14 Октомври, 2017 11:47 1 567 3

Мажд Алгафари: В България има клетки за обучение в идеологията на ИДИЛ

  • идил-
  • ислямска държава-
  • идил

Бизнесът с тютюн не може да докара такива средства

Името, което бе разпространено от прокуратурата, и това, което се вижда на документа от ИДИЛ, не съвпадат.

Никъде в този документ не пише, че този човек е на ръководен пост в ИДИЛ. Такива документи получават всички бойци на ИДИЛ. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия преводачът Мажд Алгафари, който коментира информацията за задържан в България член на "Ислямска държава", за който от прокуратурата заявиха, че е бил на много висок ръководен пост в джихадистката организация.

"В България има клетки за обучение в идеологията на ИДИЛ. Не толкова за военно обучение, да се учат да стрелят и да убиват, колкото да изучават идеологията. Бизнесът с тютюн за наргилета се изнася към Гърция. Със сигурност този човек е бил следен от службите. Не може, без да има разследване и изведнъж да го задържат", категоричен беше Алгафари.

Заедно с него гост беше и проф. Николай Радулов. "Задържаният явно е търговец. "Ислямска държава" разполагаше с територии преди години, в които процъфтяваше търговията с петрол и човешки органи. Много хора изкарваха добри пари от тази търговия.

Това, което е характерно за ИД в последните години, е, че тя е изтласкана от териториите с петролни кладенци. ИД започва да се слива с организираната престъпност.

Това показват всички международни разследвания. Това, което този човек е правил тук, е нещо малко. Той се е опитвал да води някакъв сносен живот, а не да финансира клетки на ИД. Бизнесът с тютюн не може да докара такива средства. Ако този човек има някаква роля в ИД, тя е по-скоро да приюти някои ранени членове на ИД, да ги гледа няколко месеца, да им бъде ятак", разкри Радулов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фриман

    7 4 Отговор
    Защо мълчите за тренировъчни лагери в родопи? Докогп ще сме хъб на терроризма? Да се махне всичко това от територия на БГ, докато родопите са наши! Че после с референдума ще ни ги вземат! И без това не може да чуеш българска реч там! В ресторантите менюта са на турски само! Позор!
  • 2 батко бугар

    2 1 Отговор
    Я ми кажи в кой ресторант са на турски менютата, че да ида на гости на ресторанта?
  • 3 Голям прос

    5 1 Отговор
    Иди си купи нещо в селата покрай Руен, ама си поръчай на български. Най-малкото ще го таксуват двойно. Да не сме слепи, и в Лудогорието е същото, и около Кърджали. Навремето покрай възродителня процес м казваха за списъци да избиват наши по-интелигентни хора на възлови места. Да, ама тогава омразната ви ДС пипаше здраво и не им се получи номера на турчолята. Сега политиците са продажници и сегашните служби не могат да си гледат работата от тях