Last news in Fakti

11 Ноември, 2017 09:43 2 453 17

Сръбските власти се подиграват с българите в Западните покрайнини

  • босилеград-
  • полиция-
  • сърбия-
  • лекари

ВМРО твърдо в защита на сънародниците ни в Сърбия

В Босилеград сръбската власт арестува лекари и застрашава здравето и живота на българското население. Това е поредна скандална антибългарска акция на местните и централните сръбски власти в една от българските общини в Западните покрайнини.
ВМРО винаги е защитавала българите в Западните покрайнини и се ангажира чрез дипломатически канали да провери случая. Българската държава трябва да настоява за отговор кой е разпоредил акцията срещу докторите, дошли от България. Заради задържането им над 50 души – представители на българското малцинство в Сърбия, сред които и деца, са чакали цял ден и не са могли да се възползва от обявените безплатни прегледи.
По повода евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки в понеделник внася сигнали да Европарламента и Европейската комисия. Той ще сезира за случая със сънародниците в Западните покрайнини комисаря по разширяването и комисаря по външните работи.
Ако Сърбия е държава, която иска да следва европейските ценности и желае да бъде част от Европейския съюз, не би допуснала потъпкване на правата на българското малцинство. Поредният случай обаче показва, че явно западната ни съседна държава не само не зачита правата на сънародниците ни, но впряга и силовия си държавен апарат да действа срещу интересите на българите.
Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално застрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград.
Ето разказа на председателя на КИЦ „Босилеград” Иван Николов за случая:
По покана на Културно-информационния център на българите „Босилеград“ (КИЦ) трима лекари - специалисти от Първа МБАЛ – София, на 10.11.2017 г. в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.
Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помещенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.
Следва двучасов разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“. На служителите беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.
След проведения разпит в КИЦ-а тримата лекари от София бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа, без да ги разпитват и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.
Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха, с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.
Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция.
КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава, с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София, а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.
В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.
КИЦ „Босилеград“ изразява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти, с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари, които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград, за да помогнат на хората, които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.
Същевременно ние смятаме, че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.
Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена, след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси, касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каквото повикало

    29 5 Отговор
    Ами, като дойде ден сърбелите да искат да влязат в Европа има един инструмент наречен "Вето" ! Ами българските власт да го използват, когато трбва и да им го заврат, където трябва !
  • 2 Пешо

    4 5 Отговор
    Глупости,Сърбия я дърпат САЩ и Русия не ги кефи ,че е свободна ,пълна провикация
  • 3 паско

    5 21 Отговор
    Ами българите живеят в България.
  • 4 Волен Мекия

    11 8 Отговор
    ВМРО циркаджии лъскат си имиджа с измислени провокации.Оправиха тука здравеопазването и тръгнаха по цял свят да помагат.Тука хората от отдалечените села и малки градове нямат достъп до лекар и АПТЕКА.
  • 5 аха

    8 10 Отговор
    Редно е да се уважават законите на страната в която ходиш
  • 6 Rado

    11 7 Отговор
    Ето затова трябва да подкрепяме за ЕС само Македония и Черна гора. Сърбия да ходи в Евразийския съюз.
  • 7 Дебили сте

    13 5 Отговор
    Щом и тези започнаха да се подиграват, значи ударихме дъното. Айде бе, дебили, всички скочихте на професора защото ви каза истината, а тук защо не скачате?
  • 8 Христов

    15 3 Отговор
    Време е да си ги поискаме западните покрайнини са си наши
  • 9 стоян георгиев

    10 7 Отговор
    въпреки идиотската постъпка на сърбите,тук троловете с руско самосъзнание за пореден път оправдават постъпката на сърбите,криеики се зад анонимни никове.тв се казва патриоти!!!!да се отказва безплатна помощ на българи ,които са и български граждани в огромната си част е много достоина постъпка нали така ?
  • 10 оп саа

    2 6 Отговор
    Турция скоро като запраща лекари тука да не почнете да РИВЕТИ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Miki":

    ако доидат сръбски лекари тук да преглеждат сръбски граждани няма да има никакъв проблем,особено ако доидат в сръбското посолство или в сръбски културен дом ако имахте такъв.няма да има проблем да доиде да речем турски лекар в джебел и да прегледа хората там особено ако е реномиран такъв квито са били българските.тва дето ви е голяма работа медицинсата помощ е поредната сръбска лъжа убавец.половината сърбия се лекува в българия!!!!нали прочете от белград надолу де има сложен случаи всички идвате в българия да се лекувате.големите български болници са пълни със сърби дето имали безплатно медицинско обслужване.и щом обичаш българия е добре да видиш нещата и от гледна точка на нас българите.да заключваш лекари дошли да помогнат на хора в една от наи-бедните части на сърбия е меко казано безобразие!

    Коментиран от #16, #17

  • 13 К.К.

    5 1 Отговор
    Най-изоставения район в Сърбия,натрупа ли сняг единствения път е до Кюстендил.Лекари ,аптеки,пазаруване,назад е непроходима планина през зимата.Природно този край трябва да е в България.Бях изненадан когато ми казаха"България ни даде,а Сърбия не ни иска"
  • 14 Сашо

    6 1 Отговор
    Берлинската стена падна , ние защо още не си връщаме заграбените национални територии ? Тези наши т.н. управляващи са за бесило , само грабят народа и нищо друго .
  • 15 Българин

    6 1 Отговор
    Сърбите винаги са ни предавали!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове