Last news in Fakti

21 Февруари, 2018 20:32 2 213 14

Шефът на НЗОК: Дължим над 271 млн. лв. на други държави

  • камен плочев-
  • нзок-
  • задължения

Плочев уточни, че за 2016 г. на 334 души е отказано лечение в чужбина

„Стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 г. те са на стойност 271,2 млн. лв.”, заяви управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, съобщи БТВ.

Преди дни се разрази скандал, защото управителят е поискал от Народното събрание да разгледа актуализация на бюджета на здравната каса без да уведоми министъра на здравеопазването. В резултат – Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев. От своя страна, управителят на касата каза, че е бил заплашван и са правени опити да му се оказва натиск.

По думите му в писмо от Германия пише, че срокът от 18 месеца за изплащане на задължения е изтекъл. „Сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца и на още една сума в размер на 23 млн. евро”, допълни Плочев.

Той е категоричен, че не е искал актуализация на бюджета, защото няма такова право.

„Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне”, поясни Плочев.

„Молбата ни е да ни помогнете да се справим, защото нещата стават много тревожни”, допълни той.

Плочев уточни, че за 2016 г. на 334 души е отказано лечение в чужбина, а през 2017 г. – 332 души.

„Вчера ми се обади един баща и каза, че детенцето му момиченце е отишло в Англия за трансплантация на костен мозък, и са го върнали, защото не си плащаме”, коментира Плочев.

По думите му до момента той се е виждал с министър Ананиев само четири пъти. „На последната ни среща той ме посрещна с телефон, показа ми лист и ми поиска оставката”, допълни Плочев.

„Един от проблемите е липсата на комуникация между нас. Контакт трябва да има и три пъти в седмицата, за да може да не се стига до недоразумения”, категоричен е Плочев.

Управителят на здравната каса твърди, че до момента НЗОК не е получила нито лев от здравното министерство. „До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството е 21,3 млн. лв. Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим”, категоричен е Плочев.

„Получих заплаха, даже нося документа, с който плащам за тази заплаха”, коментира Плочев. По думите му в момента той ходи на лечение.

Въпреки това управителят на здравната каса отказа да назове кой му е отправял заплахи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Познаващ проф.Плочев

    22 2 Отговор
    Перфектен човек и учен! Полковник, човек на реда и дисциплината! Не го сменяте, че ставате смешни!

    Коментиран от #4

  • 2 Цвинокио

    5 3 Отговор
    Аууу каквъ лъжа,тръъътццц.....
  • 3 Цвинокио Борисов

    12 1 Отговор
    Щом не го казвам аз значи не е истина.
  • 4 Bahti

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Познаващ проф.Плочев":

    Намираме се в 3та национална Катастрофа. Ако все още има термин за нас като Национално.
  • 5 гост

    4 26 Отговор
    Щом курнелия го защитава значи вън! На кумунистите само тояга

    Коментиран от #7

  • 6 Варна

    26 1 Отговор
    Склонен съм да вярвам на професора. И съм почти убеден, че това е истината защото следя данните по бюджета и ГЕРБ лъжат!
    - Те лъжат за абсолютно всичко!
    Да изпратиш детето си в чужбина за операция и да го върнат защото държавата не си е платила дълговете от преди година и половина... - Не знам как бих реагирал!
  • 7 Познаващ проф.Плочев

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Корни го защищава по принцип, на инат! За нея инатът е спорт.Тя нищо не влага в това. Приятел на професора е Стефан Цанев.Това показва доста!

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Познаващ проф.Плочев":

    Нинова защитавала Плочев "на инат"?!Боооже...пука й на Нинова за Плочев...Но той й е ЦЕНЕН КАТО ПРОТИВНИК НА ГЕРБ!И не само той,а и много други като него опониращи на властта.А иначе Нинова е в състояние да насъска срещу ГЕРБ не само всички кучета в БГ/призорни и безпризорни-организирано и на глутници/,а дори и буболечките-тия малки и беззащитни твари.Защото девизът й е стар като света-"ВРАГЪТ НА МОЯ ВРАГ Е МОЙ ПРИЯТЕЛ"!И ЗАЩО Е ВСИЧКО ТОВА?Ами заради ВЛАСТТА НА ВСЯКА ЦЕНА естествено:)
  • 9 Ттт

    3 9 Отговор
    Супер комунистически номера. БСП веднага му направиха чедър за добре свършена работа.!!!!
  • 10 Лост

    1 7 Отговор
    Бойко ще плати, спете спокойно. Бойко е пич! Знам го аз, вади портфейла и плаща!
  • 11 Лост

    9 1 Отговор
    От Вас се иска само да си плащате ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ здравни осигуровки, къде отиват парите, не е Ваш проблем!
  • 12 Лост

    12 1 Отговор
    Научихте ли се да БЛЕЕТЕ- БЕЕЕЕЕЕ,БЕЕЕЕЕЕ,БЕЕЕЕЕЕ? Ако не сте, запишете се на курсове- ОВЦЕ.

    Коментиран от #13

  • 13 ЮКН

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лост":

    Кой го притопля Семерджиев.Той е ярък пример на некомпетентност,нахалство,наглост и от него мерише на корупция!
    Той назначи еталони на корупция и некомпетентност/дечев,раденовски,балтов/
  • 14 ЗУН

    8 0 Отговор
    Че то здравната каЦа е направена с тази цел-да задлъжнява! Защо е въобще чудно. Хамериканския гений го е прозрял - предлагаш на един крадлив народ нещо, което изглежда страхотно, но в същността си е поробващо и... съответно алчното око на лошия матриял схваща идеята, че ще може да си чопка от държавната пара ирезултатът е това, което се случва.
    Не сме народ, не сме, а .....!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове