Last news in Fakti

27 Декември, 2011 11:43 847 1

ВАС решава до месец за избора на Янева

  • владимира янева-
  • величка цанова-
  • сгс
ВАС решава до месец за избора на Янева - 1
Снимка: БГНЕС

Петчленен състав на Върховния административен съд ще се произнесе в едномесечен срок по законността на избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. Нито Янева, нито Висшият съдебен съвет изпратиха представители на съдебното заседание, което е по тяхна жалба, срещу решение на тричленен състав на ВАС, с което изборът за председател на Софийския градски съд беше обявен за незаконосъобразен.

Делото започна, след като загубилата конкурса Величка Цанова оспори начина, по който Висшият съдебен съвет проведе избора. Адвокатът на Цанова каза, че очаква от този съдебен състав да се произнесе за това, дали е спазена процедурата. В противен случай по казуса ще бъде сезиран и Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

На първа инстанция магистратите решиха, че процедурата, по която е извършен изборът на Янева, е незаконосъобразна, тъй като е избрана с тайно гласуване, макар че според закона (ЗСВ) това е трябвало да стане явно.

Прокуратурата днес посочи, че е имало непълнота в ЗСВ, при което се прилага Конституцията, а там е записано, че изборът е таен. Пред съда бе посочено и решението на Конституционния съд (КС). През ноември конституционните съдии прецениха, че поправките в съдебния закон противоречат на Конституцията.

Според адвоката на Величка Цанова - Ина Лулчева, решението на КС има действие само занапред. Тя смята, че не може и да се твърди, че досегашният ред е редът на Конституцията. Лулчева посочи, че в ЗСВ за първи път се определя редът, по който трябва да се извърши гласуването, а преди изменението му такъв ред е нямало.

Лулчева отбеляза, че предходният съдебен състав отказал всъщност да обсъжда доводите срещу решението на ВСС. И пред тричленния състав на ВАС, и днес адвокат Лулчева посочи, че не става ясно защо е избрана Владимира Янева, а не Величка Цанова, липсват мотиви и самият ВСС не спазил процедурата, която е приел.

Адвокатът на Величка Цанова подчерта, че 5-членният състав е длъжен да провери правилността и законосъобразността на решението на ВСС. Лулчева посочи, че според практиката на съда в Страсбург, отказът на един съд да разгледа всички доводи, които се правят пред него, нарушава правото на справедлив процес.

"Аз считам, че ако тук бъде отменено решението на първоинстанционния съд и не се обсъдят доводите срещу избора по същество, то съдът в Страсбург със сигурност ще постанови осъдително решение срещу България", каза тя.

Ина Лулчева се надява, че няма делото да отиде там и 5- членният състав на ВАС ще присъди законосъобразно решение. Ако не го спази обаче и не се обсъдят доводите им, тя смята, че има всички основания това решение да се атакува пред европейския съд. "Практиката там вече е постоянна, не може административният орган под прикритието на оперативна самостоятелност да осъществява един произвол фактически", каза Лулчева.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдията

    0 0 Отговор
    Махайте веднага тая крадла,и да не съм чул за нея.