Last news in Fakti

4 Април, 2018 09:55 8 950 23

Мюсюлмански молитви будят всяка сутрин пловдивчани в "Тракия"

  • молитва-
  • джамия-
  • пловдив-
  • тракия

Гласовете на имамите идват от "Столипиново", но тормозят жителите в много по-голям периметър

Мюсюлмански молитви будят всяка сутрин пловдивчани в "Тракия" - 1

Мюсюлмански молитви събуждат пловдивчаните от жк „Тракия” всяка сутрин, сигнализираха потърпевши пред TrafficNews.

„Първо искам да кажа, че нямам нищо против отделните религии и вярвания. Живея в квартал „Тракия” и всяка сутрин около 5.00 часа звучи едно и също нещо - мюсюлмански молитви. Същото се случва и вечер към 20.00 часа. Нямам нищо против хората да се молят, но кому е нужно подобно събуждане. Звукът е силен и се чува дори и при затворени прозорци,а си представете какво е през лятото. Не знам къде наоколо има джамия,но е факт, че силният звук на тези молитви се носи из целия квартал. Не знам защо се допуска подобно нещо. Ако някой си пусне музика в 5 сутринта е напълно нормално да се намесят органите на реда. А за молитвите какво?”, пише една от потърпевшите.

На територията на район „Тракия” няма нито една джамия, като същото се отнася и за съседните квартали. В редакцията ни и друг път са получавани сигнали за подобни казуси най-вече за квартал „Изгрев”. Молитвите идват най-вероятно от квартал „Столипиново”, където ползват все по-силни усилватели. Гласовете на имамите се пускат в точно определени часове, както е според канона на религията.

Никой не знае откъде точно идват тези молитви, тъй като са навътре в гетото. Нито в Столипиново, нито в Изгрев има джамия или молитвен дом, в който е разрешено да се извършват публични молитви.

При предишни разговори кметът на район „Източен” Николай Чунчуков потвърди, че подобни мюсюлмански средища в двата квартала няма и пускането на подобни молитви през усилвателите подлежи на санкция. Той обясни, че гражданите, които чуят въпросните молитви могат да сигнализират на 112 или на телефоните на общинския инспекторат, които да направят проверка.

През годините е имало няколко проекта за изграждането на джамия или средища тип „молитвени домове” в Столипиново, но досега те така и не са се случили.

Говори се обаче, че в гетото има няколко молитвени домове тип „месчит”, които не са регистрирани. Месчит идва от арабски език, което значи буквално „човек да се простре в молитва”. По време на делата за радикален ислям срещу Ахмед Муса и неговите съратници, се говореше за точно за тези месчити в "Столипиново". Според разследващи те се изграждат от различни ислямски неправителствени организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 681 БГ

    58 9 Отговор
    Да я бутнат тая джамия !!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    46 0 Отговор
    Е като се пускат в определени часове толкова ли е трудно да се локализират? Май не, ама няма кой да го направи. МВР пази циганите, защото България не е държава с официална ислиамска религия, за да се бездейства срещу това. Ако има джамия, добре, но дори и тогава си има ограничение за силата на звука от говорителите.
  • 4 Гост1212

    52 2 Отговор

    До коментар #2 от "Имам малик":

    Ако от църквата в Истанбул се чува адски силни молитвени призиви по всяко време на деня и нощта-няма проблеми. Но от джамиите с тези уредби прекаляват навсякъде! Никой не е длъжен да слуша такова нещо! Нямам нищо против исляма и турците, но когато изповядването пречи на другите-да си имаме уважението!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Майната

    42 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост1212":

    Какви турци в това гето? Патладжаните сами не знаят към кое вероизповедание са. По скоро,който плаща на него се кланят. Не сравнявайте нормалното турско население с циганите.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост1212

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майната":

    Майна, значи и ние сме част от проблемът! Щом мълчаливо сме се съгласили това нещо да продължава....
  • 8 Гост1212

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Osmanlı":

    Както и ти българска! Въпреки, че при теб не личи-като ти гледам правописа..
  • 9 onq s konq

    10 3 Отговор
    Най обичам да ме будят с молитви и затова още утре продавам сегашното си апарто и си купувам нещо в тоя квартал.За съжаление котката ми няма да го оцени,защото нищо на света не може да я събуди освен желанието й да яде

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ОДЖАТА

    22 5 Отговор
    Да се събори веднага и всички мангалоиди да бъдат изгорени
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стоян

    22 1 Отговор
    А защо трябва да има говорители Нима преди 50 години имамите са се молили с говорители Кой го е допуснал това с говорителите Пише ли в закона за вероизповеданията че те трябва да ползват говорители и ако пише колко са допустимите децибели и кой контролира силата
  • 14 PlimP

    17 2 Отговор
    малииии, винаги съм искал да отпоря един снаряд 130мм на тъпото минаре, ще се пръсне като диария напуснала базата
  • 15 Иоуееееее

    14 2 Отговор
    Гранатомет би трябвало да свърши работа.
  • 16 Баш Ходжата

    4 11 Отговор
    Ако може маааааалко да се усили говорителя , направо ми пълни душата. Айде усилете малко говорителите .
    Желая ви берекет и благоденствие .
  • 17 падара7и са в7и7ки тур2и

    10 1 Отговор
    Вън келеметата резани от Пловдив, да ходят при Ердоганя да му пеят тама на уше.
  • 18 тасс

    12 0 Отговор
    Тая държава има ли управници бе?
  • 19 Ст.

    15 0 Отговор
    Кой позволява на краставите цигани да строят джамии? Защо не се строят църкви?
  • 20 Алл

    9 4 Отговор
    ....дано не съм жив ,когато България стане мюсюлманска .както и Европа .Аз се моля всеки ден ,но не на някой бог ,а да стане световна война.По добре да свърши всичко отколкото да бъде по този начин.
  • 21 Зиро

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Прави са хората да негодуват, защото врявата носеща се от уредлбите на подобни места е не по-малко изнервяща, от врявата на дискотека до дома ти, която не е с шумоизолационни материиали.... А ти си садо-мазо, новият тип от хората, които възторжето приветствуват всяка простотия и престъпление, стига да им се пълнят с парици сметките и да си живуркат като мишки - такива като теб докараха арабските дивотии като минаретата тук, защото с подлагането си на корупцията и престъпленията съсипахте България далеч преди Иван Шишман да се ожени за Сара, която е "садукейка" и "троянски кон" начело на държавата. А такива като теб и Боко, Гоце, Цецка, Сергей и хиляди други довършихте българското и България. Не е редно да се вдига врява от минарета за молитва, при това на арабски! Ала такива като теб съсипахте всичко добро за нас. Но то и генералите ви и политиците ви за чеп не стават тук освен за лакеи за парици. Затова и няма България от 8 века насам. Каквито хората по морал, такава и държавата. Ако някой надуе в дома си уредба ченгетата идват и го скастрят, а тия вдигат врява и ченгетата не идват да скастрят? Щото онова ешскенази Шорош и лакеите му тук така са казали? Много лакейска държава и стадо е тук. Само песните за хайдут Сидер и Петко Киряков и паметници на Левски строите - морала ви не е дори български. Няма справедливост за повечето неща.

    Коментиран от #22

  • 22 чичо Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Зиро":

    Имаш от мен една почерпка! Дано да се видим някога.
  • 23 коркодил

    1 0 Отговор
    Земноводни хищници коркодили да навъдят по Марица в 5 часа да ги пуснат по ония както са наклякали - ам ам ам
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове