Last news in Fakti

17 Януари, 2012 22:01 1 589 6

Когато канцлерът говори, аз слушам, след това изпълняваме

  • борисов-
  • меркел

Поклон за Германия и Франция, които помагат на закъсали държави

Когато канцлерът говори, аз слушам, след това изпълняваме - 1
Снимка: БГНЕС

Когато канцлерът говори, аз слушам, след това изпълняваме правилните решения. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Берлин преди утрешната среща с канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде “Фокус”.

„За разлика от много други премиери, когато канцлерът говори, аз слушам. След това – изпълняваме в България правилните решения, които те предлагат, а именно – 3 % бюджетен дефицит – нашият е 2,1 %, нисък външен дълг – нашият е един от най-ниските, ниска инфлация – нашата е една от най-ниските в Европа, затова заслужаваме уважение”, посочи Борисов.

В България като стане въпрос за подпомагане на други държави, това се счита за най-лошото нещо, което България може да направи, каза още премиерът. "Ако може – само да взимаме. За разлика от нас, такива като Германия и Франция заслужават поклон”, допълни той..

“Когато недисциплинирани, финансово разточителни държави изпаднат в криза, всички идват пред Бундестага и започват да искат пари. Тогава – немският данъкоплатец започва да вади стотици милиарди евра, за да раздаде на тези, които са мързеливи и недисциплинирани. Затова тези хора заслужават повече уважение, тези хора заслужават да се чува по-високо и техният глас.

Ако аз сега извадя 500 милиарда да подпомогна други държави, какво ще кажа – искам моят глас да е със същата тежест, като тези, които не са дали нищо?
Нека да бъдем малко почтителни към усилията на държавите, които спасяват всички нас от кризата", каза Борисов.

На въпрос кога България би подпомогнала закъсали държави, Борисов отговори – веднага, в момента, в който техните заплати и пенсии станат по-ниски от българските съм готов веднага да ги подпомогна. До тогава – не. В момента, в който ги приведат в нашите размери – веднага се притичам на помощ, каза премиерът.

Най-важната тема, която ще бъде обсъдена на утрешната среща с германския канцлер, е ако можем да привлечем на наша страна Ангела Меркел за това България да бъде подпомагана с 5 % кофинансиране на проектите, които се правят с европейски пари. Ние сме една от трите финансово най-дисциплинирани държави, каза Борисов.

Искаме да бъдем подпомогнати поне по същия начин, по който и недисциплинираните, а именно – да се направи кофинансирането на европейски проекти 5 % вместо 20 %, както е досега и това да продължи толкова, колкото за другите държави, които ще бъдат подпомогнати по този начин. По този начин, според Борисов, ще се освободи финансов ресурс, който да бъде насочен в други сфери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЛУПАВ Б

    0 2 Отговор
    АЛО ГЕРМАНИЯ ИЗТОЧВА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА

    НЕ ИМ ПОМАГА !!

    ВИЖТЕ ИМ ЕКСПОРТА И БАЛАНСА ....

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Таня

    0 0 Отговор
    ало Борисов събуди се и стига се пъчи, къде е защитата на държавните интереси? на никой не му пука за България, всеки гледа интересите си. я си размърдайте малко акълите, политиката не е само в стротенето ако толкова много ти се строи вземи си един "Лего" и остави управлението на държавата на истински родолюбци.
  • 4 глас в пустиня

    0 0 Отговор
    ,,Когато канцлерът говори, аз слушам, след това изпълняваме ....,,Когато Брежнев говори...
  • 5 joro

    0 0 Отговор
    Svalqi si ga6tite svalqi.................g-n premier....
  • 6 Бойко

    0 0 Отговор
    Г-н Борисов, изобщо не Ви завиждам за работата дето я вършите. Колкото и да не Ви харесваме Вашата работа изобщо не е за завиждане. Може всеки да си говори каквото иска, но никой не би посмял и не би могъл да се се справи с Вашите задачки. Ролята на премиер в БГ наистина не е за завиждане. Само една препоръка имам. Спрете да се гаврите с майките в Б-я. Виждам, че световната политика е към намаляване на популацията на хората, но в БГ имаме отрицателен естествен прираст и смятам, че и по-нормално да имаме политика към мотивиране на раждаемостта.