Last news in Fakti

8 Ноември, 2017 08:34 963 9

Спорно дело, свързано с КТБ, ще се гледа от нов съдия

  • ктб-
  • дело-
  • съдия

Няма и взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативния съд

На Мадлена Желева от Софийския апелативен съд (САС) се падна търговското дело за 102 млн. лв., свързано с КТБ, което стана повод за напрежения и проверки в съда, пише в. „Сега“.

Миналата седмица проверка от Върховния касационен съд установи, че има нарушения при разпределението на въпросното дело. Проверката беше наредена, след като съдия Милен Василев, обвини шефката на САС Даниела Дончева, че неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й точно с това дело.

След като на 3 октомври зам.-председателят на САС и шеф на Търговското му отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет, Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото му и сама поема делата на Василев. По правило такива размествания стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Василев напомня и досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

Тримата върховни съдии - Емануела Балевска, Татяна Върбанова и Борис Илиев, установиха, че "на 5 октомври в 10:52:07 ч. е извършено ръчно преразпределение на делото, въз основа на което разпределеният съдия Милен Василев е заменен със съдия Даниела Дончева". Това разпределение не е отразено на сървъра на Висшия съдебен съвет. Няма и взето решение от Общото събрание на съдиите в Апелативния съд за преместване на съдия Даниела Дончева за съдия в Търговското отделение на съда.

На този фон в понеделник от САС обявиха, че Дончева си е направила отвод от спорното дело и то ще бъде разпределено публично на нов съдия пред "заинтересованите медии и граждани". В мотивите си по отвода Дончева сочи, че това дело "очевидно представлява интерес, който не може да бъде определен като релевантен към спазването на действащата нормативна уредба". Тя тълкува медийните публикации по темата като "отправяне на предупреждение към всеки съдия, който би си позволил подобен начин на работа".

Дончева припомня, че по нейна инициатива по случая текат още две проверки - в Инспектората към Висшия съдебен съвет и в прокуратурата. "Преди да станат известни резултатите и от тях, е непрофесионално и очевидно целенасочено, определени констатации да бъдат релевирани в публичното пространство като категорични и неоспорими, а фрагментираното им поднасяне чрез определени медии по случая може да бъде разглеждано като препятстване на безпристрастно постановяване на съдебни актове", съобщават още от САС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    2 0 Отговор
    Той ще го гледа докато се пенсионира, после ще го поеме нов съдия и така. След време ще се окаже, че виновен за източването е портиера, въпреки че има ОЧЕВАДНО системно неизпълнение на от скъпоплатени длъжности лица. Включително и държавни такива. За тях ще има само милиони в сметките обаче. Не и справедливост.
  • 2 Тигъра

    1 0 Отговор
    само си дъвчем едно и също, писна ми от тия дела за ктб дето нищо не се случва. виновните кога ще ги накажат, вместо само да си чешат езиците и да залъгват народа, че нещо се случва
  • 3 Иванов

    0 1 Отговор
    Докато у нас стартират делата за източването на пирамидата КТБ, един от основните виновници за фалита на пирамидата - Цветан Василев вече ще е похарчил откраднатите от вложители пари!
  • 4 Калина

    3 0 Отговор
    Спорни са всички ситуации около КТБ, спорно е и как Василев просто напусна държавата и повече няма да се върне
  • 5 Мартин

    2 0 Отговор
    ЗАТВОР за Цветан Василев - Фараона!!!
  • 6 Кико

    0 0 Отговор
    Пипалата на Василев са стигнали и до съда явно.
  • 7 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Кой каза, че в България нямало ЦИРК ?
  • 8 Каканашева

    1 0 Отговор
    Дано да има осъдени, защото май няма да видим скоро Цветан Василев в затвора. Този човек се оказва недосегаем за нашето законодателство. Ние сме само едни безучастни наблюдатели на това как ни обират и после никой не може да им каже нищо на тези хора. Даже, ако му кажеш на Василев, че е крадец ще те осъди за клевета. Е това ли е нашата правова държава, а?
  • 9 Макето

    1 0 Отговор
    Дали ще се намери безпристрастен съдия, до когото влиянието и подкупите на крадеца Цветан Василев не са достигнали? За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове