Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Таен аудиозапис издава Борисов за 50-милионен рушвет?

Тежки обвинения за корупция по високите етажи на властта у нас

Публикувана: 20 Септември, 2017 20:05
165 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 258727
Таен аудиозапис издава Борисов за 50-милионен рушвет?
Снимка: БТА
ШРИФТ ПЕЧАТ

Аудиозапис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и непозната жена, за която се предполага, че е представител на турска корпорация, хвърля тежки обвинения за корупция към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Записът е разпространен от изданието "Афера", където твърдят, че са го получили от човек, подписал се като "Георги Възмездев". Въпросният споделя, че записът е направен от турските тайни служби. Подобна информация трудно може да бъде доказана.

Аудиото е придружено и от сканирани копия на писма, разменени между турската компания Yozturk и Фонда за гарантиране на влоговете.

"Записан телефонен разговор от турските тайни служби разкрива уродливата схема как Борисов и Цацаров си искат комисиона от 50 милиона долара. В същото време с официално писмо Фондът се опитва да откаже турците от сделката, за да засили тежестта на Борисов и Цацаров, които имат думата в държавата.

Записът, който ще чуете, е на телефонен разговор между избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев и представителка на турската корпорация Yozturk. Жената изважда на светло чудовищни, гигантски разкрития за корупция на най-високото ниво в държавата. Съдете сами!!!", пише подписалият се като "Георги Възмездев".

Таен аудиозапис издава Борисов за 50-милионен рушвет?
Таен аудиозапис издава Борисов за 50-милионен рушвет?

Йозтюрк Холдинг, Калите Гювенчемиз

До: Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ)

На вниманието на: Председателя на ФГВБ

Дата: 13 май 2015 г.

Рег. No: OХ / 20150513-1

Уважаеми г-н председател,

Компанията Йозтюрк Холдинг има опит в шест различни сектора и обслужва около десет различни под-компании. Основните сектори са „Строителство, енергетика, нефт и газ, минно дело, финанси и отбранителна промишленост“. Компанията е създадена през 1989 г. и има дъщерни дружества в различни сектори. Строителният бизнес е водещ на холдинга и годишният оборот е около 460 млн. щ. д. Строителната фирма вече притежава сертификат за строеж клас „А“, а досега завършените проекти възлизат на 8.6 милиарда щ.д.

Йозтюрк Холдинг, който е със седалище в Близкия изток и Турция и със своите клонове и мултинационални партньори, разполага с информация, че вашият Фонд е платил над 1.5 милиарда евро за Корпоративна Търговска Банка АД (КТБ) и Търговска Банка Виктория ЕАД, които понастоящем са под контрола на вашата институция. В този контекст, по отношение на уреждането на щетите, покрити от Фонда ние и нашите партньори планираме да поемем двете банки с банкова гаранция от името на 50 водещи, глобално одобрени банки. Смятаме, че проверката на двете банки може да се проведе в рамките на шест месеца с осъществяване на всички необходими процеси от наша страна.

Уважаеми г-н председател, предвид информацията, която ви предоставихме, бихме искали да проведем среща с Вас в час и дата, определени от Вас. Приемаме да изпълним гаранционните условия, които Фондът ще поиска.

С уважение,

Юсуф Йозтюрк, Председател на Борда на директорите

Подпис: не се чете, печат

Дата: 13.05.2015

Компания „Йозтюрк Холдинг“

Коза Плаза Б Блок Кат 28

104-6 34235 Eсенлер, Истанбул

Турция

Фонд за Гарантиране на Влоговете в Банките на Република България

София, 12 юни 2015 г.

Г-н Юсуф Йозтюрк

Председател на Борда на директорите

Компания „Йозтюрк Холдинг“

Коза Плаза Б Блок Кат 28

104-6 34235 Eсенлер, Истанбул

Турция

Относно: Вашето писмо, рег. номер 90-0100/14.05.2015

Уважаеми г-н Озтюрк,

Относно вашето писмо от 14 май 2015 г., в което изразявате интерес да придобиете Корпоративна Търговска Банка АД (в несъстоятелност) и ТБ Виктория ЕАД, бих искал да Ви обърна внимание на следните аспекти:

Двете банки, за които споменавате, са в напълно различни правни ситуации, които до голяма степен определят възможностите за съответните им придобивания. Корпоративна Търговска Банка АД (в несъстоятелност) е предмет на производство по несъстоятелност и в процес на подготовка за ликвидация на активите, след което плащането на задълженията ще бъде осъществено с получените средства. Съгласно българския закон банка, която е фалирала не може да възстанови лиценза си, нито пък може да възобнови банкова дейност. Нейните активи могат да бъдат продадени в серии на цена, определена в съответствие със Закона за банковата несъстоятелност. Съществува и вариант да се продадат активите комплексно. Цената се заплаща, като се отварят сметки на имената на банките-кредитори. Тези сметки се захранват със средствата, които кредиторите получават като компенсация на исковете си към банката в несъстоятелност. В случая, купувачът може да бъде само друга банка със съответния лиценз в България или новоучредена банка в България, която е получила условен лиценз за придобиване на фалиралата банка.

Що се отнася до ТБ Виктория ЕАД, банката е действаща и разполага с лиценз. Придобиването й може да бъде извършено чрез закупуване на акции от нейния капитал, понастоящем собственост на Корпоративна Търговска Банка АД. Такава сделка може да се извърши след предварително одобрение от БНБ, която като централна банка на Република България контролира банките в страната. Придобиването на всичките акции на местна банка е процедура, сходна с лицензирането на банка. Купувачът следва да изпълни много високи изисквания съгласно Закона за кредитните институции и Наредба № 2 на БНБ, като същевременно отговаря на изключително строги критерии за реномиран участник на международните пазари, чието навлизане на българския пазар ще допринесе за повишаване нивото на банковите услуги в страната и общата стойност на банковото посредничество. Изискванията за нови участници в българския банков пазар са представени детайлно в Лицензионната политика на Българската Народна Банка, достъпна на уебсайта на банката. Следва да се отбележи, че през изминалите десет години БНБ не е издала нито един лиценз за банкова дейност в България, но поради относително ограничения пазар и силно застъпеното присъствие на клонове на големи европейски банкови групи, пазарът се отличава с изключително силна конкуренция.

Ако продължавате да проявявате сериозен интерес да сключите сделки, свързани с въпросните банки предвид информацията по-горе, Управителният съвет на ФГВБ е готов да проведе среща с ваши представители, на която от Вас ще се очаква да предоставите подробна информация за вашия холдинг, основните му финансови показатели през последните години, вашия опит в управлението на банки и финансови предприятия, както и вашата планирана стратегия за правене на бизнес в България. Препоръчваме Ви да се свържете и с ръководството на Българската народна банка за предварителни консултации във връзка с планираните придобивания. По време на срещите можете да получите полезна информация за политиката и правните процедури, свързани със сделки от подобен характер.

С уважение,

Радослав Миленков, Председател на Управителния Съвет на Фонда за Гарантиране на Влоговете в Банките на Република България

Източник: Афера.бг

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Петро Порошенко
Украинският президент го удари на спомени във Вашингтон
Мечтая да посетя Пентагона още от времето, когато служех в Съветската армия"

Още бисери
ТОП 5