Last news in Fakti

22 Февруари, 2018 14:21 3 993 17

Обвиниха Стоян Александров за лихварство

  • стоян александров-
  • лихварство-
  • лихви

Разследван е за банкови сделки без разрешение

Обвиниха Стоян Александров за лихварство - 1

Прокуратурата е привлякла като обвиняем финансиста Стоян Александров. Той е разследван, че е извършвал банкова дейност без разрешение, потвърдиха източници от прокуратурата.

Стоян Александров е разследван в лихварство – отпускал е заеми срещу лихва.

Спрямо финансиста е определена мярка за неотклонение „гаранция“, която е в размер на 100 000 лв.

На Александров са му повдигнати две обвинения в качеството му на физическо лице и на управител на фирмите „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД за извършване на сделки без разрешение, за които се изисква токова.

От прокуратурата съобщиха, че на Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002 г. до 12.02.2015 г. в София и други градове на страната като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 кредита в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата кредитополучатели значителни вреди.

Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г., като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 кредита в общ размер на 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро и е причинил значителни щети на кредитополучатели.

Самият финансист вече нееднократно заяви, че не е нарушавал закона. Преди две години в интервюта за медии Стоян Александров обясни, че заради високоплатените длъжности, заемал години наред, има достатъчно лични средства, които е давал назаем срещу лихва. Върху тях са платени и данъци, което било видно от данъчните му декларации. Единственият спор, който имал тогава с НАП, бил свързан с къща, която придобил от екстрадирани от страната руснаци, заради това дали е трябвало сделката да е по данъчна или по пазарна оценка.

"Аз не смятам, че съм извършил нерегламентирана банкова дейност. Не съм привличал чужди пари, за да ги давам срещу лихва". Това заяви през 2016 г. Стоян Александров. По този начин той отхвърля тезата, че дейността му е наказуема по закон. Според Наказателния кодекс с отпускане на заеми не могат да се занимават нелицензирани за целта, а санкцията е до 5 г. затвор и конфискация на половината имущество.

Припомняме, че проверката на прокуратурата започна на 8 септември 2016 г. Тя се водеше от Софийската градска прокуратура и бе за периода 2002 – 2016 г. Тогава Стоян Александров е бил директор на банка, но проверката е в качеството му на физическо лице.

Проверката на прокуратурата бе предшествана от репортаж на бТВ, в който трима души разказаха, че са взели заеми от финансиста при наказателни лихви от 0.5% за ден просрочие. Един от потърпевшите дори твърдеше, че е подписал договор за заем от 306 800 долара, а е получил само 260 000 и всичко било доказуемо, защото парите са преведени по банков път. Длъжниците на Александров го обвиняваха и за подправяне на документи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Батко ви

    16 2 Отговор
    Вижте във каква държава живеем.Такива като тоя са за затвора,и чакайте да се оправим,няма оправия това е .

    Коментиран от #8

  • 2 НАТО ВЕЦ

    17 0 Отговор
    Баш "Малката секира" на банкиране и лихварство ще учат...
  • 3 УНСС

    10 0 Отговор
    Аз бях студент в 24-ти блок, Малката секира беше старши н.с., живееше в другото крило на блока и още тогава се знаеше, че плащат, за да минат изпита

    Коментиран от #7

  • 4 Гостенин

    4 2 Отговор
    Пак ни занимават с глупости.
  • 5 Митев

    9 0 Отговор
    Аз пък си мислех че са го обвинили в КЛОШАРСТВО-СТРАННА РАБОТА ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК!!!
  • 6 Другар

    6 0 Отговор
    Леле какво му се случва на лакомата "секира"...Ама нали е преподавател от ВИИ "Карл Маркс" на това са ги учили в партийната школа,браво.
  • 7 Георги Михайлов

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "УНСС":

    И аз живях в 24 блок до 1984 .
    Зная добре , че беше така.
  • 8 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Батко ви":

    Никога не е късно човек да стане за резил от алчност.
  • 9 Duk

    2 0 Отговор
    Ако сме държава,този плебей трябва, веднага да го приберат.Още по-лошо,използване на служебно положение и средства.Помня, тази запинялка,как се правеше на много отворен и честен.
  • 10 The TRAPPER

    2 0 Отговор
    Където има пушек има и огън. - Стара БГ поговорка.
  • 11 Арест за бандита

    4 0 Отговор
    Това е един от най наглите престъпници в историята на Европа.
    Въведе НЕЗАКОНЕН Данък убиец тнДДС. Чрез него са нанесени щети за трилиони живи долари на БЪлгария и човечеството..
    Чрез дъмпингов внос ликвидираха десетки хиляди проспериращи предприятия. блокираха над 200 000 износители на БЪлгарска продукция.Ограбват от над 6 000 000 бедни българи по 20 % ДДС при всяка покупка
  • 12 Връщайте ДДС НА НАРОДА

    3 0 Отговор
    НА практика с този НАГЛО ПРЕСТЪПЕН НЕЗАКОНЕН Данък -ДДС се ПРОВЕЖДА ПОКАЗНА ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪлгарския народ.
    около 6 000 000 нямаме пари за оцеляване а наглите престъпници на власт вСфоия крадат от всеки при всяка покупка по 20%.Откраднатите хиляди милиони перат през КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ
  • 13 Гогата

    1 0 Отговор
    „Основната причина на всички пороци и беди – това е частната собственост и обусловените от нея противоречия на интересите - на личността и в обществото, на богатите и бедните, на разкоша и нищетата. Частната собственост поражда престъпления, които не могат да се спрат с никакви закони и санкции.”
    Томас Мор, лорд-канцлер на Англия
  • 14 Гост

    3 0 Отговор
    абе и аз давам пари на заем, ама що моите суми са 100лв до заплата и тн?
    тоя от де 260 000 долара при това ще иска после 306 000 и отделно не го бил броял за лихварство???

    благородните заеми са да дадеш на съседа и той да ти ги върне, всичко друго си е лихварство.
  • 15 червен боклук от село

    3 0 Отговор
    тоя който го застреля -паметник да му издигнат
  • 16 ПИЧ

    2 0 Отговор
    Фин. мин. на ДПС при Беров - дал едни 30 мил. и си ги върнал с малка лихва . Да .но в белите страни на това се вика ПРАНЕ на ПАРИ ! А къде е Бисеров. посочен от чужди служби.че пере пари ...предупреден от Сарайте и покрит от цацаратурата???
  • 17 реже

    0 0 Отговор
    СЕКИРА с БАНКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове