Last news in Fakti

16 Октомври, 2017 12:38 2 148 6

Румен Радев: Трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията

  • отбрана-
  • ес-
  • форум
Румен Радев: Трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията - 1
Снимка: БТА

Трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията. Това заяви президентът Румен Радев на форум, посветен на българския принос в европейската сигурност.

Президентът Румен Радев припомни нуждата от европейска отбрана като допълваща тази на НАТО в ЕС. А в навечерието на българското председателство темата също трябва да е на дневен ред, каза Радев. В този контекст президентът допълни, че страната ни не може съществено да допринесе за европейската отбрана и подчерта като причина модернизацията:

Това е огромният проблем и пред държавното ръководство - как точно да разпределя средствата… Крещяща е нуждата нашите въоръжени сили да продължат да водят бойна подготовка. Това означава, че ние трябва да инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разкапване. От друга страна, ако инвестираме там, ресурсите са ограничени, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности. Това наистина е една много сериозна дилема. Трябва на първо място да преценим какъв ще бъде пътят за новата техника, какви ресурси са нужни, какви способности постигаме и едва тогава да решим проблема с ремонтите на старата.

Румен Радев: Трябва да се преодолее изоставането в модернизацията на армията
Снимка: БТА

Той отбеляза, че ясно е било казано от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, могат само да го допълват. Президентът посочи проблема със силната фрагментация на отбранителната индустрия на ЕС. В ЕС има 186 основни платформи въоръжение, в САЩ са само 30, посочи Радев. Финансовите загуби от такъв фрагментиран подход се равняват на от 50 до 100 млрд. евро на година.

Нека се насочим върху интегрирането на изследователските структури и организации. Европейският фонд за отбрана има амбицията да инвестира основно във военнонаучни изследвания и да генерира финансов капацитет от 500 млн. евро след 2020 година. Тук е големият шанс на България, да бъде активна в тези процеси, да покаже лидерство и зрялост, отбеляза президентът Радев.

Според военният министър Красимир Каракачанов, в този мандат е направено много за увеличаване на заплатите, за да може да има мотивация и военните да остават в професията. Каракачанов защити процесите за модернизация и припомни, че поддръжката на съществуващата техника трябва да се случва паралелно с проектите за закупуване на нова:

Само с термина „въоръжението е старо и съветско“ - чудесно, само че няма как да намериш необходимите средства в рамките на две, три или пет години, за да го замениш цялото това старо въоръжение… Трябва да се върви паралелно.

Форумът е организиран от лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Българската авиация трябва да има своите способности, първата крачка, казвам моето мнение, което се възприема все по-широко, е модернизация на сега съществуващата авиация. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след участието му в тържественото отбелязване на Празника на авиацията и Военновъздушните сили /ВВС/.

"Ремонт и модернизация. Защото е грехота, това което се вършеше 20 години - да се режат самолети по политически съображения или по някакви други скрити съображения да се отказват изгодни предложения като това на Германия преди десетина години", отбеляза Каракачанов.

По отношение на проекта за закупуване на нов боен самолет министърът заяви, че на заседание на Съвета по отбрана утре ще се обсъди този въпрос. "Сумата е фиксирана от парламента още през 2016 г. - 1.5 млрд. лв. В тази рамка, който предложи най-добрите условия за нов самолет, това е", коментира министърът.

"България има своята славна история в авиацията, българската авиация осъществява първия боен полет в света. Няма как това да бъде забравено и авиацията да бъде пренебрегвана. Бъдещето на българската авиация до голям степен зависи от волята на политическото ръководство на държавата за това да се обърне внимание на армията, да се отделят необходимите средства", заяви министърът. Той посочи, че първата крачка вече е направена - в бюджета за 2018 г. са предвидени 100 млн. лв. за увеличение на заплатите на военнослужещите. Втората крачка е да се раздвижат проектите за модернизация и превъоръжаване. Каракачанов обясни, че средствата за заплати ще бъдат разпределени "справедливо". "Хората от бойните отделения, които полагат повече усилия, работят при по-трудни условия и рискът за техните живот и здраве е по-голям, да получат повече. Тиловите поделения ще получат увеличение, но по-малко от това за бойните. Това е моята логика", обясни Каракачанов.

Министър Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков поднесоха венци пред Паметника на летеца на площад "Народно събрание" в София по повод 105-ата годишнина от създаването на българските ВВС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 данъкоплатеца

    10 13 Отговор
    Ето ги, всички комунета на снимката, заедно!

    Тия ще ни превърнат в С.Корея, не може страна с най-скапаната или липсваща икономика да има модерна армия!?
    От къде ще дойдат парите за модернизацията, ей това да каже Другаря Радев, кой ще ги даде и как?????????
    Нови заеми ли взимаме?
    Това са модерните гробокопачи на България!
  • 2 Гост

    13 5 Отговор
    Това са модерните гробокопачи на България!
    Първо се развива икономиката и след това се въоражаваме ,обратното води до затъване в КАЛТА ЗА ВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Вили

    2 6 Отговор
    Как Румъния закупи 12 самолета и преговаря за още 36, а Борисов и Каракачанов се ослушват.

    Коментиран от #4

  • 4 ЗЕВС

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Вили":

    Румъния е държава с президентско управление, респективно там се знае кой носи отговорността. България е държава с парламентарно управление, респективно виновни няма! Какво е решението.
    1) Велико Народно Събрание
    2) Президентска република.
  • 5 КОМУНИСТ

    6 0 Отговор
    Бъдете проклети , мръсни гадни , алчни политици ,разсипахте тази хубава държава ......Кмунисти
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    За каква армия говори ? Казармите разрушени, младежите ги няма, както и задължителната служба. ТОВА Е НАЙ, АМА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФАРС В МОМЕНТА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове