Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 19:11 5 784 41

Софиянски призова за отмяна на валутния борд

  • стефан софиянски-
  • валутен борд-
  • еврозона-
  • лев-
  • евро

Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутни борд, да намали еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната, заяви бившият премиер

Софиянски призова за отмяна на валутния борд - 1
Стопкадър: bTV

Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това сподели в ефира на bTV Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер.

"Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно", каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. „Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие”.

Според Софиянски дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода. Три са нещата, върху които трябва да се работи според него.

„Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка , но за съжаление политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо".

"Смятам, че България трябва по-бързо да влезе в еврозоната”. Политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната ставаме неразделна част от Европа, каза Софиянски:

„Срещу това очевидно има задръжки от страна на националистити, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад. Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутни борд, да намали еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновения човек печели, доходите му се качват два пъти”.

Този вариант, според Софиянски, фаворизира обикновения човек, но обременява бизнеса много.

„Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта”.

21 години ние спазваме тези ограничение, които еврозоната налага на една държава, добави Софиянски.

„Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията и покажем възможността да спазване определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер.

Хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство”.

Софиянски предлага да се основе обществен комитет за подпомагане и в полза на въвеждането на еврото в България.

„Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес”.

Бившият служебен премиер заяви, че не смята Стив Хайнке за сериозен икономист.

„Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен в кабинета и ми хвърли един договор за 40 000 лв. да ми бъде съветник и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд”.

„България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство и оттам идват всички тези лакътушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната”, допълни Софиянски.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕразбирач

    54 10 Отговор
    Софиянски? Абе ти още ли си жив?!
    Явно си живо доказателство, че всички сте "от един отбор" - този на далавераджиите!
    Ама така е като "Не сме народ, не сме народ, а ..."
  • 2 Марадона

    49 10 Отговор
    ЩЕ МИ ИЗВИНЯВАТЕ АМА ДА СЛУШАМЕ ТОЗИ МЕРЗАВЕЦ НИ ПРЕВРЪЩА НЕМИНУЕМО В МАТЕРИАЛ, САМО НАЙ-МИЗЕРНИТЕ ОТРЕПКИ БИХА ОТДЕЛИЛИ ВНИМАНИЕ И НЕ БИХА ГО НАГРУБИЛИ
  • 3 БУДНАТА СЪВЕСТ

    44 8 Отговор
    Тоя пак тоя.Не вземе да се скрие на село и да си харчи милионите където открадна докато беше на власт,ами и акъл дава по телевизията.Половината му служебно правителство бяха от ДС.Крадци мръсни долни.
  • 4 Я гледай

    9 44 Отговор
    На мен пък Софиянски ми е симпатичен.Кво му е?

    Коментиран от #24

  • 5 ей боклук

    37 7 Отговор
    какъв си ти, че да даваш съвети. Окраде каквото можа от София, сега се точиш да крадеш от цялата държава. Скрий се, нещастник!
  • 6 само главни букви

    28 6 Отговор
    много краде тоя цървул,не се накраде и иска още
  • 7 Гост

    31 3 Отговор
    Този не трябваше ли да е в затвора и там да работи?
  • 8 marto

    26 4 Отговор
    Този боклук още ли не е в затвора

    Коментиран от #10

  • 9 висок

    17 2 Отговор
    Ханке наистина не "баща" на борда, а само пропагандатор.....
    А плаващия курс дори за 24 часа.... ще стопи парите на гражданите над 10 пъти....
    Шефа на БНБ итой нещо подсказва за банките....
    Спасението: Всеки 2 лева в евра и Бурканбанк!
  • 10 висок

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "marto":

    Няма значение затвора..... Мафиянски се изтърва и дано повече хора прогледнат. Виж предния ми пост.
  • 11 Ads

    11 4 Отговор
    1 Лев-1 евро при отмяна на борда? По скоро 1 лев - 3 евро да не стане.
  • 12 Ads

    17 1 Отговор
    Т.е. 1 евро - 3 лева имам предвид

    Коментиран от #16

  • 13 пишман икономист

    8 5 Отговор
    началото на '90-те започна обедняването на българина, а 1997г тотално рухнахме и обедняхме още повече, през 2002г приватизацията кажи речи приключи... много набързо приватизираха всичко! тя почна 1992г и бяха налапани над 1000 работещи на макс и печеливши големи предприятия... никога не са били на загуба тия заводи, фабрики, предприятия! някои ги ликвидираха като казваха, че ще инвестират... след хиперинфлацията, която изяде доходите на българина, то той нямаше как да участва в приватизации :)
    участваха уродите от дс! разграбиха к'вото имаше да се граби, а после разпродадоха на западняци и т.н. всеки българин знае историята...
    с влизане към евро, то ще обеднеем още веднъж! пазара сам ще се регулира и цените на стоките при чиста конкуренция ще се нормализират според доходността на бедния българин... няма да сме конкурентноспособни в туризма с въвеждането на еврото! туристите вече няма да имат тоя конфорт в превалутирането и няма да им е тънкана :) не произвеждаме много продукция за износ, така че там няма мно' страшно :) да си му мислят малките и средни фирмаджии :) общо взето с евро ще обеднеем пак за пореден път... стапяне на доходите!
  • 14 Марони

    27 4 Отговор
    Сбогуваме ли се с борда,прегръщаме инфлацията!
    Както е.пълно в БГ със селски хитреци!
    Борда ни пази от самите нас.
  • 15 Антикомунист

    17 5 Отговор
    Опааас,тука надушвам нова далавера за обиране на гражданите и нагушване на червения Софиянски!:)Щом хвали Герджиков,значи играе за Олигарсите създадени от Путин и КГБ!:)
  • 16 пишман икономист

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Ads":

    всъщност в други държави, които са минали към еврото, е било следното съотношение: 3-4-5 единици от тяхната валута за 1 евро ...
    също са били в борд! просто банките веднага си фиксират друг курс... разбира се с позволението на измислената им централна банка, която е фишек по принцип и нищо не върши... нашата бнб е просто една сграда с костюмирани глупаци вътре, мислещи се за велики икономисти, гледащи само да лапат покрай някои далаверки... ако някои си мисли, че ще се запази този курс: 1,95лв за 1 евро, то той е идиот и е добре да сяда да чете, а не да спекулира все с покупко-препродажби и да се мисли за велик търговец :)
  • 17 Варна

    12 19 Отговор
    С риск на ме намразят една част от четящите, аз лично приемам идеята на Софиянски.
    - Промяната на курса на евро - лем, ще изпревари рязко инфлационният индекс и хората ще разполагат реално с 2 пъти по- високи доходи. - В същото време,колкото и да се опитват да вдигнат цените търговците при този промяна инфлацията не може да изпревари този ръст на дохода. - Това със сигурност ще вдигне вътрешното потребление рязко, което ще е полезно за икономиката. Има ни нещо друго! Външният дълг в Евро ще трябва образно казано да се превалутира и ще доведе до рязкото му намаляване от почти 2 пъти. - Това ще ни даде шанс да го върнем за 2 пъти по- кратък срок! Държавният резерв ще се увеличи почти 2 пъти. Сиреч от 10 млрд. лева ще стане 10 млрд. евра.
    В общи линии ще има огромна полза за държавата или по- точно повече за хората, които и без това живеят в крайна нужда.

    Помислете малко и ще видите, че Софиянски е прав!

    Коментиран от #18, #19, #25, #31

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 pinokio

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Сиреч щом му вярваш значи ядеш доматите с колците.

    Коментиран от #23

  • 20 Наблюдател

    10 4 Отговор
    Умен , кадърен , хитър , прагматичен и пробивен . Но да ли е честен , няма да коментирам. Бих го взел като икономически съветник ,знам че може и неизчерпан човек. Борисов има нужда точно от такива хора които водят събитията , а не след събитията. Повтарям че Софиянски е много много умен и би се справил по добре от Борисов.
  • 21 Минува42

    9 2 Отговор
    Скучно било да влезем в еврозоната с валутен борд....
    На мен пък изобщо не ми се иска да влизаме интересно. Искам да ми е скучно точно в този период!
  • 22 Варна

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "пишман икономист":

    Вместо да даваш квалификации, може би е добре да обясниш виждането си по въпроса!
    - Така ще е по-лесно да ни осветлиш с гениалната си мисъл!
  • 23 Варна

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "pinokio":

    Приканвам те и теб да излееш гения си по тематиката, с доводи разбира се!
  • 24 Емигрант

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Я гледай":

    Джендър е
    Като всички бг.политици
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Г.З.

    3 0 Отговор
    Точно Софиянски въведе със служебното правителство валутния борд,това стабилизира държавата тогава.Дано да не дава Господ отново да се хващаме за зелено,всеки политик с времето си.
  • 28 Реалист

    8 1 Отговор
    Наскоро Швейцария премахна борда и на момента франка повиши цената с около 25% спрямо еврото но там има работеща икономика. Тука ако падне борда цената на долара ще 7.50 лв.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    6 3 Отговор
    Ще ставаме пак милионери като при Виденов
  • 31 Azazel

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Както винаги говориш за неща, за които очевидно нямаш грам идея (да, знаем всички, че уж си завършил магистратура по счетоводство и смяташ, че знаеш всички тайни на света)... Явно си мислиш, че при преминаването от фиксиран към плаващ валутен курс, държавата пак може да си определя стойността на лева и просто да каже - 1 лев вече е 1 евро... Да, ама не. От този момент световните пазари, в т.ч. редица валутни спекуланти, а не държавата ни, ще определят стойността на лева, а за да може държавата горе-долу да го контролира, ще трябва да развърже валутния резерв и да залага с него. Склонен ли си да предоставиш такава свобода на шепа корумпирани български политици, особено на един пълничък, много влиятелен от тях (финансовият министър му е протеже...), който дължи твърде много пари на различни банки?... По-добре си вземи поука от историята и не забравяй тази свобода до какво ни докара през 95-96-та.

    Коментиран от #32

  • 32 Варна

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Azazel":

    Не четеш!
    - Кой говори за преминаване към плаващ курс? - Освен теб за друг не знам! Става въпрос преди да влезеш в Еврозоната, защото ние към момента нямаме друг избор е не да излизаш от валутният борд а да промениш курса на лева спрямо еврото без да излизаш от борда!
    А след като промениш цената на собствената си валута спрямо еврото в условията на борда да влезеш и да приемеш еврото няколко години по- късно. - Схващаш ли за какво иде реч?
    Всичко останало за което говориш е при условие че излезеш от борда, а тук въобще не става въпрос за това!
    - Чети внимателно каква е идеята!

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Варна":

    Аз, че чета - чета, ама гледах и самото участие на Софиянски, така че там ясно говорише не за нов фиксиран курс (то - няма как и да стане - не можеш да излезеш пред света и да кажеш "От днес лева вече е равен на 1 евро", и да смяташ, че някой ще те вземе насериозно), а за фискална политика на правителство, с която, чрез игра с валутния резерв, ще се постигнат тези резултати. А, за колкото и други неща да не се разбираме с теб, мисля че по въпроса - дали можем да оставим Бай Премиера и компания да правят, каквото си поискат с валутния резерв, сме на едно и също мнение... Освен това, трябва да допълня, че няма как дори да си представиш Софиянски колко е некомпетентен, какъв лъжец, крадец и жалък популист е, ако не си живял в София по времето, в което той беше кмет...
  • 34 Azazel

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Варна":

    Цитирам те: Публикувано във факти.бг: "...е не да излизаш от валутният борд а да промениш курса на лева спрямо еврото без да излизаш от борда!"
    Ако самият ти внимателно четеше статията, вместо да критикуваш тези, които внимателно са я чели, че ...не са я чели, щеше да видиш, че Стефан Софиянски казва: Публикувано във факти.бг: "Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутни борд, да намали еврото – примерно лев – евро и тогава да влезем в еврозоната."
    През цялото интервю той говорише ЗА излизане от валутния борд и, че смята, че България отдавна е трябвало да излезе от борда....
  • 35 Непознат

    2 1 Отговор
    Този защо не е в затвора.Омръзна ми да крадат като раздрани,докато беше кмет всичко открадна,имоти пари,влезна беден излезна с няколко милиона.Всичките депутати са за затвора,доверие в тях 00000000000%%% само крадат и нищо друго.
  • 36 скобар

    2 2 Отговор
    Ей крадльо
  • 37 СДС

    1 0 Отговор
    Стефчо е всезнаещ екземпляр.Кьде е СДС.
  • 38 Непознат

    1 0 Отговор
    Добър вариант е ако не се краде нещастник ,ти окраде държавата и сега живееш като ЦАР.Децата ти учат във чужбина и сега даваш акъл как да крадеш пак,парите свършиха ти нели крадецо?
  • 39 Ввв

    1 0 Отговор
    Това е толкова откачен и опасно, че няма смисъл дори и да се помисля. Точно този мизерник да го предлага.. Богатите ще станат по богати а бедните ще лапнат хурката след година две. Ясно е че лева е подценен с 15-20%, но да удвоиш цената му ей така от въздуха ще взриви икономиката...
  • 40 Хаджи хаджи Българин

    2 0 Отговор
    Шефа на Халите пак е дал инструктаж на мъжлето със женското гласче! И като проверите кой му е зет и къде живеят с дъщеря му, ще ви светне лампата! А зетя е синчето на Божков - 10% та! Хайде СКАЧАЙТЕ сега всички сини, зелени, червени, лилави , докато ви дойде нещо в главата!
  • 41 вили

    1 0 Отговор
    от тоя започна голямото крадене в София ама якооо до днес
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове