Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 12:58 1 095 0

Ако някой се припознава в Р.А.Л.И.Ц.А, проблемът е негов

  • цветан цветанов-
  • р.а.л.и.ц.а-
  • мирослава тодорова-
  • марин
Ако някой се припознава в Р.А.Л.И.Ц.А, проблемът е негов - 1
Снимка: БГНЕС

Полицейски операции могат да бъдат кръщавани на базата на профила на задържаното лице, но няма как въобще да си помислим да кръщаваме операции на дадени съдии, просто преди няколко дни само дадох това като една възможност, заяви категорично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Вътрешният министър отговори на притесненията на Съюза на съдиите, че операция „Р.А.Л.И.Ц.А“, при която беше задържан Валентин Янев – Вальо Бореца, е кръстена на съдия Ралица Манолова от Софийски градски съд, която преди време промени мярката за неотклонение на Янев от „задържане под стража“ на „домашен арест“.

На 1 февруари Общото събрание на съюза излезе с официална позиция, с която изрази своето безпокойство от „поредната проява на опасно насаждане на агресия срещу съда от представители на изпълнителната власт“. Те се притесняват, че именно с тази операция Цветанов изпълни заканата си от юли 2011, занапред операциите по залавяне на освободени с акт на съда обвиняеми ще се кръщават на имената на съдиите.

„Изпитвам огромно уважение към всички съдии, без изключение и когато имаме слабости, както в работата на МВР, те винаги се дискутират“, изтъкна Цветанов. „Това, което ние направихме в операция „Р.А.Л.И.Ц.А“ е съдържанието на тази абревиатура да бъде с профила на задържаното лице, което е за рекет, за изнудване, стреми се към анархия и има цинично поведение в обществото“, обясни той.

„Ако някои се припознава в тази операция като име, това не е проблем на тези, които са я кръстили тази операция“, коментира още министърът. „Отнасям се с огромно уважение и респект към българския съд, защото не може за единични случаи да хвърляме петно върху целият съсловен апарат от съдебната система“, изтъкна Цветанов.

Вътрешният министър коментира и какво би могло да се случи, ако ВАС действително върне на Константин Циганов българското му гражданство. Според него, ако това се случи, прокуратурата трябва да се произнесе по всички останали лица, които са извършили тежки престъпления и са били помилвани от вицепрезидента Ангел Марин.

Той изрази позицията си по отношение на думите на главния прокурор Борис Велчев от днес, че прокуратурата няма да проверява твърденията на министъра на МВР за съдия Мирослава Тодорова. „Аз не знам дали някой е имал очаквания да се разследва съдия Мирослава Тодорова по това, което аз съм казал в 1-2 интервюта. Това, което съм казал в тези 2 интервюта е, че имаме забавени над 50 наказателни дела“, заяви той.

„Дадох за пример случая Маникатов, който е емблематичен за наркотрафика в цяла Европа. На база на забавянето по дело за Маникатов е видно, че той, след като е излежал присъдата си е излязъл на свобода и е задържан месец или два по-късно на базата на европейска заповед за арест, издадена от Гърция и забавянето на мотивите е възпрепятствало приключването на всичко свързано с този съдебен процес“, допълни Цветанов.  „Тази присъда, ако беше потвърдена от по-горната инстанция, Маникатов нямаше въобще да излезе от затвора и щеше да продължи да излежава новата си присъда“, каза още той.

„Това, което аз казах е, че подобно забавяне на 50 или 57 дела с мотивите няма как да бъде обяснено. Това е или професионална небрежност при изпълнението на служебните задължения, или остава усещането за нещо друго, за което също съм продължил мисълта си. Аз никога не съм персонализирал уважаваната Тодорова, че тя трябва да бъде разследвана. Това е просто възможна хипотеза, която всеки би могъл да си изгради, когато видиш, че има доста на брой дела, свързани с организираната престъпност", каза Цветанов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА