Last news in Fakti

27 Декември, 2011 10:18 948 1

Журналисти, осъдени от новия зам.-министър, зоват Борисов да разпореди проверка

  • правосъдие-
  • деница петкова

Хора като съдия Деница Петкова дискредитират авторитета на България пред ЕС, смятат потърпевшите

Скандалът с новия зам.-правосъден министър Деница Петкова продължава да се разраства в медиите. Журналистите, осъдени през 2001-2002 г. за клевета от съдия Петкова, призоваха от ефира на бТВ премиера да преосмисли решението си за назначението й.

Катя Касабова и Божидар Божков бяха осъдени след разследване за корупция сред инспекторите на МОМН. Случаят датира отпреди 11 години, когато инспектори създават комисия, която да прецени кои деца с тежки заболявания могат да влязат в елитните бургаски училища без изпит. Така в езиковите гимназии в града влизат 74 деца, които са напълно здрави, но документите за техните заболявания са подправени.

Най-драстичният случай е на дъщеря на местен партиен шеф на СДС, в чиито документи било записано, че единият й крак е по-къс от другия с 3 сантиметра. След като е приета в елитна гимназия, дъщерята на синия активист има шестица по физическо и то точно в дисциплината бягане, заяви Божидар Божков.

Въпреки явните нарушения Катя Касабова е осъдена от тогавашната съдийка и новоназначен зам.-министър на правосъдието Деница Петкова за клевета по дело, заведено от инспекторите. Тези хора все още работят в Инспектората към МОМН, недоумяват журналистите. Те обжалват присъдата си в европейския съд, който осъжда България за нарушено право на изразяване от страна на журналистите.

Това е и единствената присъда на нашата страна за нарушаване на това основно право.
Категорична съм, че съдия Петкова ни издаде присъди с умисъл. Тогава политици, магистрати и висша администрация в Бургас бяха едно цяло. Така те се опитаха нас да ни изкарат престъпници, а прикриха престъпления заради деца с вродени заболявания, които ние разкрихме, заяви журналистката Катя Касабова, едно от потърпевшите.

Тя изтъкна, че при присъдата си съдия Петкова се е основавала на съветското право, а нейната защита се е опитвала да докаже, че съдът в Бургас пренебрегва Европейската конвенция за правата на човека. През този период България беше в предсъединителна фаза и съдия Петкова би трябвало да е била наясно с европейските норми. Въпреки това получих присъда да платя 7 500 лева за оклеветяване на инспектор от образованието, заяви журналистката.

Касабова обясни, че след тяхното разследване са били извършени проверки от МЗ и образованието които са довели до промяна на законодателството и смяна на системата на обучение на деца с вродени заболявания.

Бургаската журналистка би категорична, че премиерът Борисов и новият правосъден министър трябва сериозно да се замислят върху назначението на скандалната съдийка Деница Петкова.

Тя посъветва министър-председателят да поиска от МВР – Бургас справка за работа и кариерата на съдия Петкова. Според Касабова скандалната магистратка се е промъкнала до най-висшите етажи на властта със съмнително образование и без необходимият стаж и професионален опит.

Новият зам.-министър е завършила право в Бургаския свободен университет, а по-късно с протекции на свекърва си, която по това време е председател на окръжния съд в Бургас е назначена за съдия в Карлово. Постът е заемала с диплома, която не е била легитимна, защото по онова време Бургаския университет е  нямал официална акредитация, тоест е бил нелегитимен. От Карлово съдийката прави шеметна кариера, прехвърлена е в съда в Поморие, а след това директно в Бургаския окръжен съд.

Според Катя Касабова издигането на хора като съдия Деница Петкова във висшите етажи на властта крие рискове за авторитета на България пред ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говедарски

    0 0 Отговор
    Аман от мошеници,бандити.