Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 13:46 2 355 1

Бореца остава окончателно в ареста

  • вальо бореца-
  • р.а.л.и.ц.а
Бореца остава окончателно в ареста - 1
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд остави Валентин Янев – Вальо Бореца окончателно в ареста. Втората инстанция на спецсъда прецени, че към момента са събрани достатъчно доказателства, които да водят до основателно предположение, че Бореца действително е изнудвал и заплашвал Димитър Велев. Освен това, според тях, няма риск да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление.

Съдът се позова и на показания на свидетели, според които Янев е казал на Велев, че ако не си получи парите до 10 дни, ще му запали колата и къщата, и с него ще бъде свършено. Янев за 4 дни три пъти е ходил при Велев и е имал "безцеремонно и агресивно отношение". Такова му е било поведението не само към Велев, но и към работниците, които са били там. Магистратите се мотивираха и с това, че след като получил парите, Бореца не е съставил никакъв документ.

По делото има и психиатрична експертиза, която посочва, че заплахите на Янев са довели Велев до "трайно стресово състояние". И прокуратурата се позова на съдебната експертиза, за да посочи, че Димитър Велев е изпитвал "истинско, действително чувство на застрашеност".

Адвокатът на Бореца Лъчезар Таков отново посочи, че парите, които трябвало да получи Янев, са били заради неуредени финансови взаимоотношения. Той поддържа тезата си, че Янев е внасял пари за осигуровки и тези пари е трябвало да му бъдат възстановени.

Владимир Янев е удобно лице, каза Таков. Той заяви пред магистратите, че ареста му е удар, "насочен към определени институции в съдебната власт, които да бъдат посочени с пръст, че са му изменили мярката".

Един от мотивите на адвокат му да поиска по-лека мярка бе това, че Бореца е в затруднено материално положение, няма средства да издържа семейството си, тъй като той се грижи за децата си, докато съпругата му работи.

Валентин Янев също говори много пред съда. Той се защити, като каза, че от СРС-та по делото му е направило впечатление, че те потвърждават неговата теза, че не се е държал грубо. "По никакъв начин не съм заплашвал този човек, по никакъв начин", заяви той.

Бореца каза още, че не се е отклонявал от мярката си домашен арест. Обърна се към прокуратурата и каза: "Моите уважения, но не бива да твърдите, че не се грижа за децата си, защото няма как да сте свидетел на това."

Прокуратурата пък каза, че в условията на домашен арест той е ходил да обядва, затова нито гледа децата си, нито стои в дома си,  "а си се разхожда в София да си върши частна работа, където и каквато намери".

Валентин Янев бе арестуван на 26 януари при спецакция Р.А.Л.И.Ц.А. Антимафиотите действали по сигнал за изнудване и грабеж, получен от 40-годишен столичанин. В момент на получаване на сумата от 3000 лева, на ул. "Самоковско шосе" са задържани четирима души – криминално проявеният М.Н. на 25 години, регистриран за убийство, осъждан с ефективно наказание лишаване от свобода в размер на 4 години и 6 месеца; Г.Л. на 22 години, също криминално проявен, с регистрации за хулиганство, грабеж, управление на МПС след употреба на алкохол и кражба; 26-годишният М.Г. и 38 годишният Валентин Янев, който е криминално проявен, регистриран за отнемане на МПС, кражба и грабеж, лека телесна повреда, хулиганство и умишлено убийство, отвличане и нанасяне на средна телесна повреда.

Четиримата столичани са задържани с лек автомобил "БМВ", управляван от Янев. При последвалото претърсване в колата са открити и иззети две радиостанции и трибандова тапа за заглушаване на радиочестоти, мобилни телефони и СОТ. У Бореца е намерена и конфискувана сумата от 3000 лева. Той беше задържан в момент, в който той беше с марка домашен арест, наложен му от Софийски градски съд.

Бореца е осъждан два пъти - с лишаване от свобода за 6 години през 1995 година и за 3 месеца през 2011 година. Към настоящия момент Янев е обвиняем за незаконно притежание на оръжие. Той е обвиняем и за опит за убийство, за което му е наложена постоянна мярка "задържане под стража", изменена през 2011 година в "домашен арест".

Акцията на ГДБОП, в която беше арестуван Вальо Бореца, носеща странното име "Р.А.Л.И.Ц.А", всъщност е наречена така на името на съдия от Софийски градски съд. Става дума за съдия Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение на Вальо Бореца от миналата година, която го остави под домашен арест по друго дело.

Вицепрезидентът Маргарита Попова определи името на полицейската операция Р.А.Л.И.Ц.А. като "част от лошия вкус". Лош вкус е да се кръсти полицейска акция на името на съдийка, каза Попова. Името на операцията Р.А.Л.И.Ц.А. е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия, пък заявиха от МВР. Вътрешният министър Цветан Цветанов вчера пък отрече, че операцията е кръстена на съдийката.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    lacho takov shte go izvadi predi smeshnite sledovatelcheta dasa se osaznali.evala na advokati koito se podigravat na nekadarni sledovateli.