Last news in Fakti

26 Декември, 2011 18:55 786 4

Трябва ни експертно правителство на националното съгласие

  • местан-
  • дпс
Трябва ни експертно правителство на националното съгласие - 1
Снимка: БГНЕС

Прогноза за неизбежната необходимост от сформиране на правителство на националното съгласие още през 2012 година направи зам.-председателят на ДПС и депутат Лютви Местан в кирковското село Могиляне, предаде БГНЕС. ДПС имало интерес от това, но политикът побърза да се обърне към медиите с настояването да не бързат да интерпретират тези думи като заявка за власт.

От възпоменателния митинг за жертвите на "Възродителния процес" от 1984-1989 г. Местан призова за толерантност и единение. "Кризата налага да превърнем толерантността във водещ принцип на правене на политика. Затова съм убеден, че 2012 година ще роди политическата алтернатива на еднопартийното управление", каза Лютви Местан.

"Защото една единствена партия, един еднопартиен кабинет не може да се справи с кризата, не може да понесе тежката й социална цена. Затова през следващата година и у нас ще се появи необходимостта от нова управленска формула, от ново надпартийно, експертно правителство на националното съгласие", заяви той.

Лютви Местан каза още, че в най-засегнатите от кризата страни са се родили модификации на надпартийността, които до вчера са били немислими. “Кризата създава необходимостта от национални усилия и генериране на широко национално съгласие за мерките, с които може ефективно да й се противодейства, а това е спешната потребност и на България”, подчерта той.

“В противен случай обаче, ако не осъзнаем необходимостта от намирането на управленската формула, която да генерира национално съгласие, не е изключено да ни се наложи да избираме правителство на националното спасение”, предупреди депутатът.

Запитан дали не прогнозира предсрочни избори, той уточни, че Борисов трябва да носи в себе си отговорността и зрелостта на държавника, и така ще влезе в историята като първия български премиер, разделил се с еднопартийната си власт в името на националното съгласие.

"Ние не се нуждаем от самоцелно партийно участие във властта, но ние искаме нова формула на властта, при която управлението ще бъде по-справедливо и по-успешно, за да не се плаща тежката социална цена на кризата от хората", уточни Местан.

Той посочи още, че освен грозните прояви на етническа и религиозна нетърпимост, както и на социално-икономически трудности, 2011 година е родила "и нещо хубаво", а именно инициативата на стотици християни, поставили цветя пред джамията Баня баши в София след нападението на партия "Атака", предвождана от лидера си Волен Сидеров.

"Това беше годината, през която езикът на омразата ескалира и заяви претенцията да се превърне в норма на политическо говорене. Но акцията с цветята е онова, заради което си струва да се живее в България, ако този дух обхване всички българи", каза още Местан.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така е

    0 0 Отговор
    добре бе бай лютфи а защо се държахте като кърджалии 22 години .що не го направихте до сега .имате и власт и ресурси ама бяхте заети да крадете .жалко защото не сте глупави а изгубихте време енергия а и доверие в кражби и егоизъм а можехте да създадете една силна и богата държава ииииии така щяхте да сте още по богати а и нямаше да съберете толкова клетви .ЯЗЪК ЦЦЦЦ
  • 2 асан

    0 0 Отговор
    И тоя 'айдук само акъли дава.....и гепи.
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Как ще чуете мнението ми по темата ако ме плашите,че ще ме изтриете?
    Но все пак питам,как може турчин да говори за българско национално съгласие след като всички знаем ,че става дума за две нации живеещи в една държава?
  • 4 ATILA

    0 0 Отговор
    КАКВО НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ С ТОЯ НАГЪЛ М...Л ???!!!
    ДА СМЕ СЪГЛАСНИ ДПС ДА НИ КРАДЕ ?....