Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 09:18 1 177 5

Решението на Костов за шистовия газ е политически популизъм

  • ивайло калфин-
  • шистов газ

Решението на Синята коалиция да поиска отмяна на мораториума за проучването и добив на шистов газ е политически популизъм. Костов намери свободна ниша и се хвърли за я запълва.

Това заяви в ProИнтервю евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин.

Според него лидерът на ДСБ е надушил, че лобито за шистовия газ ще оказва натиск върху премиера и е решил дабъде първи, за да се похвали, че го следват. Подобно поведение на велик тактик може да буди само съжаление, изтъква той.

Въпреки наложения мораториум върху добива на шистов газ проблемът не е окончателно решен, опасява се евродепутатът. “Страх ме е, че ГЕРБ ще започне да се преразглежда позицията си”, допълва той.

“Факт е обаче, че те се уплашиха от размаха на обществения протест”, смята Ивайло Калфин. Затова натискът и вниманието към този проблем трябва да продължат.

Българският евродепутат работи по доклад в ЕП, в който ще се опита да вкара най-малкото изискване за прозрачност по отношение на технологиите и ефекта от тях, както и задължение да се консултират, които сондажите са близо до границата.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Палпурин

    1 0 Отговор
    Как може да бъде популизъм да искаш да знаеш имаш ли природни ресурси или нямаш.
    До кога ще ни заменят значенията на думите.
    Пък това да го казва човек от партията създала Кремиковци, ОЦК и т.н. е малко смехотворно и меко казано популистко.
  • 2 оиуътдса

    1 2 Отговор
    Кремиквци ще ти изглежда като планински курорт ПАПУРЧО в сравнение с тоя Г.З,нека да копаят в твоя двор,тогава друго ще пееш.Щяло да има голяма печалба за всички ,но не и за обикновените хора със сигурност ,то отвсякъде ла.на поне тия да спрем.А костов е толкова Жалък че само бесило ще го спаси.

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "оиуътдса":

    @2 nese vrazvai na kalfin.toi e neuspeshen kandidat na edna prestapna partia.
  • 4 Мирослав Първанов

    0 1 Отговор
    Георги вместо да дървенофилософстваш, по-добре се поинтересувай и виж документални филми в youtube за това в какво са превърнали земите където са сондирали и добивали газ по този метод. Има десетки документални филми. Търси - shale gas fracking и ще видиш горчивата истина. Защо според теб Франция която има стотици пъти по-големи залежи на шистов газ, газ който може да им осигури 60 години енергийна независимост са гласували за забрана на проучвания и добив? Костов за пореден път доказа на народа си защо стои в изолация. Защото си мисли, че политиката е една игра, без да му пука за хората които живеят в тази държава. А Калфата пък на всички е ясно че се прави на много загрижен, защото интересите на народа в момента съвпадат с интересите на Русия. ГЕРБ не трябва да се поддават на натиск отвън, колкото и да е трудно, защото ще платят скъпо!
  • 5 Георги Палпурин

    0 0 Отговор
    Простата мисъл, която се опитвам да изкажа е че проучването и яснотата има или няма залежи на шистов газ е от полза.
    Ако технологиите днес замърсяват околната среда /мненията са на двата полюса/ не значи, че ако има залежи не трябва да търсим нови и безопасни технологии.
    Ако външни фактори ни насочват не бих ги приел, като чиста монета, но това не означава че бълграската страна трябва да си затваря очите за този източник на енергия, да не иска да знае притежава ли го и ако да, да търси безопасни методи за добива му.