Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 11:38 1 412 7

Първанов: Войната ще продължи дълго (обновена)

  • георги първанов-
  • ангел марин-
  • комисия

94% от исканията за помилване не са уважени

Първанов: Войната ще продължи дълго (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Желанието за реванш към нас роди правно недоразумение. Така отстъпилият от поста на държавен глава Георги Първанов определи създаването на парламентарната комисия, която ще разследва двата им мандата с Ангел Марин. „Нямаме никакво притеснение. Нека си разследват каквото си искат. Това далеч не е само лична атака“, заяви Първанов на пресконференция, докато междувременно комисията заседава при закрити врати.

„Защо не се проучват предишните мандати? Защото едно такова сравнение няма да е в наша вреда“, заяви експрезидентът и попита медиите защо не търсят истината.

„След като приключи тази комисия ще има друга. Ще има някаква форма на мобилизация на държавен ресурс срещу нас“, прогнозира социалистът с аргумента, че ГЕРБ не иска да допусне хората да видят, че има алтернатива.

Комисията се създаде след изнесена информация, че Марин помилвал убийци, а след това се завихри спор нужен  ли му е указ за упражняване на правомощия от президента за втория мандат.

Първанов заяви, че атаката идва от личната амбиция на премиера Бойко Борисов и прогнозира: "Войната ще продължи дълго". Той е убеден, че атаката срещу него е част от кампанията за насаждане на страх в обществото, защото „хората си казват: ако тези могат да смачкат Първанов и Марин, къде отиваме ние“.

„Борисов заграби твърде много власт, но авторитетът му се руши и ще се руши. ГЕРБ се провали в управлението. Най-елементарната практика е да се намери враг, за да се прикрие слабостта на управлението с непрекъснати скандали и защото трябва да се насажда страх. Тежко на тази държава, в която институциите стават заложник на личната мъст“, заяви още той.

„Всеки ден си събирам по 5-6 поръчкови публикации. Аз се забавлявам с това. Ако някой си мисли, че ще накърни авторитета ми – дълбоко се лъже“, заяви Първанов за „откровено грубия политически натиск“, на който е подложен.

След това Първанов заяви, че политическите му опоненти помилвали босовете на организираната престъпност, тъй като не се занимавали с тях: "Вие, господа управляващи, помилвате босовете на тежката организирана престъпност. Сам Цветан Цветанов заяви на КСНС, че те не подслушвали босовете, защото те вече били изпрали парите”.

Първанов коментира, че правителството губи все повече авторитет, стигайки дъното със своята „яневизация“. Той определи временната парламентарна комисия като „ново издание на процедурата по импийчмънт“ и предупреди, че така се създава опасен прецедент, който може да се използва от други парламентарни мнозинства и да принизи институцията на президента.

За помилванията и гражданството

Ангел Марин се защити с данните, че 94% от исканията за помилване не са уважени (или около 7900 души). „Притеснителното е, че упреците за редовните помилвания идват от престъпността и властта“, заяви той и разкри, че „народният трибун“ Янев лично ходатайствал за помилването на Васил Пашов  през 2005 година.

„Не мога да дам на българско гражданство на никого, ако не ми се предложи от министъра на правосъдието“, обясни още Марин.

Генералът се обяви за публичност на всички помилвания. Той разполага с документи за всички случаи, наброяващи над 8000.

Марин обясни, че е помилвал 602-ма души. „Трябва ли да проявяваме милост, когато има разкаяние и съжаление за стореното? Трябва ли да проявяваме хуманност, когато по здравословни причини не може да изтърпява присъда? Трябва да се влезе във всеки случай. Подходът със статистика е неработещ“, допълни той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 crazubull

    1 0 Отговор
    ей п......комунистически, стига се прави на отворен-освен да крадеш друго не можеш
  • 2 деръ

    1 0 Отговор
    Гоце пожелаваме ти панделката от първия път дано не ти помогнат и тези от ВАС ,ТИ го заслужаваш
  • 3 Нема Бира

    1 0 Отговор
    Гоце си мисли че е още в гората на война. Време му да слезе след хората. Таз комисия май ще ги презими
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    Parvanov vzemi stanishev i marin i marsh ot BG che opropastihte vsichko nagleci.
  • 5 МММ

    0 0 Отговор
    Тази комисия дали ще стигне и до там да видим на кои хора са им опростени държавните вземания и по какъв начин живеят те сега?
  • 6 дупничанин

    0 0 Отговор
    Махнете тази гадна физиономоя на този агент Гоце,поне да не дразните хората
  • 7 том

    0 0 Отговор
    vsi4ki sa ednakvi i gledat da nalapat pove4e ot kokala nali sa izu4eni pri komunizma i komunizma gi izdigna vseki den si smenjt cveta i partiite vsi4ko e pari