15 Февруари, 2018 14:11 3 504 44

Румен Радев пита: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • делян пеевски

Президентът призова Бойко Борисов да не бъде "домакинът, който разнася шербет", а да постави на Ердоган важни въпроси

С директно обвинение за задкулисни връзки реагира президентът Румен Радев на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV. Министър-председателят не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дундуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите.

„В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви тогава Борисов, като допълни, че говори за Христов, който още вчера припомни, че не е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС.

„Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз смятам за груба манипулация”, заяви днес в БТА Румен Радев. Той посочи, че Борисов е получил „коледен подарък” с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували „За” внесения от ДПС закон за КТБ.

„Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”, запита държавният глава.

Той подчерта, че напрежението между МС и президентството се дължи на проблеми като „пренебрежителното отношение към националния суверенитет”, „скалъпената проверка от парламентарна комисия (за изтребителите – б.р.), прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили”, „липса на прозрачност и бетониране на корупцията с новия закон”, „катастрофата в инвестициите”, „мизерните пенсии” и др.

По отношение на поне временния отказ от внасяне на Истанбулската конвенция в парламента, Радев даде съвет на Борисов: „Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски, това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Българският народ не отхвърли тази конвенция защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган”.

Радев направи и остър коментар по отношение на външната политика на България, като посочи, че „решенията трябва да се вземат преди дадени събития”, но няма да се натрапва там, където не е канен.

Във връзка с предстоящата среща ЕС – Турция във Варна той подчерта: „Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЙОНАК

    110 18 Отговор
    БРАВО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ.ВРЕМЕ Е ДА СЛОЖИШ БОРИСОВ НА МЯСТО.
  • 2 sadisty

    108 17 Отговор
    Това е мъж , който отстоява позиция не пумиярничи като тиквата. Жалко че не сме президентска република
  • 3 народ

    96 13 Отговор
    Браво!Даже няма да добавям нищо,за да не разваля впечатлението от казаното!Това още един път доказва,че сме избрали точния президент!Моите уважения!!!
  • 4 бесният язовец на оня с коня

    76 11 Отговор
    Браво!!!
  • 5 Grip

    61 10 Отговор
    Г-н президент, Вие какво искате от човек който говори пред камерите "айде бай бай си ю", "балбал табал" и "конграджулейшън"
  • 6 одобрението скочи на 99

    72 13 Отговор
    Браво Генерале!

    одобрението скочи на 99% !!!
  • 7 Русенец

    70 11 Отговор
    Тато Джуниър се намери майстора в лицето на генерал Радев ! Винаги точен и обективен, пълна противоположност на СИКаджийско-ГЕРБаджийски ментор на България !
  • 8 Ей това е

    70 12 Отговор
    Браво! Президентът размаза тиквата!
  • 9 FFFF

    20 80 Отговор
    Тоя си е типичен военнен ( яко кух ) , плюе по човек който не го е обидил по никакъв начин .
    Не е ОК президент да подмята обвинения без реални доказателства , или ако има такива да ги покаже , щом не показва нищо или нчма или и той е в схемата.

    Коментиран от #34, #35

  • 10 Наблюдател

    18 59 Отговор
    Ми , Ако има факти да го покаже . Иначе са празни приказки , кьор фишеци.

    Коментиран от #11

  • 11 шмако

    54 13 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    Внимавай какво си пожелаваш! Президента не е някой празнодумец, щом е започнал, значи има какво още да каже ;)
  • 12 Ads

    17 61 Отговор
    Хубаво, ама Радев винаги ще си остане матрьошка на Курнелия. А да сменяме Борисов за Курнелия, Жаблянов и сие, не мерси.
  • 13 до наблюдател

    57 14 Отговор
    Кви факти бе,кви 5 лева бе наблюдател?
    Те фактите ще ти извадят очите и всичко е на лице!
    Да имаше повече хора като ген.Радев!
  • 14 Знаещ

    40 2 Отговор
    Най-важното нещо е да опазим децата си от третополовото възпитание. Изродите искат още от детската градина да учат колко е хубаво таткото им днес да е татко, а утре да стане мама и колко е хубаво, че е щастлив като мама. Е, не. Мерси. Няма значение дали Корнелия или патриотите ще ни спасят от това бъдеще. При всички случаи, който го направи ще го уважаем като човека запазил децата ми.
  • 15 мангалезич

    14 48 Отговор
    Въпросите които задава президента идват от злобната уста на Елена Йончева /Станишева/...
  • 16 ВАК

    46 12 Отговор
    Браво г-н Президент. Кратко, точно и ясно.
  • 17 Глас

    46 10 Отговор
    Единстения избор, в който изберателя не е излъган..Браво!
  • 18 Гост с име

    16 37 Отговор
    Не отива на един генерал и президент да говори с подмятания и недомлъвки. Ако имаш какво да казваш го казваш високо, ясно и подплатено с факти. Ако не - мълчиш. Но не се държиш като махленска клюкарка. Срам за институцията.
  • 19 Курдел Нинов

    8 28 Отговор
    Добрееем,правист,икономист,специалист по външна политика,военен,а сега и следовател с тези евтини въпросчета зададени в слушалката от Позитано,е това ако не е "пенкелер"не зная какво е?Хайде малко по-кротко и по-парламентарно да го карате господин Нинов.
  • 20 червения милиардер

    11 33 Отговор
    А вие гусин Президент имате ли бизнес интереси с Р.Овч?
  • 21 ккк

    11 27 Отговор
    Червените лизачи му облизаха топките!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пеньо

    18 8 Отговор
    Добри въпроси, но само ако има някакви доказателства. В противен случай Дон Боко ще се изплъзне и ефектът ще е в негова полза!
  • 24 НИНОВА

    10 16 Отговор
    Пеевски и Радев са членове на БСП. Защо питат Борисов ???
  • 25 El comandante

    24 10 Отговор
    Това е ГЕНЕРАЛ ане оная торба с екскраменти тиквата
  • 26 Уую от Пичковци

    27 8 Отговор
    Радев вече няма търпение да му мине мандата за да си учреди партия и да размаже на изборите Тиквата и националните предатели от ГРОБ .Но ще има успех само ако се разграничи от другите национални предатели от БКП Успех генерале и умната.Българинът е с изчерпано търпение.Дано не се окажеш и ти поредният псевдо спасител.
  • 27 Dido

    7 16 Отговор
    Гледах интервюто на Борисов ... на първо четене, темата за президента беше малко просташка! Но като гледам реакцията на президента, е било точно на място!А президента уж дето щеше да е различен, нов морал, бла бла, отговаря в същя тон, с фалцет на настъпана мома и от Грипен си личи,че са думи сложени в устата му от някой друг .... Не успя да убори впечатлението, че е кукла на конци, а с тази война между институциите само го потвърждава всеки ден. Ако това е обединителн на нацията, аз съм МИГ 35!!!
  • 28 Миро

    3 12 Отговор
    "Да влизаш в спор с глупак означава, че си по-глупав от него!" ... та толкова за истинската същност на "президента" и до колко е по стойностен от "тиквата" ....
  • 29 гражданин

    7 7 Отговор
    А дали има нещо общо неговия съветник Иво Христов с бившата държавна сигурност- персонално и индиректно чрез баща му ?
    Незнайно защо вече година при многократно задаване на този въпрос Радев мълчи ???? И бих го посъветвал малко да поработи в стила на изказа си, защото звучи като махленска клюкарка
  • 30 Дедо

    10 5 Отговор
    Тиквата може да ни бъде национален символ!Гербер-тиква,червена женска тиква,триглава псевдопатриотична тиква,тиква-хидроинженер,дебела тиква лафкаджийка,тиква-бензинджийка на хапчета и до тях за цвят един каун се опитва да вдигне самолета!
    - А около тях марулите които ги търпим!
  • 31 Гостенин

    10 1 Отговор
    Госп.Президент вие сте на върха на държавата за да намерите отговор на зададените от вас въпроси.Имате достъп до служби и службички комисии и комисийки.Дайте отговорите на българските граждани,не говорете половинчато.Чакаме!
  • 32 Хан Бойко

    4 10 Отговор
    Радев ако слушкаш кака Кури май няма да изкараш мандата...........
  • 33 ТИКВАТА

    11 4 Отговор
    Е сега чакаме Б.Б. (Бриджит Бардо ) да се изцепи с нещо мнооооого умно Браво на ПРЕЗИДЕНТА той е човек на място ,апропо вчера някаква се тръшкаше че няма телевизия защото искала да гледа тиквата по Бтв малииииии даже изпадна в истерия !!! Е МНОГО Е ИЗПУСНАЛА мноооого
  • 34 B52

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "FFFF":

    Той, ББ обижда непрекъснато почти цялата нация, като ни обрича на мизерия. Аз затова съм гласувал за този президент, който говори и от мое име. Няма нужда да го обиждат лично, това не е махленска кръчма. Ти може би си тази част от нацията, която остава след "почти", т.е. слугите, хранениците, г.золизците и всякакъв друг боклук около ГРОБ.
    Завиждам ти само за едно, че твърдо знаеш за кого да гласуваш, защото аз не знам. Това, че не харесвам ГРОБ не значи автоматично, че ще гласувам за Корнелия. За съжаление, тя ми прилича много на ББ. Дано да греша.
  • 35 Чичо

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "FFFF":

    Е кой ще каже че "Царя е гол" кой ТИ ли и ще те чуе ли някой стига вече 10 години ТИКВА аман от "Разбирачи" Дебелаци,Сарайджии,Физкултурници аре БАСТА а да се изправят до стената ......... мозъци в джипове ,наглеци във власт дето се подиграват с народа "Раята" ,вдигат си заплатите с 300 лв 240 търтея а скоро заплата от 800 лв ще е минимална А Б.Б. излиза и леее мозък колко сме "Важни" за Европа и видишп ли ние въртим Земята .Браво на Президента поне него да чуят "Онез ми ти Европейци" не само лъжите на Тиквата
  • 36 Пенсионера

    3 5 Отговор
    Не може ей така да разтягаш локуми, или имаш доказатества и ги вадиш , или клеветиш. Докат няма черно на бяло ( факти) значи бош лаф всичко. В случая презинтетът само пита , и получи отговора.
  • 37 Plovdiv

    7 3 Отговор
    Това е все едно да попиташ дали марионетката има общи бизнес интереси с кукловода си... Пореден много силен ход на Радев!
    Бойко, кога ще си признаеш за ограбването на КТБ, където ти изигра главната роля?!...
  • 38 Све

    7 3 Отговор
    Гласувайте за ГЕРБ
    НИЕ ЕМИГРИРАМЕ
    Ще останат само гербери и цигани
    Кой кого ще граби ???????
  • 39 777

    3 0 Отговор
    И защо все във варна и софия?!? Всеки политик, който е лансирал определени градове за сметка на останалите, е бил изритван от политиката. Примерите са много: Александър Йорданов, Петър Стоянов, Иван Костов...
  • 40 Poliglot

    7 2 Отговор
    Най ми хареса като каза на Бойко да прочете на френски или англйски конвенцията.
  • 41 Цар Вул

    8 2 Отговор
    Нямаше да вземам отношение ,но се подразних от някой тъпанарски драсканици тук!ОТЛИЧНО ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!ГОРДЕЯ СЕ С ВАС И
    ЗА ТОВА,ЧЕ ГЛАСУВАХ ЗА ВАС!Някой беше писал,че президента няма да изкара пълен мандат!Това може да го напише само ПЪЛЕН ИДИОТ!Не само ще изкара този мандат ,но ще спечели и още един!А за тиквата Б.Б.той български не знае ,та камо ли да чете на английски и френски!Помните ли израза му "Всички сме парле ву франсе?"Ами по голяма тъпотия от тази не е имало,няма и няма и да има!!Айде да оди на село и да гаси стърнищата!Той за друго не става!!Хайде да ми обясни:Откъде вади пари за полиция ,пазачи по затворите след ПРИЕТ БЮДЖЕТ ,а за нас пенсионерите-среден пръст!ВСИЧКИ,КОИТО МУ СИМПАТИЗИРАТ ДА ГО Д........,ПОД ВОДА И НА ВОДА!!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХАХА

    2 1 Отговор
    Като чета коментарите ме напушва смях. Държава и държане като държавни мъже. Ми то държава няма, тя е като изнасилена и парцалива мома. Ми то в Африка няма такава държава. Наскоро се видях с един приятел който отдавна живее в Америка. И когато заговорихме за пътища той каза , че в Америка израза дупки по пътищата няма и е непонятен.Разграбена както не е била никога. Отговора на Радев ако е дипломатичен няма да бъде разбран от вожда и ГЕРБ. Затова е казано на простака по просташки.
  • 44 бай село

    4 1 Отговор
    Вярвам , че господин президента , ще направи всичко възможно , което е в неговите правомощия , за да спре зазвилнялата се мафия , ръководена от б б! Г-н Радев е нашия лъч в тъмна България , не съжалявам , че съм гласувал за него , само не знам как може да накара б б да прочете конвенцията на ,френски или английски , това ще бъде самото чудо!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове