Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 15:17 1 093 0

Поискаха връщане на обвинителния акт по „Софийски имоти“

  • софийски имоти-
  • владимира янева

Според защитата на обвиняемите бил неясен и с противоречия

Адвокатите по едно от делата срещу дружеството "Софийски имоти" поискаха връщане на обвинителния акт на прокуратурата за изчистване на неточности.  Това е делото, по което съдия докладчик първоначално бе настоящият председател на Софийския градски съд Владимира Янева, но след скандала от тази година тя си направи отвод.

Адвокатите на 12-те подсъдими поискаха обвинителния акт да бъде върнат на прокуратурата с мотива, че той е неясен и в него има противоречия. Така например за тях не става ясно откъде се появяват сумите, които са посочени като щети. Ина Лулчева, която е адвокат на бившия директор на дружеството Тошко Добрев, посочи сделка в обвинителния акт, по която при предварителния договор имот е оценен на 1 236 000 лв., според експертиза цената на имота е 1 340 890, а като вреда е посочена сумата от 81 000. Така не става ясно откъде се появяват точно тези 81 000 лв.

Новият съдия докладчик Мими Петрова отказа. Тя се мотивира с това, че има определение, което отменя връщането на обвинителния акт, постановен от Владимира Янева. Тя обвини адвокат Лулчева в недобросъвестност, тъй като прави своите възражения сега, а не при предявяването на материалите. От това, според сегашния съдия, негативи е търпял и предходният съдебен състав.

След като чу това решение, адвокат Лулчева поиска отвод на съдебния състав с мотива, че е предубеден, но Мими Петрова прецени, че няма основания за това, че съставът не е заинтересован от изхода на делото и отказа да се отведе.

Делото обаче така и не тръгна, тъй като адвокатът на Тошко Добрев има и друг служебен ангажимент по същото време. Следващата дата, на която делото ще направи опит да тръгне отново е 24 януари.
След избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд стана ясно, че през 2002 г. като пълномощник на баща си тя е закупила на ниски цени два имота от "Софийски имоти". Тя не си направи отвод, когато при нея попадна едно от делата за злоупотреби в дружеството, а върна обвинителния акт на прокуратурата. Софийският апелативен съд отмени постановлението на Янева. След като бе избрана за председател на Софийския градски съд, когато казусът стана обществено достояние, Янева се оттегли от делото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА