Last news in Fakti

26 Януари, 2012 19:15 2 737 1

Река Ропотамо излезе от коритото си

  • ропотамо-
  • сняг-
  • бедствено положение-
  • зима-
  • код червено

Бедствено положение в 4 общини

Река Ропотамо излезе от коритото си - 1
Снимка: БГНЕС

Пътят Созопол-Приморско е затворен поради излизане на река Ропотома от коритото, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Въведен е обходен маршрут през с.Маринка-Н.Паничарево-Ясна поляна-Приморско. Път I-6 Мъглиж - Гурково затворен за движение поради силно снегонавяване.

Обявено е бедствено положение в 4 общини:
-         община Своге, област София
-         община Годеч, област София
-         община Ловеч, област Ловеч
-         община Иваново, област Русе

В област Русе обстановката остава критична поради снегонавявания, образуват се преспи и се понижават температурите. Бедствено положение е обявено в четири общини – Своге, Годеч, Ловеч и Иваново. На пътен участък Стара Загора - Нова Загора, в района на с. Подслон, са заседнали в снежни преспи около 100 автомобила

Обстановката на територията на страната остава усложнена поради обилните снеговалежи и понижаване на температурите. Пътищата са проходими при зимни условия. Почти на цялата територия преобладават валежите от сняг.

Поради обилния снеговалеж и сложната метеорологична обстановка е в сила забраната за движение по републиканската пътна мрежа на всички видове тежкотоварни превозни средства над 10 тона.

Ограничението ще е в сила до подобряване на атмосферните условия. Гражданите се призовават да не предприемат пътуване, ако това не е крайно наложително. При тръгване на път автомобилите и пътниците да са подготвени за зимни условия.

В някои населени места на област София остава затруднен достъпът и доставката на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.


Структурите на МВР работят при пълна мобилизация на наличните сили и средства. Усилията са насочени към извеждане на хора от закъсали транспортни средства, транспортиране на граждани, контрол и допълнителна организация на движението по пътищата. Изтеглят се аварирали тежкотоварни автомобили и се премахват паднали дървета и клони.

На пътния участък Стара Загора-Нова Загора, в района на с.Подслон са заседнали в снежни преспи около 100 автомобила. Силите на МВР правят опит да си освободят.


Състояние на републиканската пътна мрежа

АМ „Тракия”: Заснежена и обработена.
АМ „Хемус”: Заснежена и обработена.
АМ „Марица”: Заснежена и обработена.
АМ “Люлин”: Заснежена и обработена.


Състояние на проходите:

- „Златишки проход” - Етрополе-Златица затворен за МПС;
- „Твърдишки проход” - Твърдица-Елена затворен за МПС;
- ,,Върбишки проход” - затворен за МПС;
- „Троянски проход” - затворен за МПС;
-  проход „Вратник” - Сливен-Елена - забранено е движението на товарни МПС над 10 т. от /граница В. Търново-гр. Сливен/;
- „Дюлински проход” - забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или „Ришки” проход;
- „Айтоски проход” - Провадия - Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. - стоманен мост на р. Казан дере;
- проход „Шипка” - забранено е движението на МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.;
- проход „Петрохан” - всички МПС да се движат с вериги. Забранено e движението на товарни автомобили над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета;
- проходите ,,Превала”, ,,Рожен”, ,,Предела” и ,,Печинско”    - всички МПС да се движат с вериги а товарните без ремаркета и полуремаркета;
- проход „Република” – затворен за товарни автомобили.
- проход „Ришки”- всички товарни МПС задължително с вериги и без
ремаркета и полуремаркета.

Междувременно от ЧЕЗ обявиха, че са намалили броя на хората без ток – до 4 000 души. Все още засегнати остават общините Димово, Брегово и Кула.

Непроходимите пътища, обилният снеговалеж, който на места достига до 2 метра, и силният вятър създават трудности за бързото справяне със ситуацията.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    0 0 Отговор
    Защо заради това, че р. Ропотамо е излязла от коритото се минава през Маринка? Мисля че през Росен-Веселие и т. н. пътят е по-кратък. Местните би трябвало да знаят. А Ропотамо не излиза за пръв път от коритото си.