Last news in Fakti

29 Юни, 2018 12:00 2 144 15

Плащаме 5,9 млн. лв. на Световната банка за тол системата

  • тол система-
  • пътища-
  • световната банка

Предвижда се тол системата да обхване 11 000 км

Плащаме 5,9 млн. лв. на Световната банка за тол системата - 1
Колаж: бТВ

България ще плати 5,9 млн. лв. на Световната банка, за да изготви методика за тарифите на тол системата, която ще важи за камионите. Това стана ясно на заседание на бюджетната комисия в парламента.

"Тарифирането ще бъде изготвено по методика на ЕК, като в момента има разработени сценарии от 12 до 20 ст. за изминат километър, като в момента се работи по тях", каза Антон Антонов, ръководител на екипа за изпълнение на тол системата в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Предвижда се тол системата да обхване 11 000 км.

Изграждането на тол системата в страната ще струва около 200 милиона лева. Очакваният годишен приход е около 1 млрд. лв. Тол системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50-55 процента от нея. Магистралите и първо и второкласните пътища трябва да бъдат обхванати на 100 процента от тол системата.

От 2019 г. ще може да купим винетка през телефона. Настоящите винетки ще бъдат заменени с електронни. Те ще се купуват срещу посочване на регистрационния номер на автомобила, както и досега, но ще отпадне нуждата да се поставя лепенка върху предното стъкло на колата.

Винетка ще може да се купи и от 500 терминала за самообслужване в страната, както и в пунктовете на големите вериги бензиностанции.

С въвеждането на електронните винетки ще може и да се следи дистанционно дали автомобилът се движи без платена такса по първокласните пътища и магистралите. Догодина промяна в цените на винетките няма да има.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    19 2 Отговор
    На схващам! - Защо плащаме такива пари за да изготви някой друг методика ? - Имаме Министерство на Транспорта, БАН, Технически и Икономически университети, НАП и още един куп Държавни агенции, които са вързани с този бранш и трябва да са наясно! - От какъв зор ще плащаме на чужда банка да изготви методика?

    Коментиран от #2, #11

  • 2 ЩОТО

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ник":

    Нужен е опит за изготвяне на такъв тип методика...това не е като онова !

    Коментиран от #8, #15

  • 3 Карай Джони

    7 1 Отговор
    6млн. лв., които могат да помогнат на хоратаи децата в неравностойно положение, спешните операции от които се нуждаят толкова много хора и чакат с години на някой да му дойде кефа да ги одобри след 100 кратно отхвърляне. Колко детски градини могат да се снабдят с играчи, да се освежат. Защо?

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 сеч

    5 1 Отговор
    Сега турските тираджий няма да си подмятат винетките на границата.. СЕЧЧ
  • 7 АЛО АЛО

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Карай Джони":

    Даването на тези пари ще носят десетократни печалби на държавата, какво не разбра та намесваш хората ??? Та то за хората се прави...ужас...колко зле тълкуваш нещата...ужас
  • 8 Ник

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЩОТО":

    А бе не помня това да е дисциплина при банкирането. - Те в банките по цял ден решават транспортни задачи! Смятат- Смятат! Превили са гръб и се потят как да решат проблема с Българската Тол система!
    Пък министерството на Транспорта по цял ден са заети с важни задачи от сферата на управлението на капитали и тяхната реализация в икономиката.
  • 9 Еничър

    4 1 Отговор
    Кажете ми държава където има винетки и тол система едноврменно.Пак ще ни скубят боклуците.

    Коментиран от #10

  • 10 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Еничър":

    Казвам ти- Авструя, Унгария, Словения,Швейцария! Вероятно и в Чехия! Прави се компромис за местните леки автомобили,като тежеста се поема от камионите! Не се натоварва трафика с излишни места за плащане на такси и не се налага преработване на пътната мрежа,както в Италия примерно! В Германия също има тол система за камионите и е безплатно за колите! Преди да пишете и питате глупости попитайте враг номер едно на комуниста - чичко Гугъл!
  • 11 Ганчо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ник":

    Ко не схващаш? 100% няква схема!
  • 12 Ганчо

    2 0 Отговор
    В Италия няма винетки. Има тол системи навсякъде с изключение на общинските пътища. Може да плащаш в кеш, с закупена предварително карта или с устройство монтирано в колата наречено телепас. С последното не ти се налага даже да спираш да плащаш на кабинките.
  • 13 Еничър

    3 0 Отговор
    В Австрия за колите има само винетки също и в Унгария.Тол система и винетки заедно само за камионите,а за колите или само тол такси или винетки. А в Апсурдистан и двете.

    Коментиран от #14

  • 14 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Еничър":

    Не е абсурдан и най-накрая ще цепнат турските
    тираджии които дълги години се правиха на тарикати.
  • 15 Тя топлата вода

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЩОТО":

    Е измислена ,не е от вчера , в Европа е 1.4евро за кола и 7 за камион)))))
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове