Last news in Fakti

11 Април, 2018 11:38 22 716 37

България губи киселото мляко и сиренето като традиционни храни

  • луканка-
  • сирене-
  • кисело мляко

Ако тази закрила отпадне от лятото на тази година всеки производител или търговец ще може да ги употребява при етикетирането на предлаганите от него продукти на пазара

България може да загуби като традиционни храни „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай“ и „Българска боза“. Причината е, че Европейската комисия упражнява безпрецедентен натиск върху страната за незабавно прекратяване на закрилата върху географските означения за традиционни български храни.
За това предупреди пред Факти.бг Пейо Майорски, председател на Комитета за защита на потребителите.

Европейската комисия ни е заплашила с наказателна процедура и на 9 ноември 2017 год. в Народното събрание е внесен проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за марките и географските означения, в който се предвижда отпадане на възможността за национална регистрация на географски означения на земеделски продукти и храни, които попадат в обхвата на Регламент на ЕС 1151/2012 год. относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни.

Това се постига със създаването на нов член 51а, който изключва от национална регистрация географски означения за тези продукти.
Огромният проблем, който се създава за българските потребители, е, че с измененията в закона се предвижда прекратяване на досегашната регистрация на описаните географски означения.
От България се иска да не дава закрила на наименованията на тези храни не само за в бъдеще, но и със задна дата, считано от приемането на страната в ЕС през 2007 год.

Смятаме, че зад промените се крият лобистки интереси на производители и търговци от други държави-членки, които може би са нарушили нечии права в миналото и сега са заплашени от съдебно преследване за това и които отдавна искат да напълнят българския пазар с нискокачествени млечни и месни продукти. В същото време категорично е отхвърлено искането от нашата страна за бърза и опростена процедура за регистрация на съществуващите географски означения, ползващи се с национална защита в момента.

Закрилата на географските означения е особено важна, защото ако тя отпадне, те ще могат да се използват недобросъвестно и ще се нанесат вреди на потребителите, на репутацията на самите продукти и районите, в които се произвеждат. По отношение на потребителите географското означение дава гаранция за високо качество на продукта и възможност за избор на продукти с определено утвърдено качество, познато и ценено от него.

За географското място, където се произвеждат продукти, защитени с географско означение, ползата е, че това води до глобално развитие на съответния район, благодарение на създаването на работни места, повишаване популярността на региона и последващо развитие на земеделие, индустрия и туризъм. Именно такива са и прокламираните цели на защитата на наименованията за произход и географските указания съгласно Регламент 1151/2012. Но не става ясно както тези цели биха се постигнали чрез прекратяването със задна дата на регистрирани по надлежния ред географски означения.

Докато действа закрилата върху регистрираните географски означения съществува забрана за неоторизираното им използване, която пази потребителите от имитиращи продукти без същото качество. Ако тази закрила отпадне от лятото на тази година всеки производител или търговец ще може да ги употребява при етикетирането на предлаганите от него продукти на пазара. Най-потърпевши от ситуацията ще бъдат потребителите, които ще бъдат заблуждавани, защото тези продукти ще започнат да се предлагат със съмнително качество и фалшифицирани.

Ние искаме българското правителство да защити наименованията на българските традиционни храни и да не допуска прекратяването на закрилата преди вписването им в единния регистър на Европейската комисия, отбелязва Пейо Майорски. Препоръчваме да се предвиди разумен срок, в който да се проведе процедурата за вписване на съществуващите географски означения по облекчена процедура.

Всичко това трябва да се договори с ЕК в интерес на потребителите на вътрешния ни пазар, но така и на международните пазари, на които се продават „Българско кисело мляко“, „Българско бяло саламурено сирене“, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай“ и „Българска боза“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aaa

    16 43 Отговор
    Важното е да не загубим КВАСЕНОТО мляко. А какво е това "КИСЕЛО" мляко? Старо КВАСЕНО мляко на няколко дни ли? Или някакво мляко с лимон вътре?

    Коментиран от #17

  • 2 наясно

    116 8 Отговор
    Хибридният геноцид срещу Българите е многоелементна система.

    Коментиран от #11

  • 3 хахххаа

    103 7 Отговор
    Ние изгубихме цял един народ барбар с държавата те наще за киселото мляко се притеснили

    Коментиран от #4

  • 4 рахат

    91 4 Отговор

    До коментар #3 от "хахххаа":

    Тия карат полека лека - първо млякото, после децата.

    Коментиран от #30

  • 5 Ами

    46 1 Отговор
    Ами Шампанското? Ами коняка?
  • 6 xdm

    17 15 Отговор
    Звучи страшно и добре, че просто не е вярно. Типичен fake news

    Коментиран от #12

  • 7 Па на тия цени

    36 26 Отговор
    Как се яде?
    В Германия саламуреното сирене е два пъти по добро и два пъти по евтино от България. И то не е правено в България а в Турция

    Коментиран от #16, #27

  • 8 бай Тодор

    56 5 Отговор
    Дреме ми за мнението на ЕС, в България винаги е имало и ще има кисело мляко, сирене,кашкавал и луканки и СУДЖУЦИ!
  • 9 Дедо Грую

    44 3 Отговор
    Сега ще разберем имаме ли Български политици и до колко са такива.
    Лично аз не купувам ф.шкии от магазините.
  • 10 Milanov

    51 4 Отговор
    Данон ( да им ... майката)
  • 11 Българина

    46 5 Отговор

    До коментар #2 от "наясно":

    Имах си аз еврейна от Данон Амит Данон да не иска да открадне нещо българско! Гарантирано от цц и бб, вие си ги избрахте
  • 12 Azazel

    30 21 Отговор

    До коментар #6 от "xdm":

    Точно така, идеята е да се надъхват анти-ЕС настроенията, че европейците, видиш ли, ни отнемали всичко българско. Истината обаче е съвсем друга - преди 10 години отговорните министерства и патентното ведомство са пропуснали да информират производителите за изискванията на европейския регистър и някои производители, които сами са сетили да задействат процедурата (производителите на горнооряховски суджук и българско розово масло, например), сега нямат този проблем, но тези, които не са (всички изброени в статията) сега най-вероятно ще загубят защитата на географското наименование. Заради мързела и некомпетентността на българските държавни служители, не заради ЕС, който 10 години търпеливо ни изчакваше да регистрираме, каквото си поискаме!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Илияна

    43 7 Отговор
    Ако още някой се чуди каква ни е ползата от Европейския съюз и това, че сме си обърнали задниците на запад, ето това е една от тия ползи.

    Коментиран от #32

  • 15 Azazel

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Валери":

    Като цяло си прав, макар че все още се намират качествени хранителни продукти, стига да знаеш къде да търсиш и да си склонен да платиш доста висока цена. Не вини обаче само производителите - те са притиснати от супермаркетите да им продават продукти на цена, която е напълно несъвместима с качествени съставки и технологичен процес. Затова блъскат евтини заместители, скъсяват произвотствения процес и накрая се получава някакъв имитиращ продукт, който е далеч от оригинала. Супермаркетите също не носят голяма вина, просто 80% от клиентите искат ниска цена и, ако не им предложат продукти с такава, те ще отидат в съседния супермаркет. Качественото краве сирене в кварталните ми магазини е на цена над 11 лв./кг., колко хора според теб са склонни да отделят по толкова?
  • 16 шовинист

    27 8 Отговор

    До коментар #7 от "Па на тия цени":

    тук пак се разписа цялата група осо фиян . чени либе. расти. Номер 7 - кое турско сирене и на каква цена? Ти кого лъжеш? Турското сирене е отврат и е скъпо. По-хубаво от нашето няма. Като чета тук и не се учудвам, че ни точат ножа. Половината и сами ще се самоубиете.

    Коментиран от #21

  • 17 Илияна

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Aaa":

    Ти от луната ли падаш или се правиш на идиот? Думите кисело мляко не си ли ги чувал/а или нас правиш на идиоти?
  • 18 шовинист до валери

    26 6 Отговор
    Пич, ти да не мислиш,че на запад кашкавалите са много истински? Всичко в ЕС е боклук и цените изобщо не са по-ниски. Бил съм навсякъде. Тези глупости за ниските цени и високото качество на запад ги пишат, за да ни досмачкат. Нищо вярно няма в това
  • 19 carvul

    25 0 Отговор
    Тогава защо в магазините в западна Европа продават кисело мляко с етикет 'Greek style yogurt' и сирене с етикет 'Greek feta cheese' ???
    Не трябва ли да ударят и гърците за това?

    Коментиран от #20

  • 20 JEEP

    24 6 Отговор

    До коментар #19 от "carvul":

    Всичко е ако мине номера. Тях няма да ги барнат. Ние сме тези дето сме се н@гъзили и чакаме...
  • 21 Бате СЕР ГЕИ

    15 6 Отговор

    До коментар #16 от "шовинист":

    Шовинист, иди в Одрин, че е най близо, купи си сирене около 10лв излиза, и после говори че нашето е най, беше пич, беше , сега е боклук та знае ли се ,прави се от всичко, но не и от мляко.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Георги Колев

    28 6 Отговор
    Подарихме държава с уникална природа на турците и на европейците..За това ще ни дърпат конците както им е изгодно.Кой поръчва музиката-който плаща!Европа плаща ние търпим и умираме..
  • 24 Бай Тошо

    16 3 Отговор
    Държава изчезна та киселото мляко ли няма
  • 25 Анти др о х пърди

    10 2 Отговор
    хомокомисията да забрани имена като коняк гранта метаксас и да ни време гагата при хора които не са гласували да са в европейския съюз
  • 26 Гост

    25 9 Отговор
    Ние нямаме политици като Орбан! Той щеше да разпертушини цялото Европрдседателство и да си защити родното! А Тук Бойко е един надничар за да си вземе заплатата, да го похвали Меркел а народа...вече кучетата го яли и изяли!!!
  • 27 Анонимен

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Па на тия цени":

    Ако нашите мандри правеха сирене и кашкавал от мляко, тук също щеше да е хубаво на вкус. Цената също може да е ниска. Млякото се изкупува 36-40ст, кравето по-точно. Само че нашите хора за пари и свирки ще правят, не само ще дадат нашите продукти. Или предадат
  • 28 Оня с коня

    14 3 Отговор
    Еиии,събудете се бе хора.И малкото Българско което имахме и него продадохте.Остана един Стоичков с когото,останалият свят свързва с България.Но за жалост и той не е вечен.

    Коментиран от #34

  • 29 ахахах

    10 2 Отговор
    обръщат се в гроба тея дето си остайха костите във ваша защита
  • 30 Лили

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "рахат":

    Те децата отдавна са при тях, сега ще вземат сиренето и млякото.
  • 31 ю бре

    14 3 Отговор
    България какво ли не загуби и икономиката си и селското си стопанство и поколението , децата ни . Кучета я яли това жалко подобие на мутренса и мошенническа държава .
  • 32 АБОРИГЕН

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Илияна":

    така, така, все по-зле ще става и ще ни унижават първо, а след това и ще ни унищожат напълно.Ако някой не го разбира, толкова по-зле за него.
  • 33 СПОКО

    9 1 Отговор
    Само не знам кой от ЕС ще прави лютеница "Първомай" или "Карловска луканка " и двете не са това което бяха ? Аз не гледам вече името на продукта ,а производителя и съдържанието...
  • 34 КаталОнец

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Оня с коня":

    Самият Стоичков си смени Българският етикет с каталунски . Защо да чака ЕС да го променя ?
  • 35 бай ганьо запазена марка

    4 3 Отговор
    Много българи не са излизали от България и явно имат финанси да коментират само по форумите, за съжаление!
    България, страната на киселото мляко е МИТ! В Германия асортимента е огромен, има йогурт, какъвто се сетите, включително турско кисело мляко, същото е положението и в Англия примерно и в други страни на ЕС.
    Да не говорим, че турското кисело мляко е уникално и истинско, не като нашите ментета, кашкавала и колбасите им са също уникални!!!!! Че те албанците имат по хубави колбаси от нас, и по истински!?
    Много сме жалки и смешни с нашите ментеливи хранителни продукти пълни с Е-та и палмово масло, просто сме пълни нещастници, големите марки, голямо чудо, умрях си от смях.
  • 36 шовинист до ганя

    2 3 Отговор
    Ганьо, защо пишеш глупости? От технологии ли разбираш или от бизнес с храни? Навсякъде в ЕС се ядат гмо боклуци. Всичко, което си писал е комплексарска лъжа. Ти мислиш ли, че някъде ще пропуснат да спечелят повече, а ще държат само на качеството? Вярно е, пе има хубави колбаси, но и в Италия и в Германия и в Испания и Франция са на цени на 17-18 евро за кг и нагоре. Да не искаш да кажеш, че еленски бут от 35 лв не е от месо или не е истински? Аман от комплексари. Тези медии са ви промили тотално мозъците
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове