16 Януари, 2018 15:51 1 796 32

Каракачанов: Въвеждаме доброволна военна служба

  • армия-
  • военни-
  • красимир каракачанов
Каракачанов: Въвеждаме доброволна военна служба - 1

Ще бъде въведена доброволна служба за младите хора в България. Това обяви в Смолян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от колегите от 24smolian.com. Той бе категоричен, че не се отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е била първа крачка в това отношение.

„Продължавам да настоявам да се въведе казармата, тъй като смятам, че младите момчета и мъже в България трябва да имат военна подготовка. Постоянно говорим за рисковете в света, в който живеем. Те не стават по-малко, а за съжаление повече и за още по-голямо съжаление-рисковете се приближават все повече до границата на България. Така, че за мен е задължително връщането на военната подготовка", коментира Каракачанов.

По думите на министъра, той имал уверение от премиера и парламента, че ще подкрепят въвеждане на доброволна служба.

„Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволни в порядъка от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблеми в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат военни", добави вицепремиерът.

Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците.

„Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия", добави Каракачанов.

Той предлага въвеждането на швейцарската система, като има обучение на всички граждани, като то да бъде кратко, в рамките на шест месеца, като след това те да влизат в резерв, като да опресняват знания и подготовка.

„Държави като Дания, която никога не е премахвала наборната служба, като Швеция, Финландия и Норвегия връщат наборната военна служба, защото заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас – държавите от Южна Европа или Балканския регион. Значи те са по-глупави от нас ли или така са решили да харчат пари? Просто мислят за сигурността си. Няма да се връщам към баналната народна поговорка – „Който не храни своя армия, храни чужда". А ние 500 г. хранихме чужда армия, стига толкова", коментира още Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и темата с отпускането на допълнителните парични средства за полицаите.

„Ние приехме националния план за увеличаване на разходите за отбрана с 2%, като тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите, така ще има и следващата. Смятам обаче, че за правилно, целият сектор сигурност – армия, полиция и служби за сигурност да вървят в комплект. Не смятам, че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или вдига протест. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава, че има по-малко нужда от полицията. Виждате ги тези момчета и момичета, които заминават за Афганистан, тяхната служба едва ли ще е по-лека от тази на полицая. Никога не съм се стремил да разделям армия и полиция, не само защото съм вицепремиер по сигурността и министър на отбраната, а защото смятам, че така е правилно. И когато се говори за възнагражденията в сектор „Сигурност", то трябва всички да вървят комплект, да има равнопоставеност и да има еднаква мотивация за всички", категоричен бе той.

Стана ясно още, че в национален план неокомплекта в армията е 5 500 бройки.

„Ние сме отделили около 30 млн.лв. от отпуснатите 105 млн.лв. за този проблем. С тях са подсигурени средства за 1 300 бройки по щат", допълни Каракачанов.

Той взе участие в Смолян в церемонията по изпращането на 35-ия ни контингент в Афганистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Стефчо

    24 0 Отговор
    А КЕЧ ще правите ли?Щото на помаците , турците и циганите на времето вместо оръжие им им даваха кирки и лопати...

    Коментиран от #3

  • 2 гошо

    4 0 Отговор
    Имате предвид малка като швейцарската?
  • 3 Шопа

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Стефчо":

    Кеча е задължителен дядо Стефчо, а освен кирки и лопати ги ограмотяваше и на някои и професия даваше.
  • 4 дебелака рамбо

    14 7 Отговор
    Това вече е върхът на простотията, на кой му трябва тази "доброволна" служба? Ако някой се излъже, то ще е за ПАРИТЕ, а всъщност си представям, каква служба ще бъде, пълна трагедия! Плюс това, кой ще плаща РАЗХОДИТЕ, за 6-9 месеца не се учи нищо, ще има пак кражби и източване на едни пари. По добре да ги дадат под формата на заплати на военните, които поне ще вършат някаква работа, а не да ги хвърлят на вятъра.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дебелака рамбо

    17 7 Отговор
    Шкембак мазен, синът ми ще влезе в казармата, кога цъфнат налъмите, завършва и се маха от скапаната държава, приготвил съм парите за обучението и никога няма да се върне да служи на наглите и крадливи полтици.

    Коментиран от #29

  • 7 дебелака рамбо

    16 2 Отговор
    Забележете психо-пародоксалното мислене!
    В момента имаме професионална армия, заплатите са мин 1000 лв нагоре, офицерите взимат между 1500-2000 и нагоре!
    И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО НЯМА ХОРА и ЖЕЛАЕЩИ!
    А тоя симпатяга ще въвежда доброволна казарма, при условие, че СЕГА няма желаещи срещу заплащане??????????
    Как си мисли, че ще има доброволно??????
    Това са милиони хвърлени на вятъра, за бази, сгради, храна, ток, КОЙ ЩЕ ПЛАЩА?
    Каква е логиката????????
    Явно ЩЕ ИЗТОЧВАТ СРЕДСТВА, поредния кьорфишек на Гроб, също, като санирането, но сега ще бъркат още по надълбоко в джобовете ни!
  • 8 дебелака рамбо

    8 4 Отговор
    Най-големият риска за младите българи е да живеят в България, ниско заплащане, мизерни условия, скапани здравни услуги и образователна система, риск от битова престъпност, побоища, децата ги блъскат по пешеходните пътеки всеки ден, безпризорни псета ги разкъсват, няма данъчни облекчения за дете при работещи родители ..... и много други.
    И накрая след толкова зор, гледане и мъки да си дам детето на изпърдяната държава да му разбие психиката, да деградира в казармата, да си загуби най-хубавите години в простотии!?
    Няма как да стане, пълен абсурд! Айде, няма нужда.
    Само въведи задължителната казарма и излизаме на протест, вече ми дойде до гуша от простотии.
  • 9 lava

    8 0 Отговор
    Швейцарската е супер! И в почти всяка къща има оръжие т.е. доста трудна за превземане градска среда.
  • 10 OMG WTF

    6 3 Отговор
    Е*аси държавата, щом тоя ѝ е министър. Бил съм наборен войник и мога да кажа едно - България няма нужда от наборни "войници". Не и ако "обучението" им е същото както беше преди. В кавички, защото това не беше никакво обучение, а отбиване на номера. Американците за 3-4 месеца правят от пълен nerd, готов за бойни мисии зад граница войник. Ако и при нас обучението бъде такова - ОК, съгласен. Ама за това нещо трябват едни пари, които ги нямаме.
  • 11 Дедо Пенко

    5 1 Отговор
    Нема как да стане таа работа!
  • 12 ПРОСТ ПЪК МУ СЕ .бе !

    9 2 Отговор
    ДА ОХРАНЯВАТ КОГО ? ВАС ЛИ ? Ние отдавна сами се спасяваме.
  • 13 Македонска барета ВМРО

    6 0 Отговор
    Ако ше бегаме,да бегаме.Ако,не...шо чекаме
  • 14 onq s konq

    3 3 Отговор
    Първо ще се юрнат едни безработни заради манджата и безплатния хотел/казарма/.Въпросът обаче не е в това,а ДАЛИ ЩЕ ИМА ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПОДБОР И ПРОУЧВАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИТЕ,ЗАЩОТО ...КАК СЕ ДАВА В РЪЦЕТЕ НА РОМ,НАРКОМАН,ПСИХИЧНО БОЛЕН АВТОМАТ АК-47 СЪС 2 ПЪЛНИТЕЛА ПАТРОНИ И ПОСТАВЕН ДА "ПАЗИ"...НЕЩО ОТ НЯКОГО...!,Не е изяснен и статутът на поделенията-ще дават ли въоръжен наряд,ще им се плащат ли осигуровки,при провинения Военен съд ли ще ги съди,ще могат ли да прекъсват по собствено желание службата си и т.н.Изобщо -пълна фантасмагория.

    Коментиран от #15

  • 15 ЧЕП

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Кон време ти е и ти да разбереш какво е! - Там ще ти дадат някои от отговорите, които задаваш. - Ако беше ходил в казармата сега нямаше да задаваш такива въпроси.
  • 16 Пълен тасак

    2 0 Отговор
    Ква армиа санувас с кви пари сте иа подържаш. На коиа планета си народа се пази от мвр малко се по образоваи
  • 17 Ташак

    1 1 Отговор
    И се поинтересуваи за изброените даржави ки пари вземат и тогава говори за армия в бг слез на земята
  • 18 Пълен тасак

    2 1 Отговор
    С тиа пет процента са си идат и тиа дето в момента са армиа
  • 19 Резерва

    1 1 Отговор
    Ква резерва говори за маса ли кои сте иде резерва никои
  • 20 И ко

    1 1 Отговор
    Ми маи каракачаноф иска да не дава кинти на нато или ние плаштаме на нато. Нато плашта на Крачков ааааааа логика 0 ми тогава за кво ни е нато
  • 21 Мале

    4 1 Отговор
    Този е решил да прави преврат с армия да си подава оставката
  • 22 Хахаха

    3 1 Отговор
    „Съществуването на една държава е скъпо удоволствие. За да има държава и да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия. Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия", добави Каракачанов. За здраве като си се загрожил за народа копираи здраво обслужване от швеицария и го приложи в бг съкрати штата в измислета армиа като почнеш от нерентабилни поделения кадето всичката техника е на хартия а релно е за вторични направи заплатите като в европа направи абгреид на техниката а останалото от бюджета да иде в здравеопазване така се прави
  • 23 Един ДИБИЛ

    4 0 Отговор
    Всите дебили и клошари идваме стига да ни рани целогодишно.
    Напреееееед мирно. !!!
  • 24 Улав пън

    2 0 Отговор
    Аз му имам големо доверие , тооой ша ни връзва за евразия гарантирано и нема мърдане .Всичките ще бъдем много равни по стандарт и гарантирана работа зад телени мрежи.
  • 25 Юбряяяяяя

    2 0 Отговор
    Доброволно... само майките на уважаемите народни избранници. И то по веднъж и ако им хареса то по тарифата на народното събрание...!
  • 26 Дедо

    4 0 Отговор
    Идеята на схемата е ясна!Като фиктивните ученици в училищата -такива има само на книга,но се усвояват съответните пари!Ще се сформират наужким и даже и кирки няма да се налага да раздават!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 32990

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "дебелака рамбо":

    Задължително трябва да има наборна служба +КЕЧ. Повечето от драскачите тук са били в казарма само на книга. Връзкари в поделения , където цял ден са метяли и мили казаните, скатавки. Граничар и парашутист са истинските служби. А американците за никЪв чеп не стават, ама за никакъв...холиуууууд.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Селянина с колелото

    0 0 Отговор
    Пфффф
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове