Last news in Fakti

27 Декември, 2011 17:26 1 386 0

Новото вето вече е факт

  • вето-
  • георги първанов-
  • тристранка

Президентът Георги Първанов наложи вето върху промените в Кодекса на труда, които засягат представителството на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ветото идва очаквано след срещата по-рано днес между държавния глава и работодателски организации, на която бе обсъдена възможността за връщане на промените за ново разглеждане в парламента.

Управляващото мнозинство изключи Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане” (БСЧП) от Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Това стана с промяната, че за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, обединяваща браншови или отраслови структури, в които са наети на трудов договор не по-малко от 100 000 лица.

Според президента  „нито мотивите към законопроекта, нито обсъжданията в Народното събрание доказват обективна потребност“ от тези промени.

Мотивите на ветото Първанов започва с признание за положителните ефекти от промените, става ясно от пълния текст, публикуван на страницата на президентската институция.

„В същото време с тревога констатирам, че има разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава. Тези разпоредби ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации. Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията“, аргументира се държавният глава.

„Нецелесъобразно е изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица. Многократно завишеният количествен критерий ще създаде проблем с представителността на организации, които работят в иновативни и високотехнологични сектори“, пише още държавният глава.

„Опасявам се сериозно, че подобни разпоредби могат да предизвикат неблагоприятен международен отзвук, да се достигне до намеса на Комитета по свобода на сдружаването при МОТ и да настъпят негативни последици за българската държава“, допълва Георги Първанов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА