12 Октомври, 2017 13:16 3 261 39

Ген. Събев: Русия може да държи всички в Европа под прицел

  • нато-
  • русия-
  • крим-
  • армия-
  • флот-
  • ген. съби събев

Защо никой не пита как Кремъл трупа войски в Крим

Това е едно символично предно присъствие на НАТО в Черно море, по-обезпокоителна е милитаризацията от страна на Русия, заяви ген. Съби Събев.

Черно море стана руско езеро, каза пред „Тази сутрин“ по bTV ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”. Той обърна внимание на военния потенциал, който се изгражда в Черно море от страна на Русия.

„Там има например бомбардировачи Ту-22М със среден обсег, които могат да достигнат от 2500 до 3000 км. Има крилати ракети, които могат да са носители на ядрено оръжие с обсег 2500 км”, изреди генералът.

„Русия реално в радиус от 2500 км от Крим може да държи всички градове и държави в Европа под прицел при една кризисна обстановка”, каза още ген. Събев.

„Някой пита ли Русия защо изгражда този потенциал и срещу кого го изгражда?”, допълни той.

В сряда лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да даде информация на парламента дали НАТО създава нови многонационални сили в Черно море.

Заместник - министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни по-късно, че няма такива планове, а министърът на вътрешните работи Валентин Радев отбеляза, че цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната и как участваме заедно като страна членка, я има в президентството.

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не иска "нова Студена война" с Русия, но е бил принуден да засили патрулирането в Черно море.

„След като НАТО взе мерки в резултат на агресивното поведение на Русия от 2014 г. насам, по-разтревожени бяха прибалтийските държави и затова отначало фокусът на НАТО беше там, едва сега засилва малко присъствието си в нашия регион. Това означава, че има проблем с Русия. Колкото и у нас да считат хора, че ние нямаме никакъв проблем с Русия, нека да направят справка допустим ли е този сериозен дисбаланс, който съществува в момента там”, коментира ген. Събев.

Той също опроверга информацията в медиите за създаване на черноморска флотилия, като подчерта, че няма нищо ново и се изпълнява решението, взето от НАТО на срещата на върха във Варшава през 2016 г.

„Никой не говори за постоянно разполагане на кораби в Черно море, просто ще има повече визити на натовски кораби във военните пристанища на България и Румъния”.

Засилваме патрулите на кораби и самолети в черноморския район, потвърди и Йенс Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    32 5 Отговор
    А US ядре.ракети могат да летят на 12 000 км.някой питали ги защо държът в този радиос вс.градове под прицел?

    Коментиран от #13

  • 2 Скорпион29

    35 6 Отговор
    Чий го дири НАТО до Руската граница? Освен ако не се готви за инвазия
  • 3 БОБИ КОЧА

    40 4 Отговор
    Може и трябва иначе краварите ще направят някоя глупост. Благодарение на Русия се запазва статуквото .
  • 4 бббббб

    40 4 Отговор
    А,САЩ какъв го държи тук???Има бази,войници ,тежко въоръжение ,кораби и т.н. лека полека обкръжават Русия.
  • 5 tost

    19 11 Отговор
    Айдеее и тоз сънува петолъчки.
  • 6 John

    6 27 Отговор
    Бесен язовец марш в сибир
  • 7 gostgost

    33 3 Отговор
    Отче, попитал един грешник. Грешно ли е да спиш с жената на ближния си? - Не е грешно сине, отговорил попа - Ама вие не спите бе мамицата ви! ... Няма лошо от радари и защита, но когато американски кораби идват натъпкани с нападателно оръжие - не упреквайте Русия, а най-вече себе си. Вземането на Крим се подготвяше, откогато се подготвяше и "НАТОвизирането" на Украна. Дълги 10 години мъки да се килне източната съседка към Плоша и сие. Е, защо Едните може 10 г. да се напъват, докато постигнат целите си, а другите да не могат.
  • 8 стоян георгиев

    5 35 Отговор
    дали се намираме в български саит или руски?кво го дирело нато в черно море?ами всички държави в черно море са натовски без русия или ако не са много искат да са като грузия и украина!!!и като сме такива е нормално да си провеждаме учения тук.не е нормално обаче гражданите на българия да преследват интереса на русия!!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен Язовец

    30 2 Отговор
    Долнише едно време се е клел и целувал руското знаме сега целува натовски з...ци бг.,,патриот" пияндура що не каже член на коя партия е бил през1989г?
  • 10 Бесен Язовец

    35 3 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Докато бяхме член на Вършавския договор имахме 380 истребитела 520 танка и 130 000хил.армия сега имаме 3 истребитела 14 000 война.80 танка и италианци ни пазят небето къде ни е интереса Мунчо?

    Коментиран от #32

  • 11 goni

    23 0 Отговор
    Ако, САЩ и Русия се разберат Земята ще стане доста интересно място за обитаване!:) Ако, не се разберат, няма да става за обитаване! Е! Някои микроорганизми могат и да оцелеят! Разбира се и плъховете! Те винаги оцеляват!
  • 12 Гоуст

    4 6 Отговор
    Fakti знаят как да придизвикат интересен в даден статия: просто трябва да пуснат статия за Русия/САЩ и малко компромат и се започва.
    Все едно във футболен форум да се заговори за ЦСКА/Левски или кой е по-велик Роналдо или Меси
  • 13 юрист

    2 28 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ми направете си в русия същите ракети, които да летят 12 000 км , И ГИ НАСОЧЕТЕ СРЕЩУ ЯДРЕНА СИЛА- САЩ, БЕ, ЗАЩО ГИ НАСОЧВАТЕ СРЕЩУ МИРНА, НЕЯДРЕНА БЪЛГАРИЯ? ЗАЩОТО МОЖЕТЕ ДА ЗАПЛАШВАТЕ С РАКЕТИТЕ СИ САМО НЕЯДРЕНИ ДЪРЖАВИ КАТО БЪЛГАРИЯ- Т.Е. -ПО-СЛАБИТЕ ОТ ВАС,НАЛИ? СЛЕД КАТО СЧИТАТЕ САЩ ЗА СВОЙ ВРАГ, ЗАЩО НЕ СТЕ НАСОЧИЛИ РАКЕТИ ДИРЕКТНО КЪМ САЩ, АМИ КЪМ МИРНА БЪЛГАРИЯ? КОГА БЪЛГАРИЯ- ОТ 70 ГОДИНИ НАСАМ- Е ЗАПЛАШВАЛА С НАПАДАТЕЛНА ВОЙНА КОЯТО И ДА Е БИЛО ДЪРЖАВА В СВЕТА? ТОЧНО ЗАРАДИ ВАШИТЕ ЗАПЛАХИ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е В НАТО- ЗА ДА ИМАМЕ ПРАВО ДА СЕ ОТБРАНЯВАМЕ ВОЕННО, С ПОМОЩТА НА НАШИТЕ СЪЮЗНИЦИ СРЕЩУ ВАС- РУСНАЦИТЕ!

    Коментиран от #15, #19, #36

  • 14 mediator37

    25 2 Отговор
    Този генерал ли е, старшинка ли е, но не е с всичкия си.
    Големи тайни открива на публиката. Русия била държала под прицел всеки град в Европа. Че тя от 50 години държи под прицел Европа. Русия има много по -на запад военна база, ракети и летища. Къде ли ? Територията около Калининград (бивш Кьонигсберг) западно от Литва и на 400км. от Варшава, има подводници, кораби, които плуват в Балтийско море и където си поискат, има балистични ракети, бойната й техника може да изминава по 250 км. на ден. Къде ги мери от Крим тия 2500км. Къде е Крим, къде е Калининград? Тоя амсалак сега открива топлата вода.
  • 15 Бесен Язовец

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Има има ракеки да искаш има бол и за болната ти кратуна също има ракетки не се притеснявай

    Коментиран от #16

  • 16 юрист

    1 20 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    Отговори ми на въпроса- АКО БЪЛГАРИЯ ПЪРВА БЕШЕ НАСОЧИЛА АМЕРИКАНСКИ РАКЕТИ СРЕЩУ РУСИЯ , ТИ КАТО РУСНАК КАК ЩЕШЕ ДА РЕАГИРАШ? ЩЕ ОПИЩИШ БЪЛГАРСКИЯ ФОРУМ СРЕЩУ НАС, БЪЛГАРИТЕ, НАЛИ? СЕГА ОБАЧЕ ОПЦИЯТА Е ОБРАТНАТА- ТВОЯТА РУСИЯ ПЪРВА НАСОЧИ РАКЕТИТЕ СИ СРЕЩУ НАС- ЗАЩО, СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЯДРЕНА СИЛА И НЕ РАЗПОЛАГА С РАКЕТИ ОТ СЪЩИЯ ВИД И КЛАС? ИЛИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА, ИЛИ СЕ ПРЪЖДОСВАЙ!

    Коментиран от #20, #22

  • 17 МНОООГО ДРЕВНА ПОГОВОРКА

    18 2 Отговор
    ИСКАШ МИР. ГОТВИ СЕ ЗА ВОЙНА . НО НЕ НЯ ПРИНЦИПА НА НАТО - КРАВАРИТЕ ОКУПИРАЛИ ПОЛОВИНАТА ЕВРОПА.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Топол

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Русия ги има ракети да летят на 13000кн още от 1980год. ТОПОЛ им викат В момента имат ракети да обиколят земното кълбо ...В момента става въпрос за Крилати ракети които са високо точни ...Ам,ериканците с такива ракети не могат да достигнат и 1000км далекобойност ...Руснаците като изстрелят ракета от чЕРНО МОРЕ КРИМ поразяват цел в Камчатка ДО яПОНИЯ.. мОЖЕ ЛИ малкйото ти мозъче да проумее за какъв удар става въпрос
  • 20 Бесен Язовец

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Бг.обяви с доклада си Русия за враг и кой ни би през з...ка че си нарязхме ракетите SS-23 ? Кой? Кой бе клеветничко?
  • 21 Различен

    24 0 Отговор
    Когато такива цървули, започнат да се правят на интересни, като този продажен генерал, чак бяс ме хваща!
    За хиляден път. Когато се разпадна Варшавският блок, е имало уговорка, НАТО да не се разширява на изток и да не се правят бази в Източна Европа.При тези условия, Горбачов е разрешил да се разпадне съюзът! Във всички източни държави има вече бази на НАТО! ЗАЩО??? КОЙ не си изпълнява договорката?? Върхът на сладолед бе, когато ФАЩ решиха да си правят бази и в Украйна!
    Тези хора съвсем се побъркаха и решиха, че Русия ще седи и ще ги гледа, как наглеят. ФАЩ искаха да могат да обстрелват Москва не само с ракети, но и с оръдия! Е, ама не им се получи. Аз още преди 4-5 години го казах, че ще има окупация на Крим, ще има и други региони от Украйна, преминали доброволно или не към Русия. Няма никакво значение, дали Путин е на власт или не. Русия ще прави и прави всичко възможно за да отдалечи, възможността за близък и директен обстрел на Русия! Русия е загубила над 20 милиона във ВСВ и втори път такава грешка няма да допусне!
    Та ракети ще има и не само. За всяка наглост на ФАЩ и НАТО ще има достоен отговор. Въпроса на който ние трябва да си отговорим е: С кого сме, Защо сме с него и не правим ли фатални грешки за пореден път!
    Има и алтернатива, наречена неутралитет! И принцип: Винаги с Европа, никога срещу Русия! Всичко останало е гибелно за България!
  • 22 Скорпион29

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Ей клеветничко това за руските ракети го твърди тоя пробит шапкар който е същия интригант като тебе ма шматко
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АНТИКУРИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Скорпион29":

    Редовно призовава е в Карлово
  • 25 АНТИКУРИСТ

    5 1 Отговор
    КАРЛУКОВО
  • 26 юрист

    0 15 Отговор

    До коментар #17 от "МНОООГО ДРЕВНА ПОГОВОРКА":

    Така ли? Тогава- БЪЛГАРИТЕ ОБЯВЯВАМЕ НЕГЛАСНА ВОЙНА НА РУСКИТЕ ГРАЖДАНИ С ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ТОЧНО ТЕ СА РЕЗЕРВИСТИ И ДЕЙСТВАЩИ РУСКИ ВОЕННИ И ГИ ПРОГОНВАМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ! Как ще ти се отрази тази мяра, а? РУСНАЦИТЕ НЯМАТЕ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ! ДОКАТО СТЕ НАСОЧИЛИ БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ С ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ СРЕЩУ МИРНА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО НЕ Е ПДРЕНА ДЪРЖАВА И НА ЧИЯТО ДЪРЖАВНА ТЕРИТОРИЯ НЯМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ВИЕ СТЕ ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ТРЕТИРАНИ ТОЧНО ПО ТОЗИ НАЧИН!

