11 Март, 2018 10:56 2 145 45

Миков: Искаме ли хората да се гърмят с нагласата, че се самоотбраняват?

  • михаил миков-
  • бсп-
  • самоотбрана-
  • д-р иван димитров-
  • жоро плъха

По думите му трябва да се ограничи възможността гражданите да получават оръжие с цел лична охрана

Наказателният кодекс и в момента дава възможност гражданите да се защитават и да се отбраняват при нападение в дома или срещу личността, заяви пред "Дарик" бившият председател на Народното събрание и асистент по наказателно право в Софийския университет Михаил Миков.

Според него трябва да се ограничи възможността гражданите да получават оръжие с цел лична охрана.

Той посочи, че в момента в страната са регистрирани около 350 000 оръжия, като 125 000 от тях са за самозащита, но никой не знае колко са незаконните оръжия.

През 1997 г. Конституционния съд отменя шест точки в Наказателния кодекс, които тогава разширяват неизбежната отбрана. Според Миков тогава Конституционният съд правилно е отменил тези допълнения в НК.

На първо място е човешкият живот и разширяването на неизбежната обрана няма да реши проблемите на престъпността. Държавата трябва да каже ясно "Аз гарантирам правата на гражданите, а не принуждавам гражданите да се въоръжават и превъоръжават", подчерта Миков.

"В страните, в които се продава масово оръжие и едва ли не се пропагандира закупуването на оръжие за самозащита, случаите на употреба за масови убийства са много чести. Тоест Европа върви в съвсем друга посока. Заради тероризма в момента има европейска директива, която силно ограничава притежаването на автоматични оръжия, къси, от типа на "Скорпоин" и "Узи", с които могат да се извършват терористични актове. А ние в този момент с посланията на политиците от най-високо равнище казваме на народа да се въоръжава", допълни Миков.

По повод случая с д-р Иван Димитров, който застреля Жоро Плъха, той каза: "Какво щеше да стане, ако и Дживизов имаше незаконно оръжие? Той също има право на неизбежна отбрана. Когато попитах студентите това, те отговориха, че ще стане "патаклама". Това ли искаме? Да се гърмят хората с нагласата, че се отбраняват?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бибиян

    54 1 Отговор
    Всъщност ви е страх от народните чувства, още от атентата в "Св.Неделя".
  • 2 Morgoth

    53 1 Отговор
    Кратък отговор - ДА! Господ създаде хората, а Колт ги направи равни.
  • 3 гост

    54 4 Отговор
    Няма да гласувам за БСП никога, щом заемат такава позиция.

    Коментиран от #8, #9, #31

  • 4 Митко

    45 1 Отговор
    Мръсен боклук! Има охрана, 100% има и лично оръжие, обаче за обикновените не може! Каква възможност ти дава наказателния кодекс? Ако те нападнат в дома ти двама по 100 кила или повече? Както каза едно момче някъде, трябва всички да станем каратисти или боксьори ли?
  • 5 Митко

    36 1 Отговор
    Защо не оставят на гражданите сами да решат? Референдум или каквато и да е форма на допитване. И въобще, нека го разрешат, а който не иска да не си купува!
  • 6 Нафталининият МикоФ..

    38 1 Отговор
    Този плужек изпълзя от нищото!!!!Получи бутилка ракия, за да си подреди революционните анти Български ,,мисли" в пияната чутура....Закона ясно трябва да каже,че употребата на оръжието извън дома е вече нарушение с много по голямо наказание.Идеята е това оръжие да пази частната собственост,а не улиците и площадите!!!!?
  • 7 Миков е луд

    40 1 Отговор
    Миков се е загубил в дебрите на партията и няма връзка с реалния живот. По-добре е да се гърмим с идеята за самоотбрана, отколкото да ни обират с идеята за ненаказаност. Нали и той имаше власт в миналото? Какво направи за по-доброто охраняване на хората. ГЕРБ нищо не направи, БСП нищо ненрапви и т.н. То кражбите край нямат.
  • 8 Какво??????

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    При мисълта,че някога си гласувал!!!!
  • 9 Morgoth

    28 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    БСП е доказано най-вредната партия! Просто в момента не са на власт и вредата от тях е ограничена. Да, знам, че сега ще започнете ГЕРБ, ГРОБ и прочее, но колко от вас помнят Лукановата зима и хиперинфлацията при Жан Виденов? Каквито и глупости да правят сегашните не могат и на малкия пръст на БСП да стъпят.
  • 10 onq s konq

    29 1 Отговор
    На всеки е ясно че милицията не може да защити гражданите ами по добре сами да се защитаваме.
  • 11 ванката

    25 0 Отговор
    разбира се че искаме но вие политиците знаете че като но разрешите да се въоръжим няма да спите спокойно защото не всички българи са толкова търпеливи като останалия народ и няма да допуснат повече да бъдат мачкани и ограбвани от вас ...
  • 12 по темата

    24 0 Отговор
    Със или без закон, "налодни" избраници като михов ще бъдат опушквани. времето за това наближава стремеглаво.
  • 13 БОРАНЧ

    24 3 Отговор
    ЖУРНАЛИСТИТЕ НА СТАТИЯТА-ВИЕ СТЕ ПОРЪЧКОВИ ,ЗАЩО ПИТАТЕ МИКОВ ЕДИН ЕЛЕМЕНТ КОЙТО Е ОТХВЪРЛЕН КАТО НЕНУЖЕН И НЕКАДЪРЕН КАДЪР НА БСП ПЕЛТЕК И САМОЗАБРАВИЛ СЕ КОМУНИСТ С ПРИМИТИВНО МИСЛЕНЕ И ГО ОБЯВЯВАТЕ ЗА НОСИТЕЛ НА ИСТИНАТА?СПОРЕД ВАС МИКОВ КАЗВА ЛИ ИСТИНАТА?СПОРЕД МЕН НЕ.ПИТАЙТЕ УМНИ ХОРА ОТГОВОРНИ ТАКИВА И МИСЛЕЩИ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ИСТИНАТА.ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С МНЕНИЯТА НЕ-КОМПЕТЕНТНИ И ДОКАЗАЛИ СЕ БЕЗОТГОВОРНИ ХОРА.

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    30 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Дживизов имаше незаконно оръжие? Той също има право на неизбежна отбрана."
    Като влезеш в чуждо имущество с цел грабеж имаш право на отбрана.
  • 15 Алабама

    11 0 Отговор
    Във Флорида приеха строги мерки. От 18г. на 21г. право на оръжие. Поне една нормална евроатлантическа ценност да приемат.
  • 16 Azazel

    3 19 Отговор

    До коментар #13 от "БОРАНЧ":

    А, ти ли си компетентен, бе? Не знаеш основни правила на българския език, не знаеш даже как да си излючиш Caps Lock-а, а си седнал тук да обясняваш кой е компетентен, кой не е... Няма значение Миков от коя партия е и каква позиция защитава, мнението му е важно, първо, защото дълги години е бил депутат и дори - председател на Народното събрание, с други думи - има значителен опит като законотворец, и, второ, защото е асистент по наказателно право във водещия в това научно направление университет в България - тоест, разполага и с необходимата академична експертиза. А, за простотията ти да наричаш журналистите - поръчкови, всеки път, когато публикуват нечие мнение, което е различно от твоето, просто нямам думи... Колкото и да ти е странно - демократичните и свободни медии са такива, точно заради допускането на плурализъм. Целтта е да ни представят възможно най-много мнения и гледни точки, а ние сами да решим кои ще подкрепим.

    Коментиран от #23, #34, #38

  • 17 ГОСТ

    25 1 Отговор
    КОГАТО КРАДЦИ ЗНАЯТ ЧЕ В ДОМА ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ХОРАТА ДА СА ВЪОРЪЖЕНИ ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ ДА ВЛЯЗАТ. СЕГА ЗАКОНИТЕ ПОКРОВИТЕЛСТВАТ КРАДЦИТЕ И ЗАТОВА ПОЛОЖЕНИЕТО Е БЕДСТВЕНО И В ГРАДОВЕТЕ И ПО СЕЛАТА. КРАДЕЦ ВЛЕЗЕ ЛИ С ВЗЛОМ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЧЕ ЗА НЕГО НЯМА МИЛОСТ И ПОТЪРПЕВШИТЕ НЯМА ДА НОСЯТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ АКО ЗАЩИТЯТ ЧЕСТТА И СОБСТВЕННОСТА СИ.
  • 18 Катраник

    26 0 Отговор
    Теб те пазят една дузина мутри,а народа.него кучета го яли! Задължително: свободна продажба на оръжие!
  • 19 обикновен БГ

    12 0 Отговор
    Моля ,Ви хора, празете нашият ц.и.г.а.н.с.к.и. електорат ,че вече никой не ни се връзва на глупостите.Имайте милост ,ние сме лява партия, макар че нищо ляво няма в нас.
    Ние сме Все от милионер нагоре, и ние имаме сметки да плащаме , е не верно като вашите сметки. Малко по други сметки, трябва да се обслужва сметката в швейцарската банка, оШфорната сметка,сметката за имението, заплатата на охраната,на прислужниците,на шофьорите.
    Ааааа имаме нещо ляво, воланите на лимузините ми са от лявата страна.
    НЕ НЕ ПОСРАМВАЙТЕ ПРЕД НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГЕРБ И ДПС .
    НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ, АМА НИЕ ОТ БСП,НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ПАРТНЬОРИ И ТЕАТЪРА - ГЕРБ ,ДПС,СДС,ДСБ,ПАТРИОТИТЕ И ДРУГИТЕ ОТ НС И МС СМЕ , МААААЛКО ПО-РАВНИ ОТ ВАС,
    Е ИМА И НАЙ-РАВНИ.
    ТА МОЛБАТА МИ Е ПАЗЕТЕ МИ/НИ ЕЛЕКТОРАТА.
    .И ВСЕ ПАК ДА ЗНАЕТЕ НЕ Е ЧЕСНО ДА СЛЯЗА ОТ БМВ 7 СЕРИЯ В 6 СЕРИЯ.
  • 20 Тодор

    4 0 Отговор
    твърдо ДА!!!
  • 21 Гост с име

    9 0 Отговор
    Тоя пък от кое буре изплува. Ако е велика дума. Ако плъхът е имал оръжие а докторът не тогава какво? Сега щяхме да оплакваме доктора а мангала да продължава да безчинства. Ако баба ти беше мъжка, пияна главо пълна с виненици, сега нямаше да ти слушаме глупостите щото нямаше да те има.
  • 22 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Точно такива "умници" и професори, като многоуважавания г-н Михов, доунищожават българския народ !!
    Попитал бил студентите си, ако другия /крадеца, бандита, убиеца,взломаджията/ е имал оръжие , какво щяло да стане? Онзи, който е нарушил неприкосновеността на жилището ми, на имота ми по Конституция / в която и М.Михов се е клел/, ако е имал оръжие..!?А аз знам ли - има ли няма ли ?
    Виж му акъла, че му скрой капа- казва за такъв народа ! А дядо ми често повтаряше : Учен човек - правено вино ! Ей го на,фалшивото правеното вино - и той учи студенти по право, които един ден ще станат адвокати и съдии........ България пропищя като от набезите на черкези и кърджалии по турско време,тоя хубостник ще ограничава огнестрелното оръжие.
    Защо не отговори - ТОЙ ИМА ЛИ ЛИЧНО ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ? НЕГО ОХРАНЯВА ЛИ ГО СЛУЖБАТА ПО ОХРАНА? ДОМЪТ МУ ИМА ЛИ ОХРАНИТЕЛНИ КАМЕРИ И СИГНАЛИЗАЦИИ ? и тогава да дава мнение !!!!
  • 23 Митко

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Azazel":

    Azazel, много уважавам мнението ти, защото съм чел коментарите ти по други въпроси и те са добри и адекватни, но в случая не съм съгласен с теб, защото именно тези неща, които си написал като положителни за Миков всъщност го отдалечават от обикновения човек - битието му е много по-различно, като ченге със сигурност си има лично оръжие, отделно че е охраняван, като политик от такъв калибър в страна в която мафията е сраснала с държавата никой престъпник няма да го пипне и т.н. и т.н.

    Коментиран от #29

  • 24 Иванов

    4 0 Отговор
    Миков, кажи си за онези 30 милиона в банковата ти сметка, как ги спечели като слуга на народа на държавна заплата?!!!
  • 25 Осман

    2 0 Отговор
    Спрете ни тока, не искаме вода. госпот сдраве да ти дава аби
    .
  • 26 onq s konq

    4 1 Отговор
    Кратците вече ште идвад на гости в комплект с мама. муу аа а а
  • 27 гост

    2 0 Отговор
    Могат да правят референдум по теми извън компетенцията на обществото (като този за АЕЦ-а), но не могат за такива изцяло принципни въпроси за каквито реално е предназначен!!!
  • 28 Император

    2 1 Отговор
    "Да го духат бедните"
  • 29 Azazel

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Митко":

    Митко, изобщо не споря, че от личната гледна точка на Миков това е така. Нещо повече, Миков винаги ми е бил антипатичен. Мисълтта ми е, че той е доста по-добре запознат с правните последствия и усложнения, до които би довела една либерализация на режима на оръжия, от нас тук (освен, ако и ти, като него, не си юрист в областта на наказателното право, аз лично не съм юрист). Но, признавам си, като цяло винаги съм бил противник на по-свободните режими за лично оръжие, а и смятам, че българите не сме достатъчно емоционално стабилни и отговорни, за да ни се позволи по-свободно да купуваме и използваме такова, така че затова вероятно е видно, че в случая мнението ми е сходно с това на Миков (от което ме е малко срам, но нищо не мога да направя...).

    Коментиран от #30, #35

  • 30 Седман

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Azazel":

    Е, от срам не се умира. Сичко е точно. На оня сконя
  • 31 сори

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не случайно БСП го отсвири ...
  • 32 лаик

    2 0 Отговор
    Те тези и сега са забранени и тук и в сащ , където режима е доста по либерален. Трористичен акт може да се направи и с амониева селитра .
  • 33 чичоХ

    1 1 Отговор
    Писна ми от учени глави,като Миков.Заради такива,като
    тях сме на това партерно положение.В ЕС направиха
    сума ти терористични актове с коли,камиони,ятагани
    и,какво ли не,а той тръгнал да жали за оръжието в
    народа.Неслучайно БСП го махнаха от челото си сега ако
    го изхвърлят от партията си само ще спечелят.
  • 34 чичоХ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Azazel":

    Не се,ли замисляш с толкова минуси към коментарите си
    че твоя и на Миков разсъжденията са грешни,или пък
    може би се мислите за по-умни от другите?
    А аз със сигурност мога да твърдя,че заради умни глави
    като вашите сме последни по доходи и първи по прес-
    тъпност в ЕС.
  • 35 Митко

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Azazel":

    Аз също не съм юрист, но логиката ми е следната:
    какво по-лошо може да се случи на обикновените граждани, след като и сега престъпниците или вече имат или могат много по-лесно да се снабдят с оръжие поради това че се движат в съответните среди, познават хора, които да ги снабдят и прочие? Според мен дори и да има няколко случая на стрелба (а аз се съмнявам доста в това, защото съм на мнение за болшинството от българите, че са сериозни за сериозните неща и самото оръжие ще засили в тях чувството на отговорност, отделно че от успокоението за личната сигурност, което носи притежанието вярвам че ще се промени и самочувствието в добрия смисъл а оттам и поведението на хората), най-много след година всички ще са свикнали с новата реалност и ще са наясно с последствията от действията си - както крадците и грабителите, така и тези, които злоупотребяват с оръжието си. Ще има 2-3ма застреляни, 2-3 осъдени за стрелба по сватби или размахване на пистолети заради парко-място и после всичко ще се нареди.
  • 36 Ghost

    3 0 Отговор
    К'во го коментирате тоя подпухнал п.д.р.с?
  • 37 Митев

    4 0 Отговор
    Да,да,да! Пожелавам на Миков да го посетят 10 циганина, да видим дали законно ще се отбранява!?!?
  • 38 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Azazel":

    Модераторите трябва да започнат да трият мненията написани с главни букви, незасивимо от съдържанието им. Това е липса на култура.
  • 39 Митев

    3 0 Отговор
    Защо не направите референдум ?
  • 40 Картофчо

    5 0 Отговор
    Тоя е олигофрен!
    Със законно оръжие никой не се гърми. Грмят се с незаконно.
    Законното наистина се използва само в краен случай и то за самоотбрана.
    Иска бандитити да си ходят необезпокоявани с незаконното си оръжие и без опасност някой да им се противопостави!
  • 41 некойси

    2 0 Отговор
    А как да посрещна неканен гостенин който идва у нас в полунощ докато аз и смейството ми спим?
  • 42 Бай Благой

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    През 1997 г. Конституционния съд отменя шест точки в Наказателния кодекс, които тогава разширяват неизбежната отбрана. Според Миков тогава Конституционният съд правилно е отменил тези допълнения в НК.
    Ето къде било заровено кучето....значи тогава комунягите са дали "зелена светлина" на бандитите....
    Белееенее Беленее....някои са за там до живот...
  • 43 Ники

    0 2 Отговор
    Учуден съм че всички са на такова мнение .. проблема е че изведнъж ще се вдигне броя на убийствата и всички ще са при самозащита ... ще стане мармалад ... !!!!
  • 44 БОКО

    1 0 Отговор
    Ей МИКИ от коя дупка излезна бе?
  • 45 stiw

    1 0 Отговор
    Преди 9 септ . оръжието в България , не е било забранено и хората са живели не по-зле от сега .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове