Last news in Fakti

27 Март, 2018 13:14 14 107 8

МВР: Заплата и пенсия накуп

  • мвр-
  • заплати-
  • пенсия-
  • полицаи

При напускането на системата всеки от тях си тръгва с 20 заплати

МВР: Заплата и пенсия накуп - 1

Дупка в Закона за държавния служител позволява на вече пенсионирани служители да продължават работата си в МВР, показва проверка на в. "Монитор".

Оказва се, че според законодателството служителите не са длъжни да информират работодателя си, респективно ръководството на вътрешното ведомство, след като са достигнали пенсионна възраст.

Така те започват да взимат както пенсия, така и заплата от МВР. Това задържало заети щатни бройки, които могат да се попълнят от по-млади хора и демотивирало останалите служителите, които очаквали някакво повишение.

"Правим всичко възможно, за да се отстранят тези проблеми. Разпоредил съм изготвянето на доклади и проектозакони, които трябва да са готови скоро. С тях ще можем да пенсионираме тези служители. Дори обмисляме и по-ранно пенсиониране. Има униформени, които вече не могат да вършат достойно работата си", обяснява пред изданието вътрешният министър Валентин Радев.

Според действащото в момента законодателство униформените могат да се пенсионират при навършването на 52 години и 10 месеца, или при стаж от 27 години.

"Правото на пенсия е субективно право и се упражнява по волята на неговия носител. При упражняване правото си на пенсия служителите на МВР не са задължени нито да уведомяват, нито да искат разрешение от орган по назначаването или ръководител на структура на министерството. По тази причина министерството не разполага с информация за броя на новоназначените служители, които са пенсионирани бивши служители на МВР", казва още силовият министър.

Опити за промяна на закона за държавния служител се правят от 2015 година и те касаят както пенсионираните полицаи, така и военните. Служителите са били назначени основно в цивилната администрация на двете министерства. Вече са правени няколко опита тези професионалисти да могат да се освобождават с едномесечно предизвестие. Особено след като са упражнили правото си на пенсия.

Друга справка в регистрите на НОИ и МВР показва, че в силовото ведомство за отминалата година са били назначени малко повече полицаи, отколкото са напуснали.

През 2017-а година са прекратени служебните отношения на 2082 полицаи. Назначените пък в МВР за същия период са 2842. От напусналите 145 са го направили поради пенсиониране.

От назначените пък 254-ма са държавни служители с висше образование, тези със средно са 747, а 577 са държавни служители - стажанти. Тези бройки на новопостъпили в системата на полицията са по Закона за МВР. Отделно от това по Закона за държавния служител са назначени 150 души.

Най-много са назначените на трудово правоотношение - 1114 души. При поредното изменение на Закона за МВР през ноември миналата година депутатите дадоха полицейски правомощия на назначените на трудово правоотношение в системата. При тях обикновено става дума за назначения на пенсионирани полицаи и военни по реда на Кодекса на труда, с които МВР се опитва да преодолее недостига на униформени.

"След промените в Кодекса са социално осигуряване през 2015 г. е отпаднало изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, като се създаде възможност за хората, които са придобили право на пенсия, да се пенсионират, без да се изисква прекратяване на служебното или трудовото им правоотношение", обяснява още Радев.

От служителите с прекратени правоотношения през 2017 г. 728 са били със стаж до 5 години, 288 със стаж между 6 и 10 години, 214 са се задържали в МВР между 11 и 15 години и 852 са тези със стаж над 25 години. Прекратените години в системата на полицията са от значение за броя на заплати, които ще получат служителите след напускането й.

Една от реформите, която се опита да приема кабинетът, беше орязване на броя заплати, които се получават при напускане на системата, от 20 на 12. Впоследствие след полицейски протести МВР се отказа от тази промяна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    18 1 Отговор
    Еее хайде на баня. Открихте топлата вода. Закона който го позволява е приет 2015г.
  • 2 me be re

    13 0 Отговор
    И не е само за служителите в МВР.
  • 3 Пенсионер

    11 2 Отговор
    Как се пенсионират без да уведомяват?Нали трябва да им се изготвят документите за пенсионирани които да представят в пенсионното?Нещо не е наред в статията.По скоро ги пенсионират с право на работа и после се правят на ущипани,че не знаели.Държавата се страхува от МВР.Имат оръжие.
  • 4 ГРАЖДАНИН

    12 2 Отговор
    Как не ги есрам да ни мислят за говеда .Не че не знаят колко са тези които взимат пенсия и заплатанямат воля дапоискат справка от НОИ защото г-н о-р подп.Радев МВР освен че като МВР си получава заплата и пенсия .Отделно като него са не малко депутати с таван на пенсия и заплата .Народа всичко знае и вижда но до кога ще търпи .
  • 5 ЧОК

    15 2 Отговор
    Хм, имало дупка в закона, кой направи тази дупка в закона за държавният служител за да получават служители на МВР и МО заплата и пенсия в пълен размер? Не е ли ГЕРБ ? за да си подсигурят електорат при избори? Сега остава да ни кажат, че това е по "европейски "образец.Да ама Не и кой ще им повярва вече.
  • 6 Гост

    12 0 Отговор
    Скоро и пенсионери ще търсите в това скапано МВР ,но и такива няма да намерите!Тоа е единствената система в ,която т.нар. ръководни кадри са по-вече от изпълнителите!
  • 7 Майка ви

    6 0 Отговор
    Последния за угаси лампата, от тая държава няма хаир, и наглото балканско племе което я населява. Сами ще се затрием, може би и за тази простотия някой друг ни е виновен а? Драскачите сега да кажат, Путин ли ни е виновен за това или Юнкер, или може би Тръмп......или най-накрая самите ние, че не ставаме за нищо, и само знаем да лежим и да пърдим и да крадем.
  • 8 нино

    1 2 Отговор
    Кражба №3 след КТБ и санирането . Да тежи на съвестта на Бъчварва източването на милиарди от пенсионната система за три години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове