8 Януари, 2012 19:08 1 186 4

Обидчивостта на гейовете е нищо в сравнение с Възродителния процес

  • вежди рашидов-
  • гейове

Министърът на културата Вежди Рашидов се разграничи от свой цитат, разпространен в медийното пространство, в който се влага обида към хомосексуалистите у нас. “Никога на съм бил против тези хора. Имам приятели сред тях. Те са прекрасни, готини. Не мога да си представя, че ще ги обидя по някакъв начин”, заяви той през Нова телевизия.

„Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа”, заявява министърът на културата Вежди Рашидов в интервю пред списание „Биограф“ по повод 60-ата му годишнина.

Коментарът на Рашидов е в отговор на въпрос има ли в него нещо бейско по отношение на жените. По този повод той казва още:  "Не съм властен човек, но съм силова личност. Обичам жената да носи женската си природа. Не приемам бейското поведение - да искам тя да ми стои диван-чапраз, но държа на морала в поведението и движението на духа. Ненавиждам една жена да прилича на травестит.“

Думите на Рашидов предизвикаха остра реакция. Министърът излезе със специално изявление, в което обяснява, че въпросният цитат бил пришит към текста без негово знание. Обидното изречение било казано преди 12 години. В своя защита Рашидов твърди, че това бил негов моментен емоционален изблик, а не позиция. Освен това като творец-скулптор той се вдъхновявал от „велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл“.

Днес Рашидов отново бе категоричен, че обидното отношение към гейовете е извадено от негово старо интервю и е със съвсем различен контекст. Изказването на скулптора било против “калпавия материал” в обществото и против нетърпимата глупост, която ни обсебва.

Вежди Рашидов си позволи да сподели свои лични преживявания, свързани с Възродителния процес. “Таил съм в себе си много лични неща, които никога не съм споделял”, каза министърът, но разкри, че отношението от онзи тежък период се е загнездило болезнено в паметта му. Завръщането към тези години го накара да сподели личната си болка и огорчение.

Министърът не навлезе в подробности, но изтъкна, че унижението и обидата, които е преживял по това време са несравними с темата за обидчивите гейове в наши дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    кАКВО ЩЕ МИ ГОВОРИ ТОЗИ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС?
    Аз съм бил в Толбухин и Силистра,и част от Делиормана от януари
    1984 г. до април 1984 год.кординираш састава на МВР.Склуптор,
    милионер,идзползван от настоящето правителство в етническо направление...............ще ми говориш ТИза етнически проблеми.
    Май забрави,че посегна, да моа пиян на полицай,някъде там в София.Преди малко някой ми каза,че имаш много поздрави ЖОРЖ
    ГАНЧЕВ.
  • 2 гмфд

    0 0 Отговор
    П.......те са за кастрация и лечение! Подкрепям министъра!
  • 3 123,300д

    0 0 Отговор
    прав е министъра-не ми е приятно да ми насаждат че гейовете са нормални,те са психично болни които не полежат на лечение...
  • 4 bursali

    0 0 Отговор
    malcinstvata bqha robi do 1989g,var6eha 4ernata rabota na bg,koyto e teglil toy znae,koyto ne znae da nese obajda za procesiiiiiiiii