23 Октомври, 2017 15:22 14 124 29

13-годишна циганка забременя от брат си, институциите нехаят

  • циганка-
  • цигани-
  • кръвосмешение-
  • брезово

Кръвосмешенията водят до раждане на деца с увреждания, променяйки геофонда на нацията

13-годишна циганка от град Брезово, Пловдивска област, е бременна в седмия месец. Мнозина ще махнат ръка и ще кажат, че не е новина, тъй като това е "стандартна" възраст, на която да станеш майка, ако си от този етнос. Фактът, че бъдещето дете е плод на кръвосмесителна връзка – бащата е 16-годишният брат на девойчето – сигурно също няма да шокира никого. Инцестът също е често срещано явление в общността.

Всъщност новината не е, че 13-годишна е забременяла от брат си, а това, че нито една от институциите, които би трябвало да се заемат с проблема, не са го направили, пише TrafficNews. Разбира се, информацията може да не е стигнала до полицията или социалните служби на общината, но пък в малкото градче и в частност в махалата, това е публична тайна.

Сексът с малолетни, т.е. с лица, ненавършили 14 години, се преследва от закона. Затова прокуратурата образува досъдебно производство срещу 16-годишния баща, за когото законът предвижда от 2 до 6 години затвор. Най-вероятно обаче той ще се размине с пробация, ако изобщо стигне до съд.

Факт е, че в ромските общности могат да е открият най-разнообразни форми на кръвосмешение. Женят се братовчеди, не са редки случаите между много близки роднини – баща с дъщеря, или между брат или сестра както е в случая. Интимни отношения между родители и деца никак не са табу. За сметка на това обаче контрацепцията е смятана за грях и затова резултатите са налице.

Опасните връзки са в основата на многобройните раждания на деца с генетични увреждания и малформации. Тази "традиция”, която в циганските фамилии се толерира, а останалите, включително и институциите, си затварят очите за нея, води не само до раждане на голям брой деца с увреждания, но и до промяна на целият генофонд на нацията, категорични са учени от БАН.

Ако в едно българско семейство раждането на дете с малформация е трагедия, то за мнозина цигани това е допълнителен източник на доход – социални помощи и прочее добавки.

Прокуратурата перманентно образува дела срещу непълнолетни и има осъдени за съвкупление за малолетни, но те рядко приключват с присъда по-различна от пробация. Което по никакъв начин не влияе върху тази циганска "традиция”.

Борбата с тази традиция е оставена в полето на различни фондации и сдружения, финансиране от международни организации. През лятото например фондацията от Куклен "Инди Рома" започна кампания в Пловдив и региона срещу ранната бременност на малолетни майки от цигански произход. Според статистиката на фондацията близо 80% от младите циганки, които сключват брак, са под 18-годишна възраст, всяка трета е неграмотна и не може да учи. Кампанията е част от проект на стойност 1 077 495 лева.

Случаят трябва да бъде разглеждан като пример за опасна демографска тенденция, тъй като не е изолиран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо Пешо

    28 3 Отговор
    те винаги са живели така - помня преди мноооого години, по тошово време лежах в детската клиника в пирогов и на съседното легло имаше едно цигане, уж култивирано. Та лапето беше на 7 или 8 години и разправят как яко се чаластрят от съвсем малки и как сеста му станала вече не 3 и как вече й било време.
  • 2 юрист

    57 4 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Според статистиката на фондацията близо 80% от младите циганки, които сключват брак, са под 18-годишна възраст, всяка трета е неграмотна и не може да учи...“ ТОВА СА ТЕЗИ “МЛАДЕЖИ“ , които СА ИЗЛЕЗНАЛИ ОТ УЧИЛИЩЕ И ЗАРАДИ КОИТО БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА В ЕС ПО ДЕЦА, КОИТО УЧАТ В УЧИЛИЩЕ! Следващият път, когато медиите пишат за “неграмотните българчета“, да прочетат пак този материал и да СПРАТ да пишат глупости, защото НЕГРАМОТНИ БЪЛГАРЧЕТА, КОИТО НАПУСКАТ УЧИЛИЩЕ, ПОЧТИ НЯМА- за разлика от българските граждани от циганската общност, които са български граждани, но НЕ СА българи- т.е. не са от народността “българи“! НЕКА ДА СЕ СПРЕ С ОПЛЮВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЕТНИЧЕСКА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ СЛАГА ЗНАК НА ЕДНАКВОСТ МЕЖДУ ДЕЦАТА В НЕЯ, КОИТО СПИРАТ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ, И ДЕЦАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ЦИГАНСКАТА ОБЩНОСТ, КОИТО НАД 90 % НЕ ПОСЕЩАВАТ УЧИЛИЩЕ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ВМОРО

    75 2 Отговор
    Крайно време е да се появи графа "етническа принадлежност" в българските документи за самоличност. Това би могло да бъде първа крачка към решаването на демографския проблем.

    Коментиран от #17, #24

  • 5 Пазарен Либерализатор

    54 2 Отговор
    Честито, значи ще имаме още един "племенник" на издръжка. Значи родителите не могат да имат брак, защото освен непълнолетни са и брат и сестра. Следва, че детето ще има татко-вуийчо, примерно. И понеже и двамата кръвосмесители са непълнолетни ще продължат традицията да се шлякат на голо, и ще създават приплоди за плещите на институциите, т.е електорат.
  • 6 майна

    38 5 Отговор
    мила родна картинка,сега и джамия им строй инж.Тотев в Пловдив

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Garrincha

    22 4 Отговор
    Гнусна работа ... ако е така, всички приказки за България с 50% цигани след 50 години е измислица ! Тия, ще се затрият сами !
  • 9 Гого

    26 8 Отговор
    Нормално за избирателите на Герб!
  • 10 asd

    32 0 Отговор
    -Асане, ти мед.сестра е..л ли си бе?
    -Ее мед.сестра не съм, само обикновена съм т..вал...
  • 11 hmhmhm

    22 3 Отговор
    Тази кауза за обучението е изгубена това е все една да кажеш на хлебарките да не се размножават. Вместо да хабим средства можем просто да ги избием и готово.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 JPpower

    14 1 Отговор
    Смърт в урановите мини., това ги б чака циганите
  • 14 Martin

    3 27 Отговор
    Приятели защо делим народа защо винаги заради един тъп ром загиват всички вие знаетели колко богати роми има културни роми има в бг ехе хич ли глупав неграмотен българин няма а ей бай ганювска държава така е било и така ше си е за това всички млади са изван страната
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Боре

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "ВМОРО":

    На сините паспорти едно време на 13та страница 3ката имаше празно квадратче на цигани турци и прочие.
  • 18 Пазарен Либерализатор

    28 0 Отговор
    Нямам нищо против да се шлякат от 9-10 годишни, в гетото да правят каквото искат с когото искат, но не съм съгласен после това да се превръща в общ социален проблем, за който по някакъв начин трябва да плащам. Държавата да ги принуди да поемат последствията за тяхна сметка или за сметката на БХК и купчината цигански организации.
  • 19 България

    16 0 Отговор
    Абсолютни изроди, паразити живеещи на гърба на държавата и по точно на нашия гръб и данъци. Това трябва да ***. Няма да има оправия с тези м...ли няма да има оправи.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Балканджи Йово

    7 0 Отговор
    А уволниха директора, когото го изч.кала някаква 17- летна м...лоидка... Срам и позор- чиста българска геронтофилия!
  • 23 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    и кво ни занимавате с тази измет
    нормални работи
    те го правят за пари
    кой бяга от това
  • 24 Твърдо за

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ВМОРО":

    Да има референдум за тая работа
  • 25 бай Курти

    8 0 Отговор
    Още един м....л в затвора на гърба на народа и още една самотна майка на социални.
  • 26 gost

    1 0 Отговор
    Циганка, пишете.
    Е, те циганите, са такива.
    Виж, ромите, са съвсем различно нещо.
  • 27 некойси

    2 0 Отговор
    "Геофонда на нацията" който е ставал за нещо се е изнесъл от тук. А това са си животни, чифтосват се където, както и скойто намерят за добре!
  • 28 filo

    0 0 Отговор
    Расизъм ще има докато има мангали, защото това не са хора, по-нисши твари са и от животните и ако кое да е правителство направи поне малко в посока спирането на безвъзмездната им издръжка от всички нас, то аз съм сигурен, че ще получи валстта за няколко мандата веднага.
  • 29 хитреца

    1 1 Отговор
    дреме ми за генофонда на хлебарките. Мен ме интересува генофонда на БЪЛГАРСКИЯ народ да оцелее.А това че там разни печки,негри и ибрикчии се съешават си е техен проблем
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове