Last news in Fakti

5 Април, 2018 09:19 2 015 11

Пълен блокаж на зимния туризъм от 6 години

  • зимен туризъм-
  • писти-
  • ски-
  • туризъм

От тази промяна в бюджета на ведомството са постъпили 52 550 лева, тоест става дума за минимална инвестиция – писта от 1-2 декара

Пълен блокаж на зимния туризъм от 6 години - 1

Нито едно искане за промяна на предназначението от горска в урбанизирана територия с цел изграждане на нова ски писта или лифт не е постъпвало в Изпълнителната агенция по горите от август 2012 година до март 2018 година. Това отговориха на запитване на в. „Труд“ от Министерството на земеделието, храните и горите.

Именно през лятото на 2012-а Народното събрание прие под натиска на „зелените“ промени в Закона за горите (ЗГ). Целта на „еколозите“ тогава е да блокират всякакви инвестиции в зимния туризъм. И данните на МЗХГ потвърждават, че тези абсурдни текстове са постигнали целта си.

От МЗХГ уточняват, че за посочения период е подновен интересът и активирано искане, подадено през 2005 година по реда на стария закон, за промяна на предназначението на имоти за нови ски писти и лифтове. През 2014 година министърът на земеделието и храните се е произнесъл със заповед по това искане, която е одобрила изменението на статута.

От тази промяна в бюджета на ведомството са постъпили 52 550 лева, тоест става дума за минимална инвестиция – писта от 1-2 декара.

„Труд“ попита и Министерството на туризма на колко писти е определило сложността според критериите в Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост, тоест могат да работят и на тях да се карат ски и сноуборд. Отговорът е 56. Тоест България се опитва да развива зимен туризъм с 56 писти.

Рестриктивните текстове

За пореден път „Труд“ припомня рестриктивните текстове, прокарани от „зелените“.

Първият абсурд е в член 54, част който гласи „Право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация - за срок до 20 години“.

Тук ключовите словосъчетания са „промяна на предназначението“ и „съществуващи лифтове и влекове“. Този текст е записан целенасочено и тенденциозно, за да се спре модернизацията на пистите и съоръженията в цялата държава, а така и развитието на зимния туризъм.

Който и инвеститор да има план за модернизация на зона за зимни спортове някъде в България, той се сблъсква първо с чл. 54.

Инвеститорът, който или е концесионер, или наемател, или собственик на вече съществуващи въжени линии, не може да направи нищо, без да направи промяна на предназначението на земята. Причината е, че повечето зимни дестинации се намират в горски територии, в които с промените, прокарани от „зелените“ през 2012 година, не може да се изгражда абсолютно нищо.

Ако има инвестиционно намерение за нов лифт,

трябва да се промени статутът на земята от горска в урбанизирана – точно това гласи в превод чл. 54. В случай, че инвеститорът е собственик на съществуващи, но остарели и опасни съоръжения, какъвто е примерът с Витоша, той трябва да ги подмени. Но новите лифтове на практика са ново строителство, защото при тяхното поставяне фундаментите им няма как напълно да съвпадат с границите на старите. Така отново се стига до необходимостта от смяна на статута на земята, в която ще са новите фундаменти.

Още нещо – тази земя, когато попада в Природен или Национален парк, както е с много от горските територии, тя не подлежи на приватизация, защото е публична държавна собственост.

У нас има 11 Природни парка и три Национални и всички гори там публична държавна собственост. Според данните 80% от всички гори (и тези извън парковете), са държавна собственост, 10 процента са общинска, а останалите 10 на сто са частна.

При всички е задължителна промяната на статута им. Освен това се прави Подробен устройствен план. За него са необходими екологични оценки, а те са обжалваеми в съда на две инстанции. Именно с това се занимават „зелените“ - подават жалби срещу всички проекти и екооценките им.

На фона на тези капани, инвеститорът трябва да даде милиони, за да смени статут на земя, която след това не е негова и ще ползва само по време на зимния сезон. Ако е извън защитено място, пак трябва да даде огромна сума за задължената промяна на предназначението. И след това да чака жалбите на „еколозите“ и евентуално съдът да реши в негова полза.

Дотук ставаше дума за текстовете за лифтовете, а самото изграждане на ски пистите е регламентирано в чл. 73 от Закона за горите, вкаран от „зелените“. Там положението също е тежко.

В текста е записано, че за нова ски писта, също трябва промяна на предназначението на земята от горска в урбанизирана. (Виж факсимилето). И, когато става дума за Парк, собствеността остава държавна.

Така капанът на „зелените“ работи и до сега – зимният туризъм е блокиран.

Това се потвърждава и от данни на Министерството на земеделието, храните, и горите, предоставени на „Труд“. Те показват, че откакто действат промените в ЗГ, писани и вкарани от „еколозите“, няма нито едно искане за промяна на предназначение на горска територия в урбанизирана с цел нова изграждане зимна инфраструктура.

Рестрикциите в чл. 73, прокарани от Зелените в закона за горите. Най-долу е записано ясно, е трябва промяна на предназначението на земята за нови ски писти – нещо, което никой инвеститор не е направил, откакто текстовете на „еколозите“ са в сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    1 3 Отговор
    Някой хубаво си печели явно от този блокаж! Кой ли много чудно :/

    Коментиран от #10

  • 2 Гост

    4 1 Отговор
    Аз така и не разбрах,закона ли пречи да работят Заека,Спас,Боби и Конярника на Витоша. Също така и Княжевския лифт. Пак не разбрах,закона ли пречи да се подмени Романски и Лалетата да движат по бързо. Не разбрах, закона ли пречи да се пусне Академик на Банско и да има достъп до прекрасните склонове там и вече направената писта. Тъп ли съм, или на такъв ме правите
  • 3 SDЕЧЕВ

    2 1 Отговор
    ЗИМЕН ТУРИЗЪМ МОЖЕ ДА СЕ ПРАКТИКУВА И БЕЗ ЛИФТОВЕ. СКИ С ПАНТИ ИЛИ СНЕГОХОДКИ С БОРД НА ГЪРБА. КОЙТО ИСКА ЛИФТОВЕ ДА ЗАПОВЯДА 60 ЛЕВА НА КВ. МЕТЪР ПО СМЕТКАТА НА АГЕНЦИЯ ПО ГОРИТЕ. ИНВЕСТИТОРА ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРА ,ЗА ДА МОЖЕ ПОСЛЕ АГЕНЦИЯТА ДА ИНВЕСТИРА В НОВИ ГОРИ. ЗИМАТА Е ЗИМА ЗАЩОТО ВЗИМА
  • 4 KKKKK

    3 1 Отговор
    Да се види, кой спонсорира въпросните "зелени" и току виж станал ясен и поръчителя на всичко това.Общо взето на всички е ясно мисля ,коя държава има полза в България да не се развива зимен туризъм.Тя иначе е много неутрална по някои въпроси, но видимо не и по тези,които я касаят пряко.Жалко е че тук както винаги има мишки готови за пари да продадат и майка си.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "KKKKK":

    Мой човек, никъде в белия свят един селтак не може да рекетира държава. изхвърча моментално. Инфраструктура на Витоша има,но не работи. Новите планове на селския са пълна скръб. На всички е ясно за какво са-ново строителство с цел кражба на еврофондове и държавнш пари и карти от порядъка на 60-70лв,срещу минимална такса за концесия. На Банско също се даде предостатъчно и пак повтарям, един основен лифт,даващ достъп до прекрасен алпийски склон с готова просека за писта стои неизползваем,докато се изграждат незаконно нови такива ниско в горския пояс,където снега се топи много рано. Защо? Единя отговор е,че трябва да се инвестира в лавинна безопасност, а другият. ....че няма първокласен дървен материал.
  • 6 Боян

    1 0 Отговор
    Заради некви смешници нищо не се прави! И продължава да е така. Въпреки всичко. А тоя лифт в Банско го дъвчат 100 години и кво се прави по въпроса. Май още нищо.
  • 7 Мила

    1 0 Отговор
    Чета всяка година едно и също за туризма ни и ми се реве колко бавно вървим към положителната промяна
  • 8 Петър

    2 0 Отговор
    Зелените като не правят нищо полезно за природата и държавата, поне да не пречат.
  • 9 Димов

    1 0 Отговор
    Ами така е като в МОСВ си хрантутят няколко „залени експерта“, които спъвят всяка инициатива.
  • 10 име

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тони":

    Алпийските курорти, където има хиляди (общо) писти.
  • 11 Мартинез

    2 0 Отговор
    Зелените шмекери са измислили цялата схема и най-нагло са прокарали тези текстове в закона като на практика са блокирали създаването на каквато и да е нова ски инфрастурктура. Ред е на държавата да предприеме съответните действия и да приеме промени в Закона за горите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове