Last news in Fakti

25 Януари, 2012 21:02 3 591 3

Второ момче се оплака от полицейско насилие по случая “Скравена”

  • скравена-
  • полицейско насилие-
  • петер-
  • здравко

Накараха ме да си сваля обувката и ме биха с тръба, каза Здравко

Още едно момче се оплака, че е малтретирано от полицията в Ботевград заради подозрения, че е един от авторите на свастики в село Скравена. За случая алармираха вчера от БСП.

На 3.01 тази година в Скравена са били изрисувани 13 къщи с графити – надписи и свастики. След два дни за справка са извикани трима ученици - Петер, Петър и Здравко.

Петер Иванов се освидетелствал. В документа е записано, че има множество червеникави изгаряния по шията, двете ръце и двата крака. Той твърди, че показанията са му изтръгнати с електрошокова палка.

Днес от МВР заявиха, че вътрешната проверка не е установила полицейско насилие. Шефът на полицията в Ботевград комисар Никола Николов беше категоричен, че в районното не разполагат с електрошокови палки. Въпреки това увери, че всички полицаи, работили по случая, ще преминат през детектора на лъжата.
По повод медицинското на Петер пък от полицията гледат с известно недоверие и за това направили проверка, която установила само, че той наистина е било на преглед в Александровска болница. 

"След направена консултация със съдебен медик от наша страна, съдебният медик каза, че доста коментари могат да се направят по съдебно-медицинското свидетелство, тъй като той се е освидетелствал на другия ден и през нощта е могъл сам да си причини тези петънца", каза комисар Николов.

Според шефа на полицията това е защитна реакция на родителите на момчетата, които вярват, че след като направят тъжба за полицейско насилие, ще предотвратят разследването. Едно от доказателствата на МВР са свидетелски показания, според които бащата на Петер се вайкал, че синът му е рисувал свастики по къщите на хората заедно с приятелите си и сега той нямал пари да възстанови щетите.

Вътрешният министър Цветан Цвентанов коментира днес в парламента случая в Скравена. Според него потърпевшият се сдобил с медицинско в деня след разпита. „Въпросната палка е електронна“, заяви Цветанов,  което предизвика възмутителни реакции след депутатите.

Младежът бе задържан за нацистки свастики. Цветанов показа надписи по табели, призоваващи към смърт, и свастики. Въпросният младеж искал да стане служител на МВР, но изгубил това право, тъй като мятал камъни и бутилки след футболен мач.

Днес обаче друг от тримата задържани - непълнолетният Здравко, също разказа, че е бил удрян от служителите на реда - не само с такава палка, а и с тръба. Пред БНТ той каза, че първоначално в стаята за разпити имало един полицай.

"Той извади тръба зад фотьойла и започна да ме удря по ръцете. Накара ме да си събуя дясната обувка и започна да ме удря по стъпалото. От страх аз вече започнах да си самопризнавам и да казвам за всичко - дори и да не съм бил аз, само и само да спре този тормоз. След това влезе кварталният на селото. Докато говорех с него и си самопризнавах, той взе електрошоковата палка от масата и ме удари в крака", разказа момчето.

Когато то излиза от полицията, Петер още е на разпит, а майка му го чака. "И аз говорих с нея и й казах: лельо Ани, вътре ни биха с тръби и ни пускаха ток. И си казахме, че сме ние, само и само да спре това. Тя се уплаши за сина си и започна да иска да го освободят и него", твърди още Здравко.

Той не е успял да си извади медицинско. "Имаше болки в ръцете. Пръстите ми бяха подути и сини, но следите от електрошока не седяха много и подутините, и синините. За един ден синините обаче изчезнаха", разказа младежът и сподели, че се е отказал от мечтата си да стане полицай..

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 умерен

    0 0 Отговор
    ПОЛИЦАИТЕ В ЗАТВОРА !!!
    време е да си понесат последствията.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 робин худ

    0 0 Отговор
    лъже как ше му из4езнат за един ден синините лапета ако ви нарисуват навас така кащата да си стоят кротко на задниците