Last news in Fakti

16 Януари, 2018 12:05 1 784 7

АПИ: Тол системата е за 16 000 км. пътища

  • тол система-
  • апи-
  • винетка

За леките коли ще има електронна винетка

АПИ: Тол системата е за 16 000 км. пътища - 1

Тол системата ще бъде за превозните средства над 3.5 тона. За леките автомобили ще има електронна винетка като цените няма да се променят, заяви инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в сутрешния блок на Нова телевизия. Той подчерта, че в момента над 2/3 от приходите на АПИ са от винетки за леки автомобили, и много по-малка част са средствата, които се събират от тежкотоварните превозни средства, които най-много разрушават и амортизират пътната мрежа.

Това е несправедлив и неправилен модел и с въвеждането на тол системата той ще се промени, а пътния сектор ще разполага с повече средства, които ще може да вложат както в поддържането на пътната мрежа, така и в изграждането на нови пътища, обясни инж. Давидов.

Той подчерта, че технически изграждането на тол системата ще обхване около 16 000 км републикански пътища, а обхватът за таксуването на пътищата предстои да бъде определен след сериозен анализ и обществено обсъждане. Фокусът ще е основно върху транзитните трасета, върху пътищата със свързващо транснационално и трансрегионално значение, заяви още той.

Инж. Давидов обясни, че с електронната винетка шофьорите няма да залепват стикер върху предното стъкло на автомобила си, както е в момента, а при плащането на таксата ще се въвежда регистрационният номер на автомобила. Въз основа на това по електронен път, разпознавайки номера на превозното средство, системата автоматично ще проверява дали колата има електронна винетка за преминаване по пътната мрежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТВА ЗНАЧИ ЧЕ ША ПЛАЩАМЕ И

    16 1 Отговор
    ЗА ТРЕТОКЛАСНИТЕ БАРАБАР С ДУПКИТЕ ДО КОЛЯНО. ДА ЖИВЕЙ РОБИЯТА НА НАРОДА.
  • 2 неандерталско

    16 1 Отговор
    Европейски такси на пътища за каруци. А за тая тол такса кой ще ми плати новото окачване?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гоуст

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХХХ":

    Ами разправят така, защото хал хабер си нямат от пътно строителство. Това са хора, които са сложени за началници и членове на УС без да са имали реален досег с това. В самата обществена поръчка е поставено да бъдат обхванати малко над 16 000 км от общо 19853 км Републиканска пътна мрежа и това никога не е променяно. Това се прави и с цел да се обхване максимално всички участъци, защото превозвачите не са тъпи и ще карат там, където няма тол система - тоест ще рушат пътища, които не са проектирани за тежко натоварване. Такова ще и таксуването, където за втори и трети клас ще е по-скъпо и ще ги принуждава да карат по АМ и 1-ви клас... с две думи: не вярвайте на приказките на управляващите, защото ако не в друго, то поне в сладките приказки и лъжи са най-добри
  • 5 Шопа

    8 0 Отговор
    Не е ли редно?, първо да построят /оправят /тези пътища и тогава да плащаме за тях.
    Така излиза, че сядаш в ресторанта, плащаш и тогава поръчваш.
    И да престанат да хокат по тежкотоварните автомобили, че им рушат пътищата, ами да вземат да се научат да строят такива с паркинги по тях за почивки след като ще прибират яко кинти.

    Коментиран от #6

  • 6 неандерталско

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопа":

    много ясно, че си прав! защо не ги рушат по чужбина пътищата тия камиони и дори в съседните ни страни? простия отговор е защото са ХУБАВИ
  • 7 мамо аз съм пилот

    2 0 Отговор
    въпрос с повишена трудност. Някой знаели отсечката между Нови Искър и Ребърково открита ли е официално. Плащаме си винетки за това инжинерно чудо, а пътя буквално се разпада. Боко обича да реже лентички, но за тази отсечка не си донесе ножичката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове