Last news in Fakti

5 Април, 2018 08:36 8 210 17

Колко струва бягство от затвора?

  • оставка-
  • затвор-
  • бягство

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава

Не е трудно да се избяга дори от най-големия и уреден затвор в страната, ако имаш достатъчно пари и знаеш как да го организираш, предаде журналистът от БНТ Иво Никодимов.

Според данни на експерти, едно такова бягство струва между 60 и 120 хиляди лева. Най-скъпото бягство, засечено у нас е на стойност 140 хиляди лева. Няма затвор, от който не може да се избяга, но трудността идва от това да се проследят затворниците след бягството им. Софийският затвор се намира в оживен квартал в широкия център на столицата, но в квартала няма видеонаблюдение, с което да се проследи движението на колата, която е откарала двамата затворници. През 2014 г. е имало не един случай на бягство от Софийския затвор.

Вчера началникът на Софийския затвор и шефът на затворите хвърлиха оставки.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и след проверка на място министърът на правосъдието Цецка Цачева поиска оставките на временно преназначения на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Оставките са приети от министъра, като длъжностите им ще бъдат временно заети от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.

Работата на комисията по изясняване на обстоятелствата и фактите относно бягството на лишените от свобода за тежки престъпления Владимир Пелов и Радослав Колев продължава.

След представяне на доклада от Комисията до 12 април ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо действията на пряко отговорните служители, в резултат на които е извършен този изключително тежък инцидент.

Междувременно позицията поиска оставките на министрите Цецка Цачева и Валентин Радев, заради бягството от затвора.

Издирването на двамата опасни затворници, избягали вчера следобед от Централния софийски затвор продължава. Според източници на БНТ до момента са подадени над 100 сигнала на телефон 112, в които се твърди, че Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев са били забелязани. По 15 от сигналите се работи сериозно.

Полицаи цял ден претърсват района около Ботевград, където живее семейството на Пелов. Полицията в града задържа сина на издирвания. Той беше конвоиран до София, където с него работят криминалисти и специалисти от Института по психология на МВР.

Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени и за международно издирване. Охраната на границите ни е засилена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кинт

    30 2 Отговор
    А наскоро пазачите протестираха за по високи заплати. Няма нужда от пазачи в затворите.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Направо ги измитам

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кинт":

    Повече чистачки да сложат и ще стане работата.
  • 3 Гост

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кинт":

    Те ги и няма. Всички щатни бройки са заети от чантаджии. Между другото същото е и в МВР , ама ние си мислим че имаме най -многочислената полиция , а всъщност имаме армия от деловодители и Сщетоводители. А имат и една чистачка спринтьор.
  • 4 ХВАНИ

    32 0 Отговор
    КЬОРАВИЯ,ЧЕ МУ ИЗВАДИ ОЧИТЕ.....

    КОЛКОТО ХВАНАХА ГАЛЕВИТЕ....

    ЦЕЦКА И ЦВИНОКИО....ОСТАВКА

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХВАНИ":

    Чакай си ти те да пуснат кокала.
  • 6 ДДДДДД

    13 0 Отговор
    Щом е организирано отдавна са напуснали пределите на страната.
  • 7 Расулюлах

    11 1 Отговор
    Има 100 позвънявания че са видели затворниците хахахах за да насочат куките в грешни посоки и да хабят напразно ресурс а избягалите са вече в океана и пътуват по широкия свят хахах па куките ги дирили у тех и у планината хахахах
  • 8 Бинев

    15 0 Отговор
    И нашата комисия - като английската за "новичока". Фактът, че в строго охраняван затвор двама рецидивисти са внесли огнестрелно оръжие и след това са избягали е УЖАСЯВАЩ! А че ги е преследвала чистачката....Нямам думи!... Какъв Шенген, какви пет лева?
  • 9 БОДИЛ

    11 0 Отговор
    Много тъпо и безотговорно да няма камери около затвора и улиците водещи от него към булеварда...срам и резил за министъра и правителството !!!
  • 10 БОДИЛ

    9 0 Отговор
    Много ,много ускорено да се построи нов затвор по съвременни стандарти с техника и наблюдение, а този да се махне от града !! Щом има пари за други неща , належащо е да се направи и това! !!
  • 11 Jack Bauer

    5 0 Отговор
    Харесват ми руските и американските затвори със строг режим, едните в тайгата, другите в пустинята и на 500км радиус няма друго населено място. Няма и стени, а ти ако искаш ходи бягай. НО за съжаление у нас не става по тази схема.

    Коментиран от #15

  • 12 The TRAPPER

    8 0 Отговор
    140 000 за едно бягство ? Та аз със тези кинти си живуркам вътре като паша... И тия дето са избягали са луди- какво ще правят навън ? Все едно да избягам от затвора в лудницата.И няма камери ? - Преди 2 месеца правителството купи камери за пътищата за 1,3млн. - за да ни дерат.
  • 13 незнайко

    5 0 Отговор
    Тези хора вече не са в БЪЛГАРИЯ. МВР също знаят това, но се разиграва някакъв театър, който да покаже как действат !!! Галеви ги търсиха и не ги намериха и досега !!! В днешния век на пластичната хирургия се прави всичко.
  • 14 ИВАН

    4 0 Отговор
    Дайте ценоразпис и на другите тарифи, та поне да са ясни нещата - да се знаят всички екстри, а който е крал малко, или изобщо не е крал - той да му мисли ?
  • 15 скалата

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Jack Bauer":

    Където и да го направят затвора, пак ще избягат, защото въпросът опира до корупцията, не до състоянието на затвора.
    Какъвто и затвор да направят, пред парите стени няма.
    Много пара са бутнали тия двамата, за да ги пуснат.
    Те за това и богатите бандити въобще не ги вкарват в затвора, просто няма смисъл, защото веднага ще "избягат".
  • 16 Kfj

    2 0 Отговор
    Нещастна дьржава , нещастен народ . Нагли смешници управляват. Бандитите бягат . Време е и ние да бягаме .
  • 17 рамбо

    0 0 Отговор
    Зависи дали ще си с Базука или Картечница.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове