2 Април, 2018 12:15 1 102 8

Абсурди в закона спъват развитието на зимния туризъм

  • ком-
  • зимен туризъм

Отделно инвеститорът в крайна сметка ще трябва да плаща и наем за ползването на тези територии

Абсурди в закона спъват развитието на зимния туризъм - 1

Абсурди в няколко законови текста, регламентиращи категоризацията на ски пистите в България, са сериозна пречка за развитието на зимния туризъм в страната, съобщава „Труд“.

Последният пример за загуба, която претърпява инвеститор заради недомислията в нормативните текстове, е от няколко дни – 30 март.

На фейсбук страницата на ски център Ком, намиращ се в Берковския Балкан, обявиха, че въпреки прекрасните условия за зимни спортове и натрупалия сняг, от Комисията за защита на потребителите наредили затваряне на съоръженията. Аргументът е, че пистата не е категоризирана.

На практика в България категоризираните писти са много малко.

Причината е в член 73 от Закона за горите. В него е записано, че промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за изграждане на ски писти. Но това означава, че за да се направи ново трасе, по което хората да карат ски или сноуборд, статутът на земята трябва да се промени от горска в урбанизирана територия, но без смяна на собствеността.

Проблемът е, че никой инвеститор няма да тръгне да променя статут на горска територия за лифт, камо ли за ски писта и да дава десетки милиони за подобна процедура, без да получи собствеността върху въпросната територия. Причината е, че на повечето места тези горски територии са публична държавна собственост.

Отделно инвеститорът в крайна сметка ще трябва да плаща и наем за ползването на тези територии на Министерството на земеделието и горите. Така че и в най-оптимален вариант положението изглежда така – дават се милиони за промяна на статут и се правят писти, които се ползват най-много 4-5 месеца в годината, а накрая инвеститорът плаща и наем, тъй като не е собственик на земята, върху която са пистите.

Заради това недомислие развитието на зимния туризъм и на Витоша, и в Рила, и в Стара планина не може да започне, тъй като модернизацията и изграждането на нови писти е блокирано. И ще бъде така, докато не бъдат направени промени в законите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    1 2 Отговор
    Тази статия ме подсети да попитам: Днес какви ли големи опашки има на лифта в Банско!?
  • 2 Раттрак

    1 3 Отговор
    Ами да отговоря...няма никакви опашки на Банско и няма и да има, ако кабината си върти на най-висока скорост сутрин и концесионерът си е пуснал всички шатъли да возят туристите до Моста или Бъндеришка.
    А колкото до статията...дори и със законови облекчения, инвеститори за нови ски съоръжения няма да се появят, защото при нашите климатични условия няма да излезе сметката така или иначе. Затова мислете за летен планински туризъм, защото за такъв бетон не е е нужен както и няма нужда от пишман инвеститори
  • 3 ЧИЧО

    3 0 Отговор
    Някой целенасочено е мислил как в перспектива да се блокира развитието явно. Много тъпо!
  • 4 Стойчо

    2 1 Отговор
    какво категоризиране, какви пет лева?! чудят се как да спъват нещата, еййй. после защо не ставали нещата в тая държава. то супер условия има, ама като няма акъл, работите няма да станат
  • 5 Краси

    4 0 Отговор
    Просто всичко в България става с пари и подкупи и всяка забатачена сфера опира до това, в туризма е също така
  • 6 Иванов

    2 1 Отговор
    Именно затова трябва да бъде дадена възможност на Банско и на останалите подходящи региони в страната за развитие чрез построяването на лифтове и подходяща инфраструктура! Само така родната икономика ще се развива и ще има повече прихода, а оттам и работни места!
  • 7 Aкккккккк

    2 0 Отговор
    Нормално е. Така всички ще ходят на Банско и Пампорово.Тарикатска работа.

    Коментиран от #8

  • 8 Жоро Скиоро

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Aкккккккк":

    Е не баш всички, само глупаците с пари. А те бече са на свършване... Останалите с пари отдавна не ходим в БГ-"курортите". А глупаците без пари си се пързалят на село по нанадолнището, седнали на найлонче.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове