Last news in Fakti

23 Ноември, 2017 08:22 1 484 32

КАТ: 96% от катастрофите стават по вина на водачите

  • бойко рановски-
  • катастрофи-
  • мвр-
  • кат

Има сключен договор за доставка на нови 28 преносими камери

МВР планира отново нови мерки за войната по пътищата. Шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски каза пред БНТ, че неправилното изпреварване, навлизането в лентата за насрещно движение и превишената скорост са основните причини за възникване на тези тежки пътно-транспортни произшествия през последните дни от 16 ноември насам.

"Няма толкова много полицаи и всички участници в движението трябва да разберат, че МВР не е единствената институция, която може да влияе на пътно-транспортната обстановка обстановка в страната. МВР е част от институциите, които влияят, но не всичко в МВР. Контролните органи не са само в МВР, има такива в ИА "Автомобилна администрация", има в АПИ, така че не сме единствените, които да повлияем на тази тежка пътно-транспортна обстановка, каза комисар Рановски.

"Ние сме един основен фактор, който може да повлияе чрез контрола, но няма как на всеки завой, на всеки километър, на всеки участък, където стават тежки катастрофи, да има постоянно полицейско присъствие. Това, което ние предприемаме, с контрола, който осъществяваме, с това, че налагаме близо 1 млн. санкции годишно ние вършим дейност, която влияе на водачите, но не сме единствените, които можем да им повлияем. Нашата статистика показва, че 96% от катастрофите стават по вина на водачите. Основният фактор, който влияе на пътно-транспортната обстановка това е поведението на водача на пътя, но то се изгражда през годините преди той да е станал водач. След това стигаме до обучението, което не е на необходимото ниво - има и хора, които не ги обучават както трябва. Предлагат се шофьорски курсове за 300 лв., което е нереална цена, за да се проведе курс по всички правила и изисквания. Това са курсове, които се провеждат фиктивно и тези хора излизат необучени. След това излизат на пътя и се вижда какво се случва", каза още шефът на "Пътна полиция".

По думите му, в момента разполагат с 24 стационарни и 148 мобилни камери. Има сключен договор за доставка на нови 28 преносими камери. Текат сроковете за тази доставка и се надяват преди Нова година да бъдат доставени и да бъдат пуснати в употреба. Текат и процедури за допълнителни 56 преносими и 15 стационарни камери, уточни още комисар Бойко Рановски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАСО

    16 0 Отговор
    ...добро утро,откриха топлата вода....по мое време имаше сериозен курс по теория, освен закона, учихме и правилника,наред с това се провеждаше подготовка за теоретично-практическа тематика, и след това се пускаше практика на ПОЛИГОН.....инструкторите бяха доста по подготвени от сегашните, и ни учеха на КУЛТУРА и ТОЛЕРАНТНОСТ.....последното е много субективен фактор , но останалите неща са наистина полезни.....общо взето времето , в което се обучавахме, беше целия втори семестър на 12 клас-време 6 месеца ,в което ти можеш да усвоиш нещата ,както теоретично , така и практически.А сега ....пълна помия, някои ще каже - да, ама е евтино, еми който му се вижда скъпо, няма да кара автомобил.....

    Коментиран от #5

  • 2 gost

    28 0 Отговор
    Дааа и когато водач реши да избегне дупка на пътя и се случи ПТП пак е по вина на водача....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Morgoth

    19 2 Отговор
    Няма начин да не е така, особено като в правилника има понятието "несъобразена скорост" и то се слага на всеки случай, когато не е ясно какво точно е станало.
    Само буди леко съмнение, защо именно несъобразената скорост дава 40% от жертвите - дали наистина половината водачи не умеят да си съобразят скоростта или КАТ са тръде некадърни и не могат да кажат причината на 40% от ПТП-тата.
    Както се казва истината е някъде по средата :)
  • 5 Morgoth

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "РАСО":

    По твое време (то и по мое като се замисля) имаше 5 коли на кръст. Трафика по булевардите беше такъв какъвто сега е трафика по малките улички. Не културата и теорията липсват, а ненатоварените улици.
    И така между другото да ти кажа, че жертвите сега са на половина на тези през соца.
  • 6 Читател

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "stefan kocev":

    Стефчо, МАРШ в клас! Че пишеш като циганин с втори незавършен клас.
  • 7 прокуратура

    22 4 Отговор
    96% от катастрофите са по вина на КАТ, които не осъществяват никаква превенция, не извършват никакъв анализ на потенциални места за ПТП-та, не следят метеорологична обстановка, не подават никаква информация но Общини, Областни администрации, АПИ и т.н. Единственото което правят и регистрация на МПС-та и ПТП-та.
    Някой може ли да ми каже какво прави тази структура на пътя и защо дейността им е пряко свързана с броя глоби и шишове.
    А ЗА БРОЯ ЖЕРТВИ НЯМА ЛИ ВИНОВНИ.

    Коментиран от #9, #20, #21

  • 8 Читател

    18 7 Отговор
    Този катаджия се е обърКал. Българските шофьор НИКОГА не е виновен. Виновни за всяка катастрофа са:
    Бойко Борисов - защото не прави магистрали;
    Черен джип, който ме засече;
    Черен мерцедес, който ме засече;
    Черно ауди с агресивен водач - изблъска ме от пътя;
    Пернишки голф с някво келеме вътре. Ама избяга.
    Непочистения път - ама нищо, че продължава да вали обилно сняг вече няколко часа.
    Хлъзгавия път - нищо, че стотици коли са минали преди това и пак е било толкова хлъзгаво.
    Някой е разпилял нещо и се хлъзнах.

    И още мноооого други оправдания от малоумници, които не преценяват достатъчно добре пътната обстановка.

    Коментиран от #14

  • 9 Читател

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "прокуратура":

    Благодаря. Потвърди тезата ми :)
  • 10 Възмутен

    10 7 Отговор
    Абсолютно съм съгласен с тезата, че водачите сами са си виновни. Почти никъде, никой не спазва пътните знаци, ограниченията и маркировката. Българина като се качи на "новата" си кола - 18 употреба и релето му залепва. Започва да избива комплекси и зад волана става мъж. Така се успокоява, че жена му кръшка, чушката му е малка, заплатата му е ниска, комшията живее по добре. Натискайки педала на газта се чувства велик и всесилен - и хоп вечичието му свършва в близкото дере, защото дядо Боже е пратил дъжд през ноща и пътя е мокър и хлъзгав, а БМВ то с по малко от 120 е срамота да го караш. Жалкото е, че и невинни хора умират по вина на такива шофьори, роднини на Михаел Шумахер.
  • 11 Престъпна некадърност

    13 2 Отговор
    Този човек е абсолютен некадърник, цяло чудо е че се издигна на този пост, а може и точно за това да са го издигнали!
  • 12 ha ha ha

    11 1 Отговор
    А 98% са по-вина на дупките по пътищата :D
  • 13 гост

    7 2 Отговор
    Спокойно "водачи" , вижда му се края , малко ви остана , идат АВТОНОМНИТЕ !!! Тогава ще видим , пътищата ли били виновни , времето ли , филанкишията ли или просто комплексара излязъл да се прави на "шофьор" !!!

    Коментиран от #22

  • 14 БАЙ МИЛЕ

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Читател":

    АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ....
    НА БЪЛГАРИНА ВСЕ НЯКОЙ МУ Е КРИВ....
    ВСИЧКО СИ ЗАВИСИ ОТ НАС САМИТЕ....
    ДА СЕ СПАЗВА ПРАВИЛНИКА СТРИКТНО....ОТ ВСИЧКИ.....
  • 15 Пазарен Либерализатор

    11 2 Отговор
    Иначе лошата настилка и липсата на маркировка не е проблем.

    Коментиран от #26

  • 16 onq s konq

    6 1 Отговор
    Досега сичките ми катастрофи са по вина на беенвето щото понекога и то не знае на къде е тръгнало!Ас лично немам вина за нито една и в това съм апсулютно сигорен!
  • 17 Различен

    11 1 Отговор
    Поредните простотии!
    Това пропускливост, автопоток, това оптимизация на транспорта, оптимизация на скоростта, премахване на предпоставките за ПТП-та, натовареност, осигуряване на информация в реално време, са непознати неща за нашите специалисти от КАТ!
    Елементарни примери.
    Караш си и някога, някъде е имало паркинг. За почивка! И пред него виси знак за 40 километра в час! А след паркинга разбира се нЕкой с камера те щрака! На този паркинг, през последните 20 години ниКОЙ не е спирал, защото със сигурност е щял да бъде ограбен, щото в България полиция няма! Но знака си виси там! ЩОООО? Същото е с няКОЙ безумни кръстовища. Пак една камара безсмислени ограничения. Ами какво ви пречи бе ...., да направите 200-300 метра преди това, едно допълнително платно, както е в цивилизованите държави, да си му сложите на него знака 40, а в съседното да си кара човек нормално? Или да се скача на спирачката и толкова, а шофьора да е вечно виновен, заради вашата некадърност! Това разход на гориво, екология, амортизация са все непознати за тях неща, щото те пари за ремонт на полицейските коли не дават!

    Коментиран от #19, #32

  • 18 Дедо

    6 1 Отговор
    "Няма толкова много полицаи!"
    Айде бе!Ми тези дето ги има къде са?В началото на Август в лудия трафик към морето и в двете посоки за общо 900км.нямаше нито един полицейски патрул!Работата на КАТ май се изчерпва с акция "Светлина" и акция "Зима"!И всичко това при положение че имаме най-много полицай на глава от населението в целия Европейски съюз!
  • 19 законен

    3 10 Отговор

    До коментар #17 от "Различен":

    Само за сведение , законите са направени за да се СПАЗВАТ , а не да се ОБСЪЖДАТ !!!! А словоизлиянията може да си ги запазиш , ако не ти изнася НЕ КАРАШ , а не обсъждаш кой какво къде е сложил ! На пътя можеш да си само ИЗПЪЛНИТЕЛ , за другото ако искаш си направи партия , вземи достатъчно гласове на избори и ПРОМЕНИ ЗАКОНА !!! Та ако ще да има знак 10 км/ч , просто изпълняваш !

    Коментиран от #25, #28

  • 20 Патриот

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "прокуратура":

    А какво трява да правят - да излизат на пътя, когато вали и да казват на всеки водач да кара по-бавно и разумно ли?
    Тогава на всеки водач, ще трябва да има катаджия и ще станем полицейска държава. Пак няма да сте доволни.
    Напълно вярно си е онова за 80%-те процента!

    Коментиран от #23

  • 21 Патриот

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "прокуратура":

    И разбава глоби, защото НИЕ българите докато не ни се бръкне в джоба не ни интересува нищо.
  • 22 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Не е въпрос на компрексарщина, а на умения и внимание. Машината няма да се разсея, а след достатъчно много тестове няма и да прави грешки, докато човека винаги ще греши.
  • 23 прокуратура

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Патриот":

    Незнам дали ще ме разбереш но, всеки служител на КАТ познава всеки метър от пътя който му е в обхвата на района, познава всеки джигит или потенциален такъв, добре комуникира с всяка една институция, той е пътя денонощно и му е пределно ясна цялата обстановка, затова е КАТ /контрол на автомобилния транспорт/. Сега му кажи ти, какво трябва да прави за да не умират хора по-пътя....
  • 24 Груйо

    4 1 Отговор
    Водачът ами кой? Баба ми от Бусманци ли?
  • 25 Morgoth

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "законен":

    Ето това е грешното мислене! Случайно да си чувал за гражданско общество? Законите не са самоцел! Те са там за да осигурят нещо на обществото - в случая сигурност. Законите трябва да се спазват, но също така и да се проверява дали вършат работа, и ако не да се променят. Това не е работа само на 240 души в парламента - всички ние трябва да изразяваме открито недоволството си когато законите не работят.
  • 26 Настръхвам целият

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пазарен Либерализатор":

    За това има "първа" , "втора" , и "трета" предавка , и половин час по- ранно събуждане.
  • 27 Гроб за ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Пак говорят простотии и нищо няма да направят освен
    да тормозят примерните водачи.Като в 96 % от случаите
    са виновни водачите,хванете ги тези водачи и ги спрете
    от движение,а не сега чета ,че щели да спират от движе-
    ние неизправните коли.Примерно имаш пукнато стъкло
    номерата в КАТ.
    Изглежда ние трябва да спрем от движение тая власт.
  • 28 Различен

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "законен":

    Що ли ми изглежда това мислене тоталитарно?
    Б.Б. е на власт и вие фатмаците се подмокряте яко. Мирише ви на диктатура, а на мен ми мирише на простотия!
    И мое право е да обсъждам простотиите в държавата и ПРОСТИТЕ закони, създадени от още по-прости Юристи! Закони променяни за 29 години по над 100 пъти! Щом като плащам данъци ИМАМ права, но глупендерите мислят, че единственото ми право е да плащам данъци!
    За 29 години в бизнеса, съм платил милиони данъци на тази държава и имам право да ИЗИСКВАМ от нея, както имам право да изисквам и от работещите при мен, след като им плащам и заплатите и осигуровките!
    Анадън му?
  • 29 Бай ХОЙ

    1 0 Отговор
    Този човек за втори път в историята на човечеството открива топлата вода !ЕВАЛА!
  • 30 БОКО

    0 0 Отговор
    Не е проблем превишената скорост ,проблем е неправилното изпреварване и изключително аругантното поведение на БГ шоферите!Камерите няма да спасят света!
  • 31 123

    1 0 Отговор
    Може да ме оплювате ама всичко иде от ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ!!!!! На 16 години с книжка. Бил син на бизнесмен. Пример от преди няколко дни.Реално колко от Вас са виждали ром или ромка в учебен автомобил??? ДОКАТО ИМА КОРУПЦИЯ Няма да се оправи нищо!!!! Само си ляляме по форуми и коментари и до там! Не съм вярващ Но Дано Господ Пази Вас и Вашите семейства.
  • 32 РРРР

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Различен":

    Шапка ти свалям. Точно това са истинските причини за катастрофите в България. Жалкото е, че ти си първия, който виждам с реален поглед върху проблемите на пътя. Но ме правиш оптимист. Вече сме двама :)
    Чест и почитания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове