Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 11:46 1 221 2

Съюзът на съдиите реагира на Р.А.Л.И.Ц.А

  • р.а.л.и.ц.а-
  • съюз на съдиите

Представители на изпълнителната власт насаждат агресия срещу съда

От Съюза на съдиите в България (ССБ) за пореден път изразиха възмущението си от действията на МВР. В становище, по повод акцията на полицията, носеща името на съдия Ралица Манолова, изготвено от Общото събрание на съюза, съдиите изразяват безпокойството си от опасното насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт.

Миналата седмица полицията арестува Валентин Янев – Вальо Бореца и обяви, че операцията, при която е задържан, се нарича Р.А.Л.И.Ц.А. В официалното прессъобщение на МВР се посочва, че името на операцията е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия.

Името на операцията обаче съвпада с това на съдията, наложила на Вальо Бореца мярка за неотклонение „домашен арест“ - Ралица Манолова. През май 2010 г той бе обвинен за 2 убийства - на Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата от Наглите, чиито трупове бяха намерени в Плана планина. За убийствата на Наглите Бореца е уличен след разпит на Любо Гребеца. При очна ставка по-късно обаче Гребеца се отказал от показанията си

В становището си от Съюза на съдиите припомнят, че мярката за неотклонение „домашен арест” на подсъдимия Валентин Янев е била изменена от петчленен съдебен състав на Софийски градски съд, включващ освен съдиите, между които и Ралица Манолова, и трима граждани съдебни заседатели. Освен това прокуратурата се е съгласила със законността на променената мярка за неотклонение и не е протестирала определението на съда.

В становището си съдиите припомнят, че изпълнението на мярката „домашен арест” не зависи от добрата воля на обвиняемия, а е възложено на органите на МВР, които трябва да осигурят подходящ и непрекъснат контрол, изключващ отклонение на обвиняемия от адреса.

Според ССБ операция „Р.А.Л.И.Ц.А” е опасен прецедент, който не може да отмине с примирение, тъй като това би било в противоречие с професионалното достойнство и морал. С тази акция, според съюза, се дава ясен знак на съдиите, че ако вземат решение, което не се харесва на МВР, срещу тях ще последва поименна агресивна и манипулативна атака.

„Такъв подход грубо нарушава независимостта на съда и на съдиите в България и поставя под съмнение праведливия процес на всеки гражданин, обвинен в престъпление“, пишат в заключение съдиите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БИЗНЕС

    1 1 Отговор
    съда е напълно курумпирана напълно недосегаема структура в България !

    съдиите са престъпници които вкарват дори честни хора в затвора ако не си платят.

    СЪДА Е БИЗНЕС !!!
  • 2 ами тъй де

    1 0 Отговор
    който си плаща съд не го лови