Last news in Fakti

27 Декември, 2011 07:00 850 0

ВАС решава за избора на Янева

  • владимира янева-
  • вас

Върховният административен съд ще заседава днес, за да реши окончателно дали процедурата по избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд е законосъобразно. Тричленен състав вече отмени избора, но Янева обжалва. Делото бе образувано по молба на друг кандидат за поста - Величка Цанова. 

Според мотивите на съдиите от тричленния състав Юлия Ковачева и Соня Янкулова, процедурата, по която е извършен изборът на Янева, е незаконосъобразна.

Магистратите пишат, че според последните допълнения на Закона за съдебната власт провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се извършва с явно гласуване и мнозинство повече от половината от членовете на Висшия съдебен съвет.

Решението за назначаване е прието с тайно гласуване, посочват съдиите. Начинът, по който е гласувано, е отразен в протокола, който в случая се използва като доказателство, пише в решението на ВАС.

Извън начина на гласуване не са допуснати нарушения при провеждането на избора.  Решението на ВАС не беше подписано от третия член на съдебния състав Иван Раденков, който си е направил самоотвод.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА