Last news in Fakti

6 Януари, 2012 09:15 1 188 5

Рашидов се извини за обидата на гейовете

  • вежди рашидов-
  • гейове

"Моментен изблик" от преди 12 години бил пришит към скандалното интервю на министъра

Рашидов се извини за обидата на гейовете - 1
Снимка: БГНЕС

Културният министър Вежди Рашидов се извини за острите си думи по отношение на хората с различна сексуална ориентация. „Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа” - това е цитатът от Рашидов в интервю за списание „Биограф“, което вчера разбуни социалните мрежи.

Министърът излезе със специално изявление, в което обяснява, че въпросният цитат бил пришит към текста без негово знание.

Обидното изречение било казано преди 12 години в интервю за същия журналист – Валерия Велева. В своя защита Рашидов твърди, че това бил негов моментен емоционален изблик, а не позиция. Освен това като творец-скулптор той се вдъхновявал от „велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл“.

Интервюто за „Биограф“ е взето през декември миналата година, разяснява подробно министърът. „То беше свързано с моята 60-годишнина. Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация“, обяснява Рашидов.

И пристъпва към момента на извинение: „Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати“.

„Съжалявам за думите, казани в свободен разговор преди 12 години, още повече, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни“, продължава изявлението на Рашидов.

Накрая той разкрива, че има „прекрасни приятели, без никога да сме коментирали правото на всеки да избира начина, по който желае да живее. Единственото, което ни е сближавало и ни е правело равни, е талантът, разумът и професионалният просперитет на всеки един“.

Следва аналогия с правата на малцинствата: „„Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация, основана на народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, сексуалност, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Категорично против съм да се подстрекава разделение в обществото по какъвто и да било признак“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър Цветанов

    0 0 Отговор
    Много правилно го е казал Рашидов,няма по гн..на с..н от п...лите,даже циганите са по нагоре в обществото.
  • 2 ПОЛ МЪЖКИ

    0 0 Отговор
    Да,така е,Мите,и министъра изобщо не трябва да се извинява за
    своята абсолютно-правилна позиция по отношение на тази
    КЛОАКА НА ЖАЛКОТО ЗАГИВАЩО В ЛА..ТА
    СИ ЧОВЕЧЕСТВО!
  • 3 Георги Георгиев

    0 0 Отговор
    До къде я докарахме, да се извинява човекът, защото е казал истината.
  • 4 Доктор

    0 0 Отговор
    Всички гейове да си купят по един гел от www.hemoclin.bg ,
    да се рендосват безшумно и да си траят..
  • 5 Vanyo

    0 0 Отговор
    Какво ще предприеме министърът на културата Вежди Рашидов срещу разпространителят на порнография Спартак Дерменджиев с изложбата наречена от самия него „Курвенски сертификати“ ?
    В България това е престъпление по чл. 159 от Наказателния кодекс на Р. България „ Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.
    Който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева. „Ще се спази ли законът или ще поставят отново чадър над Спартак,който се е доказал като опитен лъжец и манипулатор ?Защо министър Рашидов представи именно Спартак да представлява България в международната изложба?