Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 08:55 1 153 1

Трайков и Рашидов обясняват на депутатите за ACTA

  • acta-
  • споразумение-
  • интернет-
  • трайчо трайков-
  • рашидов
Трайков и Рашидов обясняват на депутатите за ACTA - 1
Снимка: БГНЕС

Четири парламентарни комисии ще изслушат министрите на икономика и културата относно Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Трайчо Трайков и Вежди Рашидов се разяснят детайли за споразумението пред депутатите от комисията по правни въпроси, комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм, комисията по културата, гражданското общество и медиите и комисията по транспорт, информационните технологии и съобщенията. Съвместното заседание на четирите парламентарни комисии ще се проведе от 15 часа в зала „Запад” на Народното събрание.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов се намеси в разгорещилите се споровете около включването на България в споразумението ACTA. Той се срещна с депутати от управляващата партия, интернет доставчици, както и неправителствени организации от IT сектора.

След разговорите стана ясно, че за проблемните текстове при ратифицирането му България ще има резерви и ще се прилага досега действащото законодателство в страната. Българското законодателство в частта за интернет категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано в НС.

ПГ на ГЕРБ ще предложи ратификацията да бъде с тези резерви. Това означава, че при ратификацията конкретните текстове, отнасящи се до интернет пространството, които възпламениха недоволството на потребителите, няма да бъдат приети.

Въпреки всичко все пак протест ще има в България на 11 февруари, когато е международният ден за протест срещу АСТА. Той ще тръгне от пилоните на НДК, протест ще има и във Варна, Велико Търново, Бургас. АСТА предстои да бъде ратифицирано и от НС, и от ЕП. Ние имаме още една дата насрочена за 25 март, когато ще внесем в писмена форма и петиция с много подписи. Това си е чисто наша дата – българска, каза Ганчев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 banda88

    0 0 Отговор
    Тези, които са измислили АСТА определено не целят само защита на авторските права и който вярва на тяхните доводи, значи е ГЛУПАК. Най-малкото такова споразумение ако беше толкова добро нямаше да се замисля, прави и подпише в сянка, да не говорим какво гласи то ... преди моят коментар е обяснено. Ако имахме съвестни политици - наши и международни, щеше да се намери много по-добро и справедливо решение - отпадане на АСТА и създаване на специална комисия. Тази комисия да събира определен процент от таксите на интернет доставчиците и да обезпечава финансово правоносителите, когато се установи, че те са ограбени по някакъв начин. Ще дам и пример, как точно може да стане това:
    1. Създава се държавна служба, която да бъде около 100-тина човека специалисти, които да следят колко пъти и с какво качество и какво съдържамие даден торент е свален в рамките на 1 година от съзсаването на произведението.
    2. Събират се месечно парични суми от доставчиците, като събраната сума представлява 20 процента от общите събрани такси. Т.Е. ако 1 потребител плаща 25 лева такса на доставчика - 5 лева отиват в комисията за обезпичаване. Трябва да се има в предвид, че при наличие на поне 3 милиона потребители в България, събраната сума би била около 15 000 000. В останалите страни, където има повече потребители и по-високи такси, сумата ще е по-голяма.
    3. От комисията следят от началото на календарната година, какви филми примерно са излезли и колко пиратски тегления са се състояли и с какво качество на торентите. При надвишаване на определена бройка, примерно над 1000 сваляния за година в България, носителят на авторските права се обезпичава с определен процент от сумата, събрана в съответната страна. След изминаването на срок от 1 година то създаването на филма, обезпечаване - няма.
    4. Точната сума пари, която ще се дава на правоносителите може да се изчисли, като се създаде програмка, която до изчислява съотношението между събрани приходи и общ брой изтеглени торенти и тяхната себестойност. Т.Е. филмът Аватар примерно представлява 3% от свалянията в България, а паричната сума на която се оценяват неговите сваляния представлява примерно 5% от общата сума на свалените торенти. Така от 15 000 000 създаделите на филмът Аватар може да получат 5% от събраните такси, което е равно на = 750 000 лева.
    Извод: Чрез прилагането на такъв закон може да се предотвратят ограбването на авторските права и ограбването на СВОБОДАТА на хората и техните права. Създателите на даден продукт реално ще получават възнаграждение, а потребителите няма да се страхуват от затвор! Ще се създадат нови работни места. И ще се спре вече с това мрънкане за интернет пиратството - то няма да е легално, но когадо се докаже, че някой е пострадал от него, ще има обезпечение, защото колкото и да ми говорят че не било само до парите, а искали справедливост - всичките тези творци реват за повече зелени хартийки! В крайна сметка с 1 действие се решават няколко проблема!