Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 13:11, обновена 24 Октомври, 2017 13:19 5 672 36

Стачка! Военните ни пилоти отказаха да летят

  • пилоти-
  • граф игнатиево-
  • ввс-
  • стачка

Летците от "Граф Игнатиево" са недоволни от състоянието на военновъздушните сили

Стачка! Военните ни пилоти отказаха да летят - 1

Пилотите от военновъздушната база "Граф Игнатиево" са отказали да летят. Полетите в авиобазата са били спрени рано сутринта днес, 24 октомври 2017 г., поради това, че летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети. Бойното дежурство продължава да се носи, съобщи aeropress-bg.com.

Днес е трябвало да се проведат регулярни тренировъчни полети в авиобазата, която е въоръжена с изтребители "МиГ-29", но летателният състав масово е докладвал, че се чувства несигурен да лети. Поради това планираните за днес полети в авиобазата са били отменени.

В регламентиращите документи е посочено, че ако летецът не се чувства подготвен и уверен в безопасното изпълняването на поставената му летателна задача, той може да бъде спрян от полети. Такъв е бил и случая от тази сутрин в Граф Игнатиево.

Дежурството по мисията "ер полисинг" в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО продължава да се носи без прекъсване.

От Министерството на отбраната са заявили за bTV, че летците са спрели полети в знак на несъгласие със състоянието на ВВС.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов е заявил, че "проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове".

В последните месеци изтребителната ни авиация отнесе няколко "шамара", които влошиха и без това лошото ѝ състояние. В момента българските "МиГ-29" са останали с мизерен ресурс, който допълнително сваля нальота на пилотите, които и сега летят далеч под изискванията на НАТО.

През миналата седмица стана ясно, че осем от доставените 10 двигателя "РД-33" от Русия не са вкарани в експлоатация поради документални проблеми с тях. От МО обещаха този проблем да се оправи бързо.

Проблемите с двигателите "РД-33" са още по-дълбоки, пише още aeropress-bg.com. Един от моторите ремонтирани в Полша вече е дал отказ в системата за управление на соплото. Двигателят е бил в гаранция. Отказ е имало и в един от двата ремонтирани в Русия "РД-33", които бяха доставени тази пролет. Моторът е заклинил и също е предявена гаранция.

Освен това в авиобазата отново няма смазочни материали. Така, дори и осемте двигателя от Русия да бъдат вкарани в експлоатация, няма да има масло за тяхната разконсервация и полети с тях. През май - юни 2017 г. се стигна практически до спиране на полетите заради липса на масло. Тогава военният министър Красимир Каракачанов обеща решаване на логистичните проблеми и повече нальот за базата.

От сайта на МО се вижда, че на 17 октомври 2017 г. е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали, включително и авиационно масло с марка "МС-8рк". Крайният срок за подаване на офертите е 22 ноември 2017 г., което значи че процедурата едва ли ще бъде приключена до края на годината, а материалите по нея могат да се чакат чак догодина.

Хроничните трудности с логистиката на "МиГ-29" са само половината част от проблема. Само преди месец Народното събрание фактически рестартира процеса на избор на нов изтребител, с което практически прати подмяната на изтребителите "МиГ-29" някъде далеч в бъдещето. Това стана след приемането на крайно спорен доклад от временната парламентарна група, която трябваше да проучва процедурата по избор на нов изтребител.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков в няколко интервюта, които даде около празника на ВВС 16 октомври, директно заяви, че във ВВС се наблюдава демотивация сред офицерите и дори се е зародила усещане за обида, след масовите политически коментари във връзка с процеса по избор на нов изтребител.

"Чрез политизацията на дебата, като че ли се пренебрегва и истинското състояние на изправността на авиационната техника и нивото на бойната подготовка във войските на ВВС. Започва и едно противопоставяне, което е друг съществен въпрос – до противопоставяне между видовете въоръжени сили – кой е по-важен и приоритетен – което не трябва да се случва. Както и до противопоставяне на различни социални групи – между военни и цивилни, когато става дума за здравеопазване, образование, социална сфера. Това също не трябва да се случва", това заяви генерал Стойков в интервю, публикувано миналия петък във вестник "Българска армия".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рентиер

    41 85 Отговор
    Стачка... хъ хъ хъ... абе нюнюрковци- то с вас и без вас все тая! Хрантутници. Пари за образование и здравеопазване трябват, не за военни хрантутници и полицаи мързеливи!

    Коментиран от #15, #18, #26

  • 2 Графа

    36 63 Отговор
    Стачката е защото така наречените "отремонтирани" двигатели всъщност са негодни. А с парите за ремонта на 10 двигателя се купуват 2 нови Ф 16

    Коментиран от #3, #16

  • 3 Йозеф Плякапут

    57 21 Отговор

    До коментар #2 от "Графа":

    Нови ф16???Нали нашите братя натОВЦИ поляците ни ги ремонтираха кво стана???