    Коментиран от #27, #29, #30

  • 27 mediator37

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Точно руските граждани с имоти в България са ни гаранция, че Путин няма да хвърля бомби по тях и по имотите им.
  • 28 падналия ангел

    17 0 Отговор
    Този генерал е завършил през 1987г. генералщабната академия в предишния ни голям брат, после се е обучавал и при сегашния ни голям брат. За мен това е ренегат.
  • 29 Различен

    16 0 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    Може ли някакви доказателства, че руснаците са насочили ракети с ядрени глави срещу България?
    Ако не представите такива, то вие сте само една лъжкиня и трол, плюещ и лъжещ за пари!
    Доказателствата моля!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 30 МНОООГО ДРЕВНА ПОГОВОРКА

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "юрист":

    ААААА ГА ЛАПА КЮФТАЦИТЕ СИЧКО БЕ О.К. А ...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    интереса ни е че вместо да изнемогваме икономически сега потдържаме сигурността с много по-малки усилия.няма нужда да раждясват хиляди танкове и самолети,а българина да ходи с една риза на гърба си заради този проблем.всъщност ти с въпроса си отговори жалко че не разбираш къде е проблема!

    Коментиран от #37

  • 33 стоян георгиев

    0 8 Отговор
    та русофилиците пак са се развихрили .нямаме право да правим учения в акваторията си щото сме пречели на русия.като не ви харесва куфара ,гарата и масква!!!!
  • 34 Morgoth

    6 0 Отговор
    Русия държи най-силнито си оръжия във вътрешността на страната, където са по-малко уязвими. Ракетите им с голям обсег на действие винаги са били готови да излетят към САЩ и Европа и няма никакво значение дали по-късообхватните им оръжия са в Черно море или не.
    Относно Студена война II - по всичко личи, че тя вече е започнала, макар и да не се е разгоряла с пълна сила.
  • 35 любомир

    3 0 Отговор
    Чета статийките и коментарите и си мисля. Така както е тръгнало все на някой, някой ден нервите му няма да издържат, т.е. ще тръгне на война. Няма да се тръгне с армийте напред за да ги изгуби. По лесно е с ядрени удари - бързо, лесно, ефикасно. Ние сме прифронтова държава, ха познайте ще има ли радиация у нас. Е, трябва ли да зорлем да ставаме бойното поле на чужди амбиции.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Патриот

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Каква сигурност бе, мой?
    Зле въоръженена, слабоплатена, но пък за сметка на това неокомплектована армия. Полиция без всякакви права, окъсани, слабооборудвани. Къде я вияд тази сигурност? В България няма нито вътрешна, нито външна сигурност.
    Сигурост има единствено Бай Суджук.

    Ние също имахме такива ракети - да държим на прицел обекти от други държави. защо ги нарязхме? Кой позволи това?
  • 38 бай село

    1 0 Отговор
    До коментара на Дони ! Напълно съм съгласен с твоя коментар , но към оцеляващите трябва да прибавиш и м....лите! Виж снимката от разчленената кола и ще се съгласиш моето предложение!
  • 39 ДИМИТЪР

    2 0 Отговор
    АМИ,НОРМАЛНО Е.....РУСИЯ ВИ ПАЗИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ ВИ ГЛУПОСТИ,ЗАЩОТО СТЕ ИДИОТИ.ИЗВИНЕТЕ-ДЕБИЛИ....А КРИМ Е РУСКИ И ТАМ И НАВСЯКЪДЕ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ РУСИЯ МОЖЕ ДА РАЗПОЛАГА КОЛКОТО И КАКВОТО СИ ПОИСКА.А ВИЕ ЗАДНИЦИ,ЗАЩО ПУСКАТЕ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ В БЪЛГАРИЯ? И КАКВО ПРАВИ НАТО С ПРЪДЛИВИТЕ СИ АРМИЙКИ НАВСЯКЪДЕ ОКОЛО РУСИЯ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове