Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 18:46 1 096 3

Депутати искат комисия да нищи Първанов и Марин

  • ангел марин-
  • георги първанов-
  • помилване-
  • рзс-
  • герб
Депутати искат комисия да нищи Първанов и Марин - 1
Снимка: БГНЕС

60 народни представители от РЗС, ГЕРБ и независими депутати са се подписали под искане за създаване на анкетна комисия в парламента, която да проучи помилванията по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. За подобно предложение се нужни 48 подписа. Той е аргументирано със „скандалните разкрития за помилване на убийци, наркотрафиканти, изнасилвачи и други престъпници“, съобщават от пресцентъра на РЗС.

Депутатите искат да се провери дейността на президентската институция по упражняване правото на помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, както и по даването и отнемането на българско гражданство от страна на Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

Според лидера на партията Яне Янев това е предпоставка за пръв път в историята на новата демократична българска държава парламентът да провери чрез анкетна комисия работата на президентската институция.

„България е парламентарна република и само Народното събрание е в състояние чрез анкетна комисия да проучи и установи принципите, нормативните основания, реда на действие и фактическите обстоятелства, при които президентът и вицепрезидентът са  упражнявали правото на помилване, опрощаване и даване на гражданство“, твърди Янев, който утре ще даде брифинг в парламента по темата.

Преди дни Ангел Марин заяви, че около него се прави скандал, за да се измести темата и да се омаловажи това, което е направил. Така той се защити от нападките, че е помилвал предимно убийци.

Около него се вихри и друга сериозна въпросителна – имало ли е или не нужда за втория мандат от указ на президента за издаване на правомощия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гого

    1 0 Отговор
    Стига помиярски изпълнения вече!! Тая пасмина сме я избрали да работи, а не да търсят под вол теле.
  • 2 НИКИ

    1 0 Отговор
    Гого , Яне търси друго под вола . Да му е честит 2 февруари .
  • 3 МММ

    0 0 Отговор
    Аз искам да си ги върнат гадовете където си им е било мястото.
    Хем платили пари. Хем да си излежат присъдата. Пък като излязат да си му мисли Гн. Марин.