Last news in Fakti

30 Април, 2018 09:44 1 144 5

Томислав Дончев: В управлението има известна доза полифония

  • томислав дончев-
  • герб-
  • волен сидеров

Подобна управленска конструкция не е лесна и в нея се правят компромиси

В управлението има известна доза полифония, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

На въпрос дали пътуването на Волен Сидеров до Крим е проблем за управлението, той отговори: „Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае, той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с придвижването. Приемам въпроса, ако го беше командировал министър-председателят, а това, очевидно, е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерски съвет“.

„Ако ме питате дали има известна доза полифония в управлението, безспорно има – различни партии, различни виждания и това не е нищо необичайно, когато говорим за коалиционно управление“, добави той.

Според Дончев има разлика в подкрепата на „Атака“ към БСП преди и сега към ГЕРБ, защото „има разлика дали се подкрепя тихомълком и дали подкрепата е явна, на база подписано коалиционно споразумение“. Той отново посочи, че подобна управленска конструкция не е лесна и в нея се правят компромиси. И ако някой попита дали компромисите не са много големи, веднага бих задал контравъпроса: „Каква беше алтернативата?“, каза вицепремиерът.

„Проруска доза симпатия има, особено в някои от партиите, но неведнъж всеки от лидерите – и като политически партии, и до голяма степен като действие, не е давал поводи да се съмняваме в проевропейската ориентация на страната“, увери той. Евроскептичните настроения не са феномен – такива има и в други държави, особено източноевропейски, добави Дончев.

„Иначе не е редно да има война между институциите – продължи той. – Напрежение е редно да има – различните институции са кроени така, че взаимно да се балансират и удържат, т.е. напрежение е редно да има. Война между институциите не може и не трябва да има“.

„Стабилността в днешно време е много ценен капитал – и политически, и икономически, и обществен, и тя се удържа трудно“, каза Дончев, добавяйки, че това има връзка с компромисите, които трябва да се правят.

По думите му „управлението не може да бъде технология на компромиса“, но той не вижда предпоставки за предсрочни избори.

За серията протести в последно време Дончев коментира: „Утвърди се механиката, когато някой иска средства, има определени искания – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да заявява позиция. Ние се опитваме, в зависимост от възможностите, да реагираме във всяка ситуация“.

Уточнявайки, че уважава исканията на всички, вицепремиерът напомни: Когато някой казва: „Нека държавата даде“, да напомня, че тя държавата собствени пари си няма. Държавата дава само това, което е взела под формата на данъци“. „Парите никога не са достатъчно спрямо нуждите и исканията“, добави той.

Помолен за коментар дали според него са били нарушени правата на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева при ареста ѝ, Дончев отговори, че е „против телевизионното и фейсбук правосъдието“. Съдът ще се произнесе и ще каже кой е бил прав, каза той.

За трасето на АМ „Струма“, което минава през ценни археологически находки край с. Покровник Дончев коментира, че това не е първият археологически обект, открит по трасето на някой от инфраструктурните проекти. В зависимост от значимостта на находката, тя или се мести, или се изменя трасето – с естакада или заобикаляне. При всички случаи обаче за мен едно такова предложение трябва да бъде направено на първо място от археолозите и на второ място – от инженерите. „Компромиси с историята, с археологическите забележителности не сме правили“, каза той и добави, че „решение няма, ще се съобразим с вижданията на експертите“.

За Европейския младежки форум Дончев коментира, че не би го организирал по този начин, но по-важно от организацията е какво е дискутирано и какви решения са взети. Според него изказването, че едва ли не имиджът на всички подобни форуми до този момент се е сринал заради случилото се в България „при всички случаи е прекалено“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    2 0 Отговор
    Полифония! В българската политика липсва дисциплина и отговорност! Сидеров е ярък пример. Когато вилнееш безнаказано, когато излагаш страната по самолети и европейски институции, дрънкайки глупости и тропайки по заключени врати, когато ходиш пиян и дрогиран и налиташ да обвиняваш хората в нетрезво състояние, нахълтваш в учебни заведения и за всичко това никой не те държи отговорен, а напротив, пак се киприш в управлението на държавата, нищо друго не би могло да се очаква. Всеки носи лична отговорност за деянията си. Всички са пълнолетни, някои даже повече от необходимото! Странното е, че сме малоброен народ който намалява. Но независимо от това сме разединени на различни партии, партийки, сдруженийца и всичко това с различни претенции и избиратели. Съединението прави силата - у нас само една фраза без покритие!
  • 2 Станислав

    2 1 Отговор
    Много приказки и разяснения и твърде слаби резултати. Уж имало напрежение, пък за незасягането на Пеевски, на банката ПИБ (Фибанк), на фалшивата прокуратура - за това всички са единни (включително и фалшивата "опозиция" БСП) и няма никакво напрежение по тези точки. Мошеници!
  • 3 Враг

    2 0 Отговор
    В управлението има известна доза олигофрения не толкова полифония. Но при такъв народ всичко е възможно.
  • 4 Гого

    0 0 Отговор
    За тях тази дума означава разпределение на кинти те от друго не разбират.
  • 5 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Какафония,г-н Дончев!Полифонията е красива,пуснете си Бах или Хендел - надявам се ,че знаете кои са...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове