Last news in Fakti

12 Януари, 2012 15:35 1 443 0

Синдикатите в „Мини Марица-изток“ с 4 искания

  • мини марица-изток-
  • стачка

Започват стачка на 14 януари, ако проблемите не бъдат решени

Синдикатите обявиха исканията си, за да се избегне стачка в „Мини Марица-изток“, обявена за 14 януари. Ръководствата на Изпълнителните съвети на синдикалните организации на миньорите към КНСБ и „Подкрепа“ заседаваха днес и набелязаха 4 основни проблема в бранша.

Първият проблем е споразумението между работещите и ръководството на „Мини Марица-изток“. „Категорични сме, че то трябва да се изпълнява. Категорично сме против това да се отнемат синдикални права, за да може да се направи някакво преструктуриране, което е угодно на някой и в последствие да търси приватизацията на „Марица-изток“, заяви Владимир Топалов, председател на миньорската федерация към КТ „Подкрепа“.

Второ, синдикатите са категорично против затварянето на енергийни мощности на този етап. „Сероочистката почти е приключила. Може би по-малко от три месеца на „Бобов дол“ трябват, но някой и този някой се нарича Евдокия Манева от Министерството на околната среда и водите спира от 1-ви тази мощност. Това поставя под угроза около 5000 човека в мините в Кюстендилска, Пернишка, Благоевградска област“, коментира Топалов.

Стои и проблемът с топлофикационните дружества. „Ние подаваме въглища на тези дружества. От 2009-2010 година стоят неизплатени фактури. За около 20 милиона лева са към тези дружества и те респективно не могат да се изплатят на нас, за да можем да си получим заплатите в Станянци, Чукурово и ред други“, каза още Владимир Топалов. Същото е положението и мини „Черно море“.

И четвъртият проблем е увеличаването на възрастта за пенсиониране. „Настояваме това решение да бъде отменено на Народното събрание“, подчерта той.

Ако тези 4 проблема не бъдат решени, синдикатите започват подготовката на протестни действия. Преговорите между ръководството и синдикатите в „Мини Марица-изток“ се отлагат за утре. След края им синдикатите ще обявят официално дали ще има ефективна стачка и кога ще започне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА