Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 18:37 1 005 2

Над 6,5 млн. лв. похарчени за почистване на снега в София

  • сняг-
  • снегопочистване-
  • фандъкова

Пускането на втория лъч на метрото ще се отрази на около 200 хил. души

Над 6,5 млн. лв. похарчени за почистване на снега в София - 1
Снимка: БГНЕС

Над 6,5 млн. лв. похарчени за снегопочистването в София, завия Йорданка Фандъкова по ΤV7. Сумата включва почистването и през месец декември, когато валежите по Коледа и Нова година също бяха тежки. Столичната община плаща за реално свършена работа от почистващите фирми.

„При последния снеговалеж, когато се образуваха големи задръствания, имаше санкции за почистващите фирми, но трябва да проявяваме разбиране, защото подобна тежка зимна обстановка не е имало от години”, подчерта Фандъкова.

„София заслужено е най-добрият град за живеене. Тук безработицата е над три пъти по-ниска от средната за страната, спечелили сме над 1 млрд. по европейски проекти”, заяви столичният кмет.

Тя се похвали, че общината има спечелен проект за модернизация на градския транспорт, благодарение на който през следващите две години тролеите ще бъдат изцяло подменени. Фандъкова призна, че 30% от автобусите и над 20% от трамваите са с неефективно отопление, но посочи като причина за това, че дълги години паркът не е подменян.

До септември обаче софиянци ще имат функциониращо продължение на метрото с реконструкция на бул. „Мария Луиза”, цялостна реконструкция на бул. „Черни връх” и завършен първи етап от археологическия музей под Ларгото. Още през юни ще бъде пуснат големият буферен паркинг на бул. „Цариградско шосе”, който е за 1300 коли.

До септември ще бъдат пуснати останалите три, които обаче няма да са безплатни. Синята зона в историческия център на града ще бъде стеснена, а времето за паркиране там – ограничено. В идеалния център, където ще е т.нар. зелена зона, не се предвижда промяна на правилата за паркиране.

„Крайната ни цел е да модернизираме градския транспорт и повече хора да се придвижват с него”, обясни Йорданка Фандъкова и добави, че пускането на втория лъч на метрото ще се отрази на около 200 хил. души.

По другия наболял проблем на София – изчерпването на гробищните паркове, тя каза, че има предвиден терен за нов парк, но дискусията още тече, защото никой не иска в близост до дома му да има такова място. Фандъкова подчерта, че до края на годината този дебат трябва да приключи и да се намери решение, а дотогава е предвидено разширяване на съществуващите гробищни паркове с нови терени за отчуждаване.  

По повод пристигането на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София Фандъкова каза, че драми с трафика няма да има. Промените в транспортната схема са качени на сайта на общината.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    evala na kmeticata
  • 2 Крадливия кмет

    0 0 Отговор
    Кметицата накрая трябваше да цитира и Георги Димитров:"Колелото на историята се върти,и никой не може да го спре",което означава,че с нея или без нея,освен кражбите все пак нещо се прави....хахаха.