Last news in Fakti

3 Февруари, 2012 10:14 852 0

Внесоха искането за анкетна комисия Първанов-Марин

  • първанов-
  • марин-
  • анкетна комисия
Внесоха искането за анкетна комисия Първанов-Марин - 1
Снимка: БГНЕС

60 депутати от ГЕРБ, РЗС и независими народни представители внесоха в деловодството на Народното събрание искане за създаване на анкетна комисия за действията на президента и вицепрезидента Георги Първанов и Ангел Марин за периода 2002–2012 г., свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даването на българско гражданство.

Депутатите от СДС също са поискали да подпишат искането за създаване на комисията, но техните колеги вече го били внесли, уточни Янев Янев. Техните подписи ги няма, но ние ги считаме за едно цяло, допълни той.

За 2011 г. Георги Първанов е опростил вземания държавата от граждани за над 500 хил. лв., тъй като тази функция е на президента, заяви лидерът на РЗС. Той поясни, че това са публични финанси, пари на държавата. Няма друга институция в държавата, която да е работила под такава тайнственост толкова дълго време.

„Надявам се този проект за решение да влезе за разглеждане в парламента през новата пленарна седмица. Създаването на анкетна комисия е в отговор на желанието на редица независими български медии да излезе истината около помилването и опрощаването на държавни вземания. За пръв път в посттоталитарната история на България се създава подобна комисия. Тя ще отговори на желанието на обществото за пълна прозрачност, каквато не е имало в продължение на 10 години в президентството“, каза Яне Янев.

В проекта на депутатите се предлага комисията да извърши следните действия: да проучи и установи принципите, нормативните основания, реда на действие и практическите обстоятелства, при които президента и вицепрезидента са упражнявали правото на помилване, на опрощаване на несъбираеми държавни вземания, на даване и възстановяване на българско гражданство. Както и да установи всички случаи на помилване, като проучи фактите и обстоятелствата, свързани с решенията на комисията по помилване и да установи мотивите и целесъобразността на всеки от актовете на помилване, както и извършвани ли са впоследствие противоправни действия от вече помилвани лица.

Преди дни Ангел Марин заяви, че около него се прави скандал, за да се измести темата и да се омаловажи това, което е направил. Така той се защити от нападките, че е помилвал предимно убийци.

Около него се вихри и друга сериозна въпросителна – имало ли е или не нужда за втория мандат от указ на президента за издаване на правомощия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА