Last news in Fakti

14 Октомври, 2017 13:12 873 1

Цветанов: Не е изключено у нас да има чужденци, които са се присъединили към ИДИЛ

  • идил-
  • джихадисти-
  • корупция-
  • кснс

Структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани, каза той

Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава”. Това каза в предаването „Тази събота” по бТВ Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с ареста у нас на терорист, който, според прокуратурата, е заемал високо ниво в йерархията на ИДИЛ. Задържаният мъж получава българско гражданство през 2008 г., през 2013 г. отива да се бие в редиците на „Ислямска държава”, след което се свръща и започва да се занимава с търговия с тютюн за наргилета.

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

„Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години.

Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за „Ислямска държава”.

„Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение.”.

Оттук нататък обаче има много работа, която трябва да се свърши, заяви Цветанов:

„Още от периода на 2008 г., 2013-та, 2016 г. и най-вече след 2016 г. до есента на 2017 г. – какви са контактите, какви са срещите, какви са мотивите за всичко това, което е правил и от там вече ще излезе цялата истина, да видим дали действително говорим за това ниво, което беше представено вчера от прокуратурата.

"В понеделник и вторник имаше една изключително голяма среща в ЕП, където присъстваха представители от националните парламенти, които са членове на вътрешните комисии в съответните държави членки, където се разработваше механизъм и правила за парламентарен контрол върху Европол, но се прие и многогодишната програма за 2018 – 2020 г. и там много ясно и категорично са заявени потенциалните заплахи за ЕС, но преди всичко се акцентира върху това да се работи и да се партнира със Западните Балкани и то специално в полицейското сътрудничество, защото в не малката си част криминалните структури са тези, които реално се привличат и осъществяват тези терористични актове", допълни Цветанов.

Във връзка с фалшивите профили във "Фейсбук", Цветанов каза, че и той има няколко и е подал сигнал до "Фейсбук" за това. На въпроса как предпазва дъщерите си, той отговори, че едната е вече голяма, на 22 години и си е поела живота в ръце, а със средната си говорят и кака й също помага много.

Държавата трябва да полага максимални усилия и там, където бъдат установени подобни лица, да бъдат изваждани от тази среда, но по-важното е да се стремим, приемайки дадено законодателство, да създаваме по-малки предпоставки за подобни случаи, допълни Цветанов.

По думите му социалните мрежи са предпоставка за извършване на престъпления, за въвличане в дадена престъпна организация, както и сериозно средство за манипулиране на обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    Тази снимка на Цецо милиционера винаги ми носи ведрост и добро настроение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове