанета Петрова подадоха молби за освобождаване, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Велина Тодорова е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“, доцент е по гражданско и семейно право и доктор по социология. Специализирала е права на детето и семейно право в университета на Западен Лондон и в Оксфордския университет, Великобритания.

Била е директор на дирекция „Международни програми и сътрудничество“ в Държавната агенция за закрила на детето. От 2000 г. досега преподава в Пловдивския университет „П. Хилендарски“. В момента е директор на Института по правни науки на БАН.

Деница Петкова има магистратура по право от Бургаския свободен университет. През 16-годишния си юридически стаж 15 години е била съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. От 2009 г. е с ранг „съдия във ВКС и ВАС“.

В последните шест години е била и преподавател по наказателен процес в Правната клиника към Юридическия факултет на БСУ.

На 30 ноември Народното събрание избра Диана Ковачева за министър на правосъдието. Тя зае мястото на Маргарита Попова, която бе избрана за вицепрезидент на страната.

Седмица по-късно оставка подаде първият от заместник-министрите на Попова - Христо Ангелов. Той беше освободен по негова молба от 14 декември.

„Подадената от мен молба за освобождаване от длъжност „заместник-министър“ е изцяло лично решение, което е обвързано с разбирането ми за екипен принцип на управление и е изключително важно за успешната работа на ведомството“, заяви в специално изявление той заради появилите се коментари относно оттеглянето му.

„Считам, че на новия министър на правосъдието следва да се предостави възможност за избор на заместник, като подкрепям това становище и с действията си“, посочи той.

На неговото място премиерът назначи прокурора Пламен Димитров. Той е роден през 1976 г. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски“, както и международната магистърска програма „Право на Европейския съюз“. Владее английски и испански език.

Работил е като следовател в Столичната следствена служба и като прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура. От 2009 г. до момента е командирован в специализирани звена за подпомагане на разследването към ВКП.

За отличната си работа е повишен предсрочно от ВСС в ранг „прокурор в АП“. Носител е на наградата на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за принос в борбата с престъпността.

Днес Висшият съдебен съвет назначи Пламен Димитров за заместник-ръководител на Първоинстанционната специализирана наказателна прокуратура. Той ще остане на поста до 27 декември, когато ще отиде в министерството, но ще може да се върне в специализираната прокуратура след края на мандата си.

На заседанието си днес ВСС възстанови двете досегашни зам.-министръки на заеманите преди това длъжности в съдебната система – Жанета Петрова като съдия във Върховния административен съд, а Даниела Машева – във Върховната касационна прокуратура. Възстановяването обаче не стана безпроблемно, а с излишна демонстрация на арогантност от страна на съвета, съобщи "Правен свят".

На първото гласуване за връщане на Жанета Петрова във ВАС не бяха събрани достатъчно гласове – само 11 гласуваха "за", въпреки че това гласуване би трябвало да е само формално – законът предвижда автоматично връщане на зам.-министрите на заеманите от тях места преди това. След съобщаване на резултатите от гласуването се чуха иронични възклицания в съвета - "Опа-а". Втория път "за" връщането на Петрова  гласуваха едва 13 човека – минимумът за вземане на решение.

Връщането на Машева се оказа усложнено от това, че във ВКП няма свободна щатна бройка - шестте вакантни места са обявени за конкурс . Въпросът повдигна главният прокурор. Георги Шопов обясни, че конкурсът е обявен за свободните места, но те все още не са заети. Машева ще заеме едно от тях до 16 януари, когато Маргарита Попова напуска съдебната система, за да се закълне като вицепрезидент и освобождава едно място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА