Last news in Fakti

17 Януари, 2012 06:02 961 1

Борисов на гости на Меркел

  • меркел-
  • борисов

Отслужват молебен за здравето на правителството

Борисов на гости на Меркел - 1
Снимки: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заминава на двудневно работно посещение в Берлин, Германия. В рамките на визитата министър-председателят ще се срещне с канцлера на Федералната република Ангела Меркел.

Предвидено е премиерът да приветства участниците в Срещата с ръководството на Източния комитет на германската икономика. В православния храм „Св. Цар Борис Покръстител” в Берлин при пристигането на делегацията ще бъде отслужен молебен за здраве на членовете на българското правителство.

По време на посещението си в Германия министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Очаква се една от централните теми при посещението да бъде заемът на БДЖ, с който бяха закупени мотрисите „Сименс. Превозвачът дължи общо 24 млн. лева просрочени задължения, но при преговорите по време на визитата на транспортния министър в Берлин кредиторите се съгласиха да им бъдат изплатени 50% от тази сума до края на годината. Въпреки отчетения успех обаче, впоследствие се оказа, че дори и намалената сума нямаше откъде да бъде набавена.

Според публикацията немското издание на вестник “Файненшъл таймс” от началото на януари България обмисля да купи осем самолета “Юрофайтър”, които в момента са на въоръжение в германската армия. Сделката, която се оценява на милиарди евро, ще бъде обсъдена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Цената на 8 такива самолета е 480 млн. евро.
    За тези пари могат да се купят точно 240 от най-модерните руски танкове Т90 натъпкани с екстри и защити, което прави точно две танкови бригади. За почитателите на западната и по-скъпа бронетехника- за тези пари могат да се купят 120 немски танка Леопард 2А , което прави една танкова бригада. (Леопард 2А е единственият танк в света с гаранционен срок/пробег даван от производителя)
    Въпросът е дали да имаме една или две танкови бригади- основната ударна мощ на съвременната армия или 8 хвърчила с вероятност да бъдат свалени в първите 30 минути от полета им от многократно превъзхождащите ни турски ВВС.