    Коментиран от #8

  • 4 tost

    32 18 Отговор
    Май са се пробвали да запалят двигателите без масло и затова са блокирали.
  • 5 Русенското шкембе

    28 15 Отговор
    Със Земеделската перука ще си хапнем суджук.
  • 6 данъкоплатеца

    52 31 Отговор
    И аз започвам да стачкувам, карам 15 годишна кола, и се чувствам несигурен в изпълнението на семейните си задължения!
    Искам незабавно държавата да ми отпусне средства за закупуването на най-доброто Мерцедес Бенц, чисто нов!!!!!!!!!!!!!
    Така ще пазя не само моето семейство, но и всички участници в движението ще се чувстват по защитени.
  • 7 Мигел

    31 63 Отговор
    Много "странно" ,не стачкува флота,не стачкува пехотата ,а "странно" стачкуват до скорошните подчинени на Румен Грипена.Колко жалко,президентът на държавата води война с правителството по най долен начин,залагайки кариерата на младите пилоти!Радев е взел ОГРОМЕН хонорар за "експертното" си мнение в полза на Грипен,сега след като рестартираха процедурата Радев пробва да оказва натиск върху правителството да се върне старата процедура и да се поръчат грипени иначе трябва да връща парите с който водеше до скорошната си любовница ,сега госпожа Радева 2 на екскурзии по света.Тези офицери който стачкуват ,заедно със началникът им и шефа на ВВС трябва да бъдат позорно уволнени,за да разберат всички държавни служители,че те са на работа ЗА ДА НИ СЛУЖАТ,А НЕ ДА ПРАВЯТ ПОЛИТИКА!

    Коментиран от #11

  • 8 Графа

    30 37 Отговор

    До коментар #3 от "Йозеф Плякапут":

    В Русия бяха ремонтирани, а не в Полша .

    Аман от "знаещи "

    Коментиран от #32

  • 9 данъкоплатеца

    33 34 Отговор
    Шапкарите ПО ЗАКОН нямат право да стачкуват!!!!!!!!!!!!
    Ей, това е армията, ако стане война ще избягат веднага, щом в мирно време рИват, какво остава във военно.
    Като стане война и ни нападнат с по модерни самолети, нашите летци ще кажат:"Абе да си гледат работата, то и без това сме обречени, няма да се бием, няма смисъл."
    За какво въобще са ни тия самолети, няма смисъл. Като няма ИКОНОМИКА, няма приходи, а само кражба и монополи, олигарси и измислено правосъдие ще е така, това е положението.

    Коментиран от #34

  • 10 Генерал СТОЙ кух

    26 15 Отговор
    А СРЕЩУ КОГО СЕ НАПИНЯТЕ КАТО ГЛИСТ НА БУЦА ДА СЕ ЕЖИТЕ ? А ? СРЕЩУ РУССИЯ ? УМНАТА СТОЙ КУХ, УМНАТА. ИЗЛЕТИТЕ ЛИ СРЕЩУ РУСИЯ, МЕКО КАЦАНЕ НЯМА ЗА ВАС ДА ИМА. А НА ОБЕЛИСКА И НА ПАМЕТНАТА ПЛОЧА - ДА ! СТОЙКУХ, САЩ ТАМ НА ИЗТОК НЕ СМЕЕ ДА СЕ ЛЕЗИ, А ТИ ЗА СЕФТЕ ЗА МОСКВЕ ? НЕ СИ ДОБРЕ БЕ ЙОРДЕК !

    Коментиран от #29

  • 11 Мислиш ли?

    41 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мигел":

    Първо - военните ни са платени. Това ще рече, че са стимулирани предимно от заплащането.
    Второ - залагат си живота с всеки полет.
    Трето - макар и дъртички, МИГ 29 са си скъпички (не можем да си позволим дори един да купим). По дяволите, та ние не можем да си позволим да поддържаме екзистентминимума за нормалната им експлоатация! А пилотите са отговорни за тези машини, макар и семействата им да са с предимство!
  • 12 BILL

    39 7 Отговор
    Правителството - на бесилката!
  • 13 ОВЧА ГЛАВА

    27 4 Отговор
    Без самолети, лети ли се...
  • 14 чичо Гошо

    39 2 Отговор
    То каквато държавата такава и армията.
  • 15 Било

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "Рентиер":

    Много си прав.На държавна ясла много се наредиха.А ВВС са елита на армията жалко за самите тях.
  • 16 падналия ангел

    32 4 Отговор

    До коментар #2 от "Графа":

    И откъде го измука това? Цената на един Ф16 е около 19 млн. $ и то за 1998г. Цената за ремонт на един двигател по времето на полската сделка е 1 млн.евро, а се казваше, че ремонта в Русия е със същата цена. Е как ще купиш тогава два Ф16? Ами въоръжението му допълнително, логистика допълпително, обучение на летците допълнително, това не са ли ти разходи? Приказки на килограм!

    Коментиран от #17, #20

  • 17 гост

    22 1 Отговор

    До коментар #16 от "падналия ангел":

    Така е. Дори има разходите за Ф16 са двойни понеже не вклъчват обучение, снаражение, допълнителна техника за обслужване и поддръжка. Така цената му излиза над 30млн. длр., с което се доближава до цената на Грипен. Това не е като кола, да платиш и позлваш това, което купиш изначало, защото парчето метал е част от необходимата сума.
  • 18 гост

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "Рентиер":

    До коментар #2 от "Графа":
    На иракчаните които наскоро купуваха F16 всеки самолет заедно с въоръжението им излезе около 150 млн долара! Така, че леко с лъжите, надявам се да е поради невежесто, а не умишлено.
  • 19 Монтьор

    10 24 Отговор
    Чакам министъра да връчи заповедите за уволнение на неуверените търтей .Двама мога да взема на работа в автомивката на минималната заплата плюс бакшиши от доволни клиенти(ако се справят и го заслужът) да видим колко по уверени ще са?
  • 20 Графа

    7 23 Отговор

    До коментар #16 от "падналия ангел":

    Тамън да ти излезе вярна сметката и тя не излезе.Ха познай защо !
    Къде си прочел ,че ремонта на 1 двигател струва 1 милион евро.
    Много повече струва - 4,5 пъти повече.
    И какво излиза -аз ли съм прав или ти.
    А полската фирма се оказа само посредник ,който ползва услугите на същите заводи -на МИГ и въпреки това ни предлагаше с 600 000 евро по ниска цена. Ха направи си изводите как ни дерат "братушките"
    Ама са си оставили и ръцете тия пияници.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 падналия ангел

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Графа":

    Тя е записана в договора сключен между МО и компанията-изпълнител "Авиостарт", подписан на 9 ноември 2016 г. 4 от двигателите ще са новопроизведени с цена от 3 480 467 евро без ДДС, а 6 ще са с извършен КВР и цената им е 1 319 048 евро без ДДС. Ремонтираните двигатели са поризведени през 1987 г. Последният им ремонт е през 1987, 1988, 1990 и 1999 г. за отделните двигатели.
    На закрито заседание на Министерския съвет днес, 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. Правителството одобри проекта и даде мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна. На закрито заседание на Министерския съвет днес, 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. Правителството одобри проекта и даде мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна. Полша ремонтира двигателите за МиГ-29 срещу 1 млн. евро
    Според него не е вярно, че цената на ремонта е изгодна, защото частната полска фирма ремонтира полски двигател на самолет за 900 хиляди евро, а на нашите излиза по 1,023 млн. евро. "Така че явно и транспортът е включен в цената, въпреки уверенията на министъра, че се поема от полската страна", об
  • 22 падналия ангел

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Графа":

    Даже и мястото не ми стигна за цитатите.
  • 23 Цонко

    25 7 Отговор
    Графа- ще те дерът и тебе и мене, и знаеш ли защо, заради такива като тебе къде са си дали газът на САЩ...
  • 24 Аааа

    20 7 Отговор
    Чувствам се някак несигурен , утре няма да отида на работа ...
  • 25 Различен

    10 6 Отговор
    Всеки ден съм все повече несигурен!
    Явно трябва да спра да плащам данъци! И не само аз, а всички занимаващи се с бизнес. Тогава държавата със сигурност ще се оправи!
  • 26 браво

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рентиер":

    Ти си гледай овците на село професионалистите не ги мисли.
  • 27 пилот

    12 3 Отговор
    ПЪЛНА МИЗЕРИЯ И ИЗЛАГАЦИЯ !
  • 28 3395

    3 7 Отговор
    Мирише на военен съд.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 сс се ре

    1 2 Отговор
    Кво НАТО, кви 5 лева, когато Путин може да свали авиацията ни с едно обаждане до Румен Грипена.
    Това си е чиста форма рекет.
    Всички летци трябва да бъдат уволнени, че даже и съдени за държавна измяна и техният подстрекател също.
    После, защо американците не ни подаряват самолети, ами щото ще ги управлява Путин, не ние.

    Коментиран от #35

  • 32 stukar

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Графа":

    Млък! За Русия или добро или нищо. Особено в тоз форум! Руснаците са ни братя а поляците са п.ть*вци, щото не са станали руснаци, докато същите са ги клали. Русия е добра, щото само един двигател ремонтиран там е отказал, а поляците са супер тъпанари, щото ЦЯЛ един двигател ремонтиран там е отказал...
  • 33 Антон

    0 1 Отговор
    Не може да ни управляват некадърници , мръсници и тъпи и крадливи политици.
  • 34 stukar

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "данъкоплатеца":

    В добре че са тия Евролиберастки времена, че и полицийте и военните да могат да стачкуват. Иначе трибунал и драги ми номер 12 BILL, тогава не правителството отива на бесилката!!! Мислете пак като искате авторитаризъм! да не стане с КНДР, да пробват как работят зенитките по недоволни военни!
  • 35 СТО ГОДИН , МАЛКО ЛИ СА ТИ, ЗА ДА

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "сс се ре":

    ПРОУМЕЕШ, БУЛГАР ОРИЕНТАЛ, ЧЕ ОТ ЗАПАДА НЕ Е ДОШЛО, ЗА НАРОДА, НИКАКВО - ДОБРО. ЗАПАДА, ПЕТ ВЕКА ДОДДЪРЖАШЕ ТУРСКА ИМПЕРИЯ. ЗАПАДА И ЕДИН ГРОШ НЕ Е ДАЛ ЗА ОСВОБОДИТЛНАТА НИ РУСКО ТУРСКА ВОЙНА. СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО И ДО 1944 год. НАПРАВИХМЕ 70 години СЪС ЗАПАДА ОТФЕРДИНАНД ДО САКСО СОБУРГОТА. РЕЗУЛТАТА БЕ НА МИНУС - АГРАРНА ОРИЕНТАЛСКА БЕДНА, БИВШ ТУРСКИ ВИЛАЕТ, ЦЪРВУЛАНКОВЦИ, ВОЛОВОРИ, ОВЧАРИ, КРАВАРИ, МАГАРИЩАРИ ! И БЕДНОТИЯ , ДО ШИЯ. ДА ВИЖДАЛ НЯКОЙ, НЕМСКА ТЕХНИКА У НАС, ЗАВОД, ФАБРИКА ОТ ДОЙЧО ЗА 70 год. РОБСКО ПОВЕДЕНИЕ НАНАШИТЕ ЧОРБАДЖИИ ? ДЕ Е ТАЗИ ЗАПАДНА ТЕХНИКА И ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ? ЛУЧЕЦ ЯЖ И ВОДИЦА ПИЙ! ДИКТАТУРА ФАШИСТКА И ЖЕСТОКА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. 70 ГОДИНИ ЗАПАДЕН ОБРАЗЕЦ ЕКСПЛОАТАЦИЯ ! СЛЕД 1989 година, ДО ДНЕС почти ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ОТНОВО ЗАПАДЕН -
    ПОЛЕТ В НИЗИНИТЕ. ДОРИ НЕ СМЕ И АГРАРНА. 100 ГОДИНИ БЕ М.ЙНА, РАЗБИРАШ ВЕ? 100 ГОДИНИ, НЕ ТУРСКИ А НАШ, ЧОРБАДЖИЙСКИ ТЕРОР ! СЕЛЯНИНА И ВОЛ ДНЕС НЯМА. В СЕЛОТО, ДА ТЕ Е СТРАХ ДА ВЛЕЭЕШ, ОТ СХЛУПЕНИТЕ КАЩУ.КИ ГЛЕДАТ СЪЩЕСТВА, ПОДОБНИ НА ХОРА. В ОЧИТЕ ИМ, ОТЧАЯНИЕ, ЛИПСА НА ВАРА ИЛИ НАДЕЖДА ЗА ИДВАЩА ОТ НЯКЪДЕ ДОБРА НАДЕЖДА. НАРОДА ВИДЯ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ САМО ПРИ СОЦА, НО ТО БЕ ОТНОВО СРИНАТО ОТ РОДНИТЕ НИ ЧОРБАДЖИИ. РУСИЯ, ЛОШО НЕ НИ Е СТОРИЛА, ВСИЧКАТА МРЪСОТИЯ Е ДЕЛО НА РОДНИЯТ ЧОРБАДЖИЯ ! СТО ГОДИНИ НЕ ТИ ЛИ СТИГАТ ДА ПРОУМЕЕШ ИЛИ СИ САМ ТИ ЕДИН ОТ ОНЕЗИ МАСКАРИ ? РУСИЯ, ХАРА НИ НАПРАВИ А ДНЕШНИЯТ ГОЛЕМАНОВ НА ГОЛТАЦИ ОТНОВО НИ ПРЕПРАВИ ! ИСКАШ ЛИ СТАТИСТИКА ? ВЪВ В. ТЪРНОВСКИ ОКРЪГ
  • 36 Грипенообразен

    0 0 Отговор
    Ма те мометата,не стачкуват,те са неразположени плачат за дамски превръзки!А хич не ги ръчкат Румен грипена и Курнела кре.ена,ама хич!Пусти нереализирани комисионни ма тия неразположените не се ли сещат,че те нищо няма да вземат от шведските парички?Хайде да живей Грипена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